Rozan Adam
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
29/11/2018
Διάρκεια
00:16:47
Εκδήλωση
ΤΟ ΣΥΝ - ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
US Embassy Greece
British Council
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
Συν-Μουσείο, μουσείο, πολιτιστική πρωτοβουλία, Κοινωνία των Πολιτών, συνέργειες πολιτισμού, συνεταιρισμοί, συμπράξεις, συνέργεια, πολιτιστικός οργανισμός, Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα
Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της “συνέργειας” ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας –τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις– αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν τα μουσεία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με τη συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο για τα Μουσεία προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.
Ως διευθυντικό στέλεχος στον χώρο των μουσείων, ο Άνταμ είναι γνωστός για την καινοτόμα προσέγγισή του στην συμμετοχή του κοινού, την διάθεσή του για αλλαγή, και την θέση του ως συνήγορος των επισκεπτών. Διδάσκει εργαστήριο με θέμα την συμμετοχής και ανάπτυξη κοινού στο Πρόγραμμα Μουσειολογείας του Harvard University Extension School, στο οποίο είναι συμβουλευτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του δικτύου International Audience Engagement (Διεθνές Δίκτυο για την Ανάπτυξη Κοινού), με έδρα την Μελβούρνη, και δίνει διαλέξεις επί του θέματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει διατελέσει διευθυντής ανάπτυξης κοινού στο Worcester Art Museum της Μασαχουσέτης. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διάφορα μουσεία, όπως τα Oakland Museum of California, Harvard Art Museums, Boston Children’s Museum, και Boston’s Museum of Science.