Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παραοικονομία και φοροδιαφυγή – η χώρα χρειάζεται λύσεις: Κύρια Συμπεράσματα

Σφακάκης Κώστας

21 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 06:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 542
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με βασικό μήνυμα ότι η μείωση της υπερ-φορολογίας, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς  πυλώνες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, οι οποίες υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις την Τρίτη, 21/3/2017, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
 
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο  Πρόεδρος της διαΝΕΟσις και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται πλέον αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, που αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική πληγή που ταλαιπωρεί  την οικονομία και την κοινωνία.  Και μόνο ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας θα ήταν αρκετό να ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να βελτιώσει ουσιαστικά την κοινωνική πρόνοια.  Η πολυπόθητη «πάταξη» που όλα τα κόμματα υπόσχονται πρέπει να βασισθεί στη σύγχρονη τεχνολογία και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαναπροσδιορίσουμε με αντικειμενικά στοιχεία τις έννοιες της δίκαιης κατανομής βαρών και της αναδιανομής του πλούτου, που τόσα χρόνια λειτουργούν μόνο ως συνθήματα μέσα από τα οποία μοιράζονται απαλλαγές, εξαιρέσεις και ανοχές και να εκφραστεί η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή όπου κι αν υπάρχει.»
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε τα αξιόλογα βήματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων και η δυνατότητα του ελληνικού κράτους στις διασταυρώσεις στοιχείων σε συνεργασία με τις Τράπεζες, δεν είναι καθόλου αμελητέα μεταρρύθμιση», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.  Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι μένουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν και σκιαγράφησε ένα πλαίσιο θέσεων που ο ΣΕΒ υποστηρίζει με συνέπεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, προτείνοντας:
 
1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές και  ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.
2. Παράλληλη στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η εδραίωση των ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές ενθαρρύνει την παραοικονομία και μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
3. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να βελτιωθεί και η ανταποδοτικότητά τους. Η μείωση αυτή από το πρώτο ευρώ θα ωφελήσει τους μισθωτούς με χαμηλές αποδοχές, ενθαρρύνοντας ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις να επαναφέρουν στην πλήρως δηλωμένη απασχόληση εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται σε ημιδηλωμένη ή αδήλωτη απασχόληση.
 
Στην  παρέμβασή του, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι η υπερ-φορολόγηση των λίγων και η παραοικονομία είναι άρρηκτα δεμένες -«είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε, χαρακτηριστικά- και πρέπει να αντιμετωπιστούν  από κοινού.  «Όσο η νόμιμη επιχειρηματικότητα και η δηλωμένη εργασία φορολογούνται εξοντωτικά, με εκδικητικούς συντελεστές που συγκαταλέγονται στους ψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητείται να ξεπεράσουν το 60%, η μετάπτωση στην παραοικονομία ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας θα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε  ο κ. Βασιλάκης.
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε η Ernst &Young για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, όπου το μέγεθος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στο 6-9% του ΑΕΠ (11-16 δις € ετησίως), ενώ συγχρόνως  προτάθηκαν λύσεις και εφαρμόσιμες καλές πρακτικές άλλων χωρών. Στα στρογγυλά τραπέζια διαλόγου που ακολούθησαν, εκπρόσωποι της πολιτείας, των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την φοροδιαφυγή (όπως είναι τα ποτά,  τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή) και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας εξειδίκευσαν τόσο τις αιτίες, όσο και τις προτάσεις για την μείωση της φοροδιαφυγής.
 
Εξάλλου, στην παρουσίαση του ο Δ/ντής Ερευνών της διαΝΕΟσις κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αφού ανέφερε σειρά καλών πρακτικών, προερχόμενων από διάφορες χωρες του κόσμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού & απλοποιημένου φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συνιστούν σημαντικές αιτίες για την άνθιση της φοροδιαφυγής» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αναθεώρηση και απλοποίηση των φορολογικών νομοθετημάτων συνολικά, ενώ τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης του αυτόνομου/ανεξάρτητου χαρακτήρα της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πράξη.  «Για να αλλάξει το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά μα πάνω από όλα θα απαιτηθεί βούληση», σημείωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κώστας Σφακάκης,  Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα φορολογικής πολιτικής του ΣΕΒ.


Σφακάκης Κώστας Σύμβουλος Διοίκησης - Φορολογικά Θέματα, ΣΕΒ

Ο Κώστας Σφακάκης αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) το 1974 με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1975 στην Ελεγκτική Εταιρεία PEAT MARWICK MITCHELL & CO. στο εξωτερικό και εν συνεχεία εργάσθηκε στην Ελλάδα σε υψηλόβαθμες θέσεις της Οικονομικής Διεύθυνσης στις Εταιρείες BRISTOL MAYERS INT’L CORPORATION και JOHNSON & JOHNSON HELLAS AΒΕΕ.

Από το 1983 ως το 2008 εργάσθηκε στην Εταιρεία COCA-COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ  στη θέση του country CFO και αποτέλεσε Μέλος της Ομάδας για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τις οποίες πραγματοποίησε ο Όμιλος.

Από τον Οκτώβριο του 2014 κατέχει τη θέση του Συμβούλου Διοίκησης επί φορολογικών θεμάτων στο ΣΕΒ σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα: α) Εξαγορών και Συγχωνεύσεων Εταιρειών β) Εφαρμογής του Φορολογικού Πλαισίου Ομίλου Εταιρειών γ) Εφαρμογής του Ν. 703 περί Ανταγωνισμού και των σχετικών Εμπορικών Πρακτικών δ) Εφαρμογής των Διαδικασιών Αναδιοργάνωσης των Εταιρικών Λειτουργιών (Re-engineering).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) από το 2006 έως το 2009. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία ως Πρόεδρος ή Μέλος  στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων Ελληνικών Βιομηχανιών. Είναι Τακτικό Μέλος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Τ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), Μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος του International Fiscal Association (IFA) και Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες