Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Α’ Ενότητα: Φύλο, φροντίδα και εργασία στη διάρκεια της πανδημίας

Καμπούρη Νέλλη, Καναούτη Σοφία, Αβραμοπούλου Ειρήνη

21 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:48:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 119
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου ως Φορέας Υλοποίησης, διοργάνωσε στις 21 Οκτωβρίου 2022, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αίθουσα “Σάκη Καράγιωργα ΙΙ” το δια ζώσης συνέδριο του έργου ProGender με θέμα «Η πανδημία από τη σκοπιά του φύλου: Τα αποτελέσματα του Προγράμματος ProGender».

Οι στόχοι του έργου ProGender ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου για τις συνέπειες του Covid-19 στις έμφυλες σχέσεις, καθώς και η δημιουργία διακρατικών συζητήσεων με φορείς και εκπροσώπους και των τριών χωρών (Ελλάδα, Νορβηγία, Ισλανδία).

Το έργο ανέπτυξε δράσεις σε πέντε θεματικές ενότητες::
1. Φύλο, φροντίδα και εργασία. Ανέδειξε τις έμφυλες επιπτώσεις της πανδημίας στην φροντίδα και την εργασία. Απασχόλησαν ο τομέας της υγείας, τα επαγγέλματα φροντίδας καθώς και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τηλεργασία λόγω των περιοριστικών μέτρων.
2. Έμφυλη βία. Διερεύνησε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην έμφυλη βία, η οποία αυξήθηκε παγκοσμίως.
3. Γυναίκες και φύλο στην επιστήμη. Ανέδειξε τις ανισότητες φύλου στην επιστημονική έρευνα, λόγω μετατόπισης του χώρου εργασίας από το εργασιακό περιβάλλον στο οικογενειακό. Η εργασία φροντίδας αυξήθηκε σημαντικά και επεκτάθηκε η επισφάλεια των νέων επιστημόνων/ισσών.
4. Φύλο και κοινότητες. Ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετανάστριες, προσφύγισσες και αιτούσες άσυλο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στη διάρκεια του εγκλεισμού, καθώς και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που δημιουργήθηκαν εις βάρος τους.
5. Γυναίκες στη διακυβέρνηση. Διερευνήθηκε ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις λήψης αποφάσεων στη χάραξη πολιτικών για τον COVID-19 και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από γυναίκες πολιτικούς.

Σκοπός του Συνεδρίου του έργου ProGender ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου. Αφενός παρουσιάστηκε η συμβολή του «reCollective», εταίρου του έργου, που ανέπτυξε μια καινοτόμα ερευνητική και εκπαιδευτική προσέγγιση στην δημιουργία διαδραστικών δραστηριοτήτων: podcasts, εκπαιδευτικά υλικά και video workshop για τη θεματική ενότητα «Φύλο, φροντίδα και εργασία».

Αφετέρου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου στις τέσσερεις θεματικές ενότητες του έργου:
1. Φύλο, φροντίδα και εργασία
2. Έμφυλη βία
3. Φύλο και κοινότητες
4. Γυναίκες στη διακυβέρνηση

Σε κάθε θεματική ενότητα παρουσιάστηκε μια αναλυτική έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από ερευνήτριες με πολυετή εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς και ακολούθησε σχολιασμός των ερευνητικών εκθέσεων από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Καμπούρη Νέλλη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου - Διδάσκουσα 407, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Νέλλη Καμπούρη είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του London School of Economics and Political Science. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε ερευνητικά προγράμματα στο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και στο University of Hertfordshire. Είναι κύρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, όπου διεξάγει έρευνες σχετικά με την εργασία σε πλατφόρμες στον αστικό χώρο (έργο Horizon 2020 PLUS) https://project-plus.eu/ και σε έρευνα του EIGE με θέμα «Gender, Digitalisation and the Future of Work». Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στην επιστημονική διαχείριση και την υλοποίηση διάφορων ευρωπαϊκών έργων (GeMIC «Gender, Migration and Intercultural Interactions», Mig@net «Transnational Digital Networks, Migration and Gender» και RESCUE). Παράλληλα, έχει διδάξει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ υπήρξε επιστημονική σύμβουλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητάς των Φύλων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως σε θέματα φύλου, μετανάστευσης, εργασίας, επιστήμης και τεχνολογίας και οι δημοσιεύσεις της συμπεριλαμβάνουν σχετικά βιβλία, άρθρα, και εκθέσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Καναούτη Σοφία Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια - Διδάσκουσα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Σοφία Καναούτη είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Διδάσκουσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει Φύλο και Πολιτική στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι υπότροφος του New School for Social Research, και το έργο της εξετάζει τη σκέψη της Χάνα Άρεντ και του Κορνήλιου Καστοριάδη υπό το πρίσμα της αυτονομίας και της ισότητας.

Αβραμοπούλου Ειρήνη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Ειρήνη Αβραμοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ, Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (2012). Έχει συγγράψει βιβλία με πιο πρόσφατο το «Αντι-κείμενα Σεξουαλικότητας: Κριτικές Θεωρίες, Διεπιστημονικές Αναγνώσεις» (συνεπιμέλεια με την Άσπα Χαλκίδου, 2022, Εκδ. Τόπος). Ταυτόχρονα κείµενά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλούς συλλογικούς τόµους και επιστηµονικά περιοδικά. Στο παρελθόν, έχει διδάξει κοινωνική ανθρωπολογία, κριτικές προσεγγίσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, όπως και θεωρίες για το φύλο, το σώμα και τη σεξουαλικότητα στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ (2009-2012), στο Πανεπιστήµιο του Βοσπόρου στην Τουρκία (2013) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο (2017-2019). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με έμφυλες διεκδικήσεις δικαιωμάτων, τη σχέση της επιθυμίας και του συν-αισθήματος (affect) με την συγκρότηση ταυτοτήτων, τη λειτουργία της βίας, του τραύματος και της αντίστασης στα κοινωνικά κινήματα και την παραγωγή κρίσεων (οικονομική, προσφυγική, πανδημία) και πολλαπλών εκτοπισμών ως συνέπεια της λειτουργίας της βιοπολιτικής/θανατοπολιτικής. Αυτή την στιγμή είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Συν-αισθηματικά τοπία φροντίδας: Έμφυλη βία και ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας του Covid-19» (2021-2023) που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Σχετικές ομιλίες