Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Όλα θα πάνε καλά: Συνεργασία, κοινότητα και κουράγιο για την ηγεσία των μουσείων (βιντεοσκοπημένη ομιλία)

Stulen Scott

29 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:31:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 97
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της “συνέργειας” ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας –τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις– αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν τα μουσεία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με τη συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο για τα Μουσεία προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Stulen Scott Πρόεδρος και Διευθυντής, Μουσείο Τέχνης Φίλμπρουκ

Ο Scott Stulen είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Μουσείου Τέχνης Φίλμπρουκ (Philbrook Museum of Art) στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Έχει διατελέσει Επιμελητής του Τμήματος Εμπειριών Κοινού και Παραστάσεων στο Indianapolis Museum of Art (IMA), Διευθυντής Έργου της πλατφόρμας mnartists.org στο Walker Art Center, Συνεργάτης Επιμελητής στο Rochester Art Center, εικαστικός καλλιτέχνης, συγγραφέας και DJ. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες, στην Ζωγραφική και το Σχέδιο από το Πανεπιστήμιο της Minnesota, και πτυχίο Καλών Τεχνών στην Γλυπτική από το Πανεπιστήμιο του Winsconsin-Eau Claire. Δημιούργησε και διηύθυνε το πρώτο Επιμελητικό Τμήμα Εμπειριών Κοινού και Παραστάσεων στις Η.Π.Α., στο ΙΜΑ, όπου ανέπτυξε το πρόγραμμα ARTx, στο πλαίσιο του οποίου ανατέθηκαν νέες παραστάσεις και site-specific εγκαταστάσεις και τέθηκαν σε λειτουργία νέες πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση εσόδων. Στο Walker Art Center, o Stulen συν-επιμελήθηκε και ανέπτυξε το έργο Open Field, αναδιαμορφώνοντας το μουσείο σε δημόσιο πάρκο, κεντρική πλατεία και πλατφόρμα για πειραματισμό. Σημαντικά έργα του αποτελούν τα: το Μίνι-Γκολφ Σχεδιασμένο από Καλλιτέχνες (Artist Designed Mini-Golf), το CSA-Community Supported Art, ποικίλες αναθέσεις και παραστάσεις, και το Φεστιβάλ Διαδικτυακών Βίντεο με Γάτες (Internet Cat Video Festival), το οποίο έχει ταξιδέψει σε πάνω από 250 πόλεις και 13 χώρες έως τώρα. Σήμερα στο Μουσείο Φίλμπρουκ ο Stulen είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του μουσείου σε εθνικό πρότυπο βιωσιμότητας, επαφής με το κοινό, και κοινωνικού αντίκτυπου.

Σχετικές ομιλίες