Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι λύσεις στο πρόβλημα: Προϋποθέσεις και αποτελεσματικότητα (στρογγυλή τράπεζα)

Θεοχάρης Χάρης, Κορκίδης Βασίλης, Στεργιούλης Γρηγόρης, Χαρπαντίδης Χρήστος, Τσίμας Παύλος

21 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 704
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με βασικό μήνυμα ότι η μείωση της υπερ-φορολογίας, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς  πυλώνες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, οι οποίες υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η διαΝΕΟσις την Τρίτη, 21/3/2017, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
 
Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο  Πρόεδρος της διαΝΕΟσις και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται πλέον αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, που αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική πληγή που ταλαιπωρεί  την οικονομία και την κοινωνία.  Και μόνο ένα μικρό ποσοστό επιτυχίας θα ήταν αρκετό να ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να βελτιώσει ουσιαστικά την κοινωνική πρόνοια.  Η πολυπόθητη «πάταξη» που όλα τα κόμματα υπόσχονται πρέπει να βασισθεί στη σύγχρονη τεχνολογία και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαναπροσδιορίσουμε με αντικειμενικά στοιχεία τις έννοιες της δίκαιης κατανομής βαρών και της αναδιανομής του πλούτου, που τόσα χρόνια λειτουργούν μόνο ως συνθήματα μέσα από τα οποία μοιράζονται απαλλαγές, εξαιρέσεις και ανοχές και να εκφραστεί η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή όπου κι αν υπάρχει.»
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε τα αξιόλογα βήματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων και η δυνατότητα του ελληνικού κράτους στις διασταυρώσεις στοιχείων σε συνεργασία με τις Τράπεζες, δεν είναι καθόλου αμελητέα μεταρρύθμιση», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.  Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι μένουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν και σκιαγράφησε ένα πλαίσιο θέσεων που ο ΣΕΒ υποστηρίζει με συνέπεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, προτείνοντας:
 
1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές και  ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.
2. Παράλληλη στοχευμένη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η εδραίωση των ηλεκτρονικών μέσων στις συναλλαγές, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές ενθαρρύνει την παραοικονομία και μπορεί επίσης να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
3. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να βελτιωθεί και η ανταποδοτικότητά τους. Η μείωση αυτή από το πρώτο ευρώ θα ωφελήσει τους μισθωτούς με χαμηλές αποδοχές, ενθαρρύνοντας ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσεις να επαναφέρουν στην πλήρως δηλωμένη απασχόληση εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται σε ημιδηλωμένη ή αδήλωτη απασχόληση.
 
Στην  παρέμβασή του, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι η υπερ-φορολόγηση των λίγων και η παραοικονομία είναι άρρηκτα δεμένες -«είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε, χαρακτηριστικά- και πρέπει να αντιμετωπιστούν  από κοινού.  «Όσο η νόμιμη επιχειρηματικότητα και η δηλωμένη εργασία φορολογούνται εξοντωτικά, με εκδικητικούς συντελεστές που συγκαταλέγονται στους ψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητείται να ξεπεράσουν το 60%, η μετάπτωση στην παραοικονομία ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας θα είναι αναπόφευκτη», υπογράμμισε  ο κ. Βασιλάκης.
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε η Ernst &Young για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, όπου το μέγεθος της φοροδιαφυγής εκτιμάται στο 6-9% του ΑΕΠ (11-16 δις € ετησίως), ενώ συγχρόνως  προτάθηκαν λύσεις και εφαρμόσιμες καλές πρακτικές άλλων χωρών. Στα στρογγυλά τραπέζια διαλόγου που ακολούθησαν, εκπρόσωποι της πολιτείας, των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την φοροδιαφυγή (όπως είναι τα ποτά,  τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή) και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας εξειδίκευσαν τόσο τις αιτίες, όσο και τις προτάσεις για την μείωση της φοροδιαφυγής.
 
Εξάλλου, στην παρουσίαση του ο Δ/ντής Ερευνών της διαΝΕΟσις κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αφού ανέφερε σειρά καλών πρακτικών, προερχόμενων από διάφορες χωρες του κόσμου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού & απλοποιημένου φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συνιστούν σημαντικές αιτίες για την άνθιση της φοροδιαφυγής» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αναθεώρηση και απλοποίηση των φορολογικών νομοθετημάτων συνολικά, ενώ τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης του αυτόνομου/ανεξάρτητου χαρακτήρα της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην πράξη.  «Για να αλλάξει το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά μα πάνω από όλα θα απαιτηθεί βούληση», σημείωσε κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κώστας Σφακάκης,  Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα φορολογικής πολιτικής του ΣΕΒ.

Θεοχάρης Χάρης Βουλευτής, Το Ποτάμι

Από τον Νοέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη διάρκεια της θητείας του εισήγαγε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη και μείωσε τη γραφειοκρατία αλλά και το κόστος που προκύπτει από αυτήν.

Η αποϋλοποίηση των τελών κυκλοφορίας που έγινε για πρώτη φορά το 2012 είναι ένα δείγμα των δράσεων της περιόδου που έγιναν με σκοπό την αλλαγή της επαφής του πολίτη με το κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Κατά τη διάρκεια της θητείας του οργάνωσε τη διεύθυνση έτσι ώστε να εστιάσει σε Μεγάλες Επιχειρήσεις, σε Φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου και σε Μεγάλους Οφειλέτες.

Για πρώτη φορά μπήκαν ξεκάθαροι στόχοι και εδραιώθηκε η διαφάνεια και ο έλεγχος τόσο από την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση όσο και από τον πολίτη μέσω της δημιουργίας της ιστοσελίδας www.publicrevenue.gr.

Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) - 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου και εργάστηκε πάνω από 10 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2009 και ως το 2011 ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στη ΓΓΠΣ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει μια κόρη.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Κορκίδης Βασίλης Πρόεδρος, ΕΣΕΕ

Ο Βασίλης Κορκίδης, γεννήθηκε, μεγάλωσε και διατηρεί τις επιχειρήσεις του στον Πειραιά.

Σπούδασε ναυπηγική και management πλοίων στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Southampton, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό

Δίκαιο (LL.M.) και στο Διεθνές Εμπόριο και τις Μεταφορές (MSc).

Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Διευθύνει δύο οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές-εξαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και εφοδιασμού ναυτιλίας και βιομηχανίας.

Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τουΕμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Από αυτές τις θέσεις εκπροσωπεί μαχητικά τον χώρο των εμπόρων και των μικρομεσαίων. Έτσι προσπαθεί να προσφέρει συνολικά στην ελληνική κοινωνία, γιατί πεποίθησή του είναι πως στηρίζοντας το ελληνικό εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε την Ελλάδα.

Στεργιούλης Γρηγόρης Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΠΕ Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας "Ελληνικά Πετρέλαια" (ΕΛΠΕ Α.Ε.) Γρηγόρης Στεργιούλης γεννήθηκε το 1956 στο Μουζάκι Καρδίτσας.

ΣΠΟΥΔΕΣ

1974-1978: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟLEEDS (Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ) Houldsworth School ofApplied Sciences B.Sc. στη Χημική Μηχανική–Βαθμός αποφοίτησης 2i

1978–1979: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ LEEDS (Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ) Houldsworth School ofAppliedSciences M.Sc in Advanced Integrated Design–Βαθμός αποφοίτησης Με διάκριση

1981 :Μέλος Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας

Ξένες Γλώσσες: Ελληνικά (μητρική), Αγγλικά (άριστη γνώση), Γαλλικά (μέτρια)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

1978–1980: Petrocarbon Developments Ltd–Wythenshawe Manchester UK

- Σχεδιασμός–θέση σε λειτουργία Κρυογενικών μονάδων

Μαθηματική μοντελοποίηση διεργασίας εναλλακτικής επιφανειακής προσρόφησης.

1982–1984: ΓΕΡΑΝΟΣ ΑΕ–ΑΘΗΝΑ

- Αξιολόγηση επενδύσεων θυγατρικών ΕμπορικήςΤράπεζας.

- Εκπόνηση οδηγού δράσης (masterplan)

1984: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

1984–1987: Μηχανικός διεργασιών(συνεχής καταλυτική αναμόρφωση–μονάδες

διμερισμού)

- Υπεύθυνος έργου σχεδιασμού, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία των συστημάτων κατανεμημένης ρύθμισης (DCS) και σειριακού ελέγχου της αναγέννησης της μονάδας συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης.

1987–2004: Προϊστάμενος Τμήματος Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Υπεύθυνος σχεδιασμού εγκατάστασης θέσης σε λειτουργία:

- Βάσεων δεδομένων πραγματικού χρόνου παραγωγής(RTDB)

- Συστήματος διαχείρισης Χημείου

- Συστημάτων προηγμένης ρύθμισης στις μονάδες ατμοσφαιρικής απόσταξης, απόσταξης κενού, καταλυτικής πυρόλυσης ρευστοστερεάς κλίνης, υδρογονοαποθείωσης, κλιβάνων και περιφερειακών μονάδων.

2004–2008: Διεύθυνση Λειτουργίας Διυλιστηρίου Ασπροπύργου με ευθύνη στη Διακίνηση προϊόντων

2008-2014: Συντονιστής έργου Αναβάθμισης Διυλιστηρίου Ελευσίνας

- Υπεύθυνος έργων εκσυγχρονισμού Διυλιστηρίου Ελευσίνας, βιολογικών καθαρισμών, μονάδας αζώτου, αυτοματισμών, αναλυτών παραγωγής και Συστημάτων δυναμικής προσομοίωσης των μονάδων Flexicoker, Υδρογονοαποθείωσης, Καταλυτικής πυρόλυσης ρευστοστερεάς κλίνης (FCC).

2014–σήμερα: Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Διυλιστηρίων

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συγγραφή άρθρων σε θέματα αυτόματης ρύθμισης, συστημάτων πληροφορικής της παραγωγής και βελτιστοποίησης λειτουργίας.

Συγγραφή και έκδοση βιβλίου με θέμα η «ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ» Έκδοση ΙΕΝΕ–ΓΣΕΕ.

Παρακολούθηση πολλών σεμιναρίων και συνεδρίων (ERTC, CONCAWE, HONEYWELL, YOKOGAWA, ASPENTECH, PROFIMATICS).

Εισηγητής σε πολλά συνέδρια με θέματα κυρίως αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση παραγωγής.

Χαρπαντίδης Χρήστος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International, από τον Αύγουστο του 2015.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Coca-Cola Hellenic, τo 1997, ως Marketing & Sales Trainee, ενώ μετακινήθηκε στην Παπαστράτος το 2003, ως Export Manager. Τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε σειρά θέσεων ευθύνης στα εμπορικά τμήματα της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ― Country Manager Papastratos για τις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας (2004 – 2005), Group Brand Manager Papastratos (2006 – 2007), National Sales Manager (2008-2009) και Sales & Distribution Director Papastratos (2010 – 2011).

Την τελευταία τριετία κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης στο επιχειρησιακό κέντρο της Philip Morris International στη Λωζάνη της Ελβετίας, διαδοχικά στα τμήματα Στρατηγικής Πωλήσεων (Global Sales Strategy Director, 2012 – 2013) και Καινοτόμων Προϊόντων (RRPs Commercialization Director, 2014 - 2015).

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου και κατάγεται. Είναι κάτοχος MBA in Economics, όπως και Μ.Α. in Economics, από το Πανεπιστήμιο του Kent (Αγγλία). Ασχολείται με το τρέξιμο και το τρίαθλο στον ελεύθερο χρόνο του.

Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Σχετικές ομιλίες