Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παιδική Παχυσαρκία – Ο ρόλος του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Ρώμας Σταμάτης

24 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1380
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, διοργάνωσε, στις 24 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιεί το πρόγραμμα: «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα ‘Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή’, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος και προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται στο Ιατρείο αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για του στόχους του Προγράμματος, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει:

«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και έχει πάρει διαστάσεις ‘επιδημίας’ τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους στη χώρα μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, διαταραχές του ενδοθηλίου, καρδιαγγειακά προβλήματα και υπερλιπιδαιμία, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεώτερες ηλικίες. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Είναι λοιπόν απόλυτα απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», μπορείτε να βρείτε στο www.childhood-obesity.gr.

Ρώμας Σταμάτης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ειδικός Παιδαγωγός

Ο Σταμάτης Ρώμας είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών (ΤΕΦΑΑ), με ειδικότητα στη “Ειδική Φυσική Αγωγή” και Αριστούχος στην Σχολή Προπονητών Ποδηλασίας Β’ κατηγορίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Κατέχει επίσης Δίπλωμα Ναυαγοσωστικής της «Πανελλήνιας Ένωσης Ναυαγοσωστών (Π.Ε.Ν.)».

Έχει διατελέσει συνοδός παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου σε προγράμματα εφαρμογής “Σχολείο στο Βουνό” σε συνεργασία των φορέων: Γ.Γ.Ν. Γενιάς και Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών (1996-1997) και ως Ωρομίσθιος Καθηγητής Φ.Α σε δημοτικά σχολεία του νομού Αττικής (2006-2012). Το χρονικό διάστημα 2004-2005 ήταν Υπεύθυνος Αν. Αττικής στο πρόγραμμα ανίχνευσης και ανάπτυξης ταλέντων, σε δημοτικά σχολεία που διενεργούσε η Ε.Ο. Ποδηλασίας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Από το 1994 έως σήμερα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες (αυτισμός - εγκεφαλική παράλυση - νοητική καθυστέρηση) και είναι Personal Trainer σε αθλητές επιπέδου ή χομπίστες ποδηλασίας στίβου και κολύμβησης όλων των ηλικιών.

Σχετικές ομιλίες