Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παιδική Παχυσαρκία – Ψυχολογικές Διαστάσεις

Τερζίογλου Έλενα

24 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 30:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1931
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, διοργάνωσε, στις 24 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιεί το πρόγραμμα: «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα ‘Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή’, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος και προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται στο Ιατρείο αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για του στόχους του Προγράμματος, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει:

«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και έχει πάρει διαστάσεις ‘επιδημίας’ τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους στη χώρα μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, διαταραχές του ενδοθηλίου, καρδιαγγειακά προβλήματα και υπερλιπιδαιμία, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεώτερες ηλικίες. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Είναι λοιπόν απόλυτα απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», μπορείτε να βρείτε στο www.childhood-obesity.gr

Τερζίογλου Έλενα Κλινική Ψυχολόγος

Η Έλενα Τερζίογλου είναι κλινική ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και Περιθάλψεως Εκτελωνιστών Πειραιώς-Αθηνών και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2005. Έχει εργαστεί στο «Πρόγραμμα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων με Χρόνια Σωματική Νόσο» και είναι συνεργάτης της Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού & Εφήβου και του Τμήματος Εντατικής Νοσηλείας (Τ.Ε.Ν.) της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ως υποψήφια διδάκτωρ διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας και είναι συντονίστρια της πρακτικής άσκησης των μεταπτυχιακών σπουδαστών από το 2009. Επίσης, είναι συνεργάτης για την στάθμιση και προσαρμογή του προβολικού τεστ προσωπικότητας για παιδιά Fairy Tale Test σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, καθώς και σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης χρόνιων ψυχιατρικών ασθενών.

Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της πραγματοποίησε κλινική πρακτική άσκηση στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ν. Ηρακλείου (δύο έτη- το ένα εθελοντικά), στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (ένα έτος). Στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών της πραγματοποίησε κλινική πρακτική άσκηση στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Αθηνών και επιδοτούμενη πρακτική άσκηση στο Τμήμα Ενηλίκων του Κ.Ψ.Υ. Περιστερίου όπου και συνέχισε να εργάζεται εθελοντικά για πέντε χρόνια στον τομέα της κλινικής αξιολόγησης και στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.

Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά συνέδρια με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, ασχολείται με την μετάφραση και επιμέλεια βιβλίων και άρθρων ψυχολογίας και ψυχανάλυσης. Μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, πολύ καλά ισπανικά και έχει γνώσεις τουρκικής γλώσσας.

Σχετικές ομιλίες