Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φοροδιαφυγή: Χαρακτηριστικά, αιτίες και έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα

Μήτσιος Στέφανος

21 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 733
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με βασικό μήνυμα ότι η μείωση της υπερ-φορολογίας, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς  πυλώνες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, οι οποίες υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις την Τρίτη, 21/3/2017, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
 
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο  Πρόεδρος της διαΝΕΟσις και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται πλέον αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, που αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική πληγή που ταλαιπωρεί  την οικονομία και την κοινωνία.  Και μόνο ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας θα ήταν αρκετό να ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να βελτιώσει ουσιαστικά την κοινωνική πρόνοια.  Η πολυπόθητη «πάταξη» που όλα τα κόμματα υπόσχονται πρέπει να βασισθεί στη σύγχρονη τεχνολογία και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαναπροσδιορίσουμε με αντικειμενικά στοιχεία τις έννοιες της δίκαιης κατανομής βαρών και της αναδιανομής του πλούτου, που τόσα χρόνια λειτουργούν μόνο ως συνθήματα μέσα από τα οποία μοιράζονται απαλλαγές, εξαιρέσεις και ανοχές και να εκφραστεί η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή όπου κι αν υπάρχει.»
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε τα αξιόλογα βήματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων και η δυνατότητα του ελληνικού κράτους στις διασταυρώσεις στοιχείων σε συνεργασία με τις Τράπεζες, δεν είναι καθόλου αμελητέα μεταρρύθμιση», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.  Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι μένουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν και σκιαγράφησε ένα πλαίσιο θέσεων που ο ΣΕΒ υποστηρίζει με συνέπεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, προτείνοντας:
 
1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές και  ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.
2. Παράλληλη στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η εδραίωση των ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές ενθαρρύνει την παραοικονομία και μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
3. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να βελτιωθεί και η ανταποδοτικότητά τους. Η μείωση αυτή από το πρώτο ευρώ θα ωφελήσει τους μισθωτούς με χαμηλές αποδοχές, ενθαρρύνοντας ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις να επαναφέρουν στην πλήρως δηλωμένη απασχόληση εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται σε ημιδηλωμένη ή αδήλωτη απασχόληση.
 
Στην  παρέμβασή του, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι η υπερ-φορολόγηση των λίγων και η παραοικονομία είναι άρρηκτα δεμένες -«είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε, χαρακτηριστικά- και πρέπει να αντιμετωπιστούν  από κοινού.  «Όσο η νόμιμη επιχειρηματικότητα και η δηλωμένη εργασία φορολογούνται εξοντωτικά, με εκδικητικούς συντελεστές που συγκαταλέγονται στους ψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητείται να ξεπεράσουν το 60%, η μετάπτωση στην παραοικονομία ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας θα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε  ο κ. Βασιλάκης.
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε η Ernst &Young για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, όπου το μέγεθος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στο 6-9% του ΑΕΠ (11-16 δις € ετησίως), ενώ συγχρόνως  προτάθηκαν λύσεις και εφαρμόσιμες καλές πρακτικές άλλων χωρών. Στα στρογγυλά τραπέζια διαλόγου που ακολούθησαν, εκπρόσωποι της πολιτείας, των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την φοροδιαφυγή (όπως είναι τα ποτά,  τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή) και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας εξειδίκευσαν τόσο τις αιτίες, όσο και τις προτάσεις για την μείωση της φοροδιαφυγής.
 
Εξάλλου, στην παρουσίαση του ο Δ/ντής Ερευνών της διαΝΕΟσις κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αφού ανέφερε σειρά καλών πρακτικών, προερχόμενων από διάφορες χωρες του κόσμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού & απλοποιημένου φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συνιστούν σημαντικές αιτίες για την άνθιση της φοροδιαφυγής» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αναθεώρηση και απλοποίηση των φορολογικών νομοθετημάτων συνολικά, ενώ τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης του αυτόνομου/ανεξάρτητου χαρακτήρα της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πράξη.  «Για να αλλάξει το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά μα πάνω από όλα θα απαιτηθεί βούληση», σημείωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κώστας Σφακάκης,  Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα φορολογικής πολιτικής του ΣΕΒ.

Μήτσιος Στέφανος Επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της EY Ελλάδος

Ο Στέφανος Μήτσιος είναι Partner και Επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της EY Ελλάδος.

Εργάζεται στην EY με έδρα την Αθήνα για πάνω από 32 χρόνια.

Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν στη λογιστική, στη φορολογία νομικών προσώπων, στην τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών, και στους φορολογικούς διαγνωστικούς και διαχειριστικούς ελέγχους. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, έχει επίσης ασχοληθεί εκτενώς με τη φορολογική στρατηγική και το σχεδιασμό, τον έλεγχο, καθώς και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων.

Η εμπειρία του εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα εταιριών, οι οποίες καλύπτουν κυρίως τους κλάδους των καταναλωτικών προϊόντων, των πετρελαιοειδών και των αερίων, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Είναι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τελειόφοιτος του Νομικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Kellog Executive στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, τόσο για τεχνικά και εξειδικευμένα φορολογικά θέματα, όσο και για ζητήματα στρατηγικής και διοίκησης.

Σχετικές ομιλίες