


















































Παλυβού Κλαίρη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/03/2025
Διάρκεια
00:54:34
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ)
Χώρος
Αίθουσα "Συλλόγου των Αθηναίων", Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Διοργάνωση
Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ)
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
τοιχογραφία, Avaris, Tell el-Daba, Αίγυπτος, Κνωσσός, Μινωίτες, Μινωίτες καλλιτέχνες, Ύστερη εποχή του Χαλκού, φαραωνική αρχιτεκτονική, φαραωνική τέχνη
Οι μινωικές τοιχογραφίες που ήρθαν στο φως την δεκαετία του ’90 στην Tell el-Daba της Αιγύπτου (την αρχαία Avaris, πρωτεύουσα των Υξώς) μαρτυρούν στενές σχέσεις ανάμεσα στα ανακτορικά κέντρα του Αιγαίου, και της Κνωσού ειδικότερα, με τα αντίστοιχα της Αιγύπτου. Αν και ο αριθμός των θραυσμάτων είναι μεγάλος, η κατάσταση διατήρησης είναι εξαιρετικά προβληματική και τα περιθώρια μελέτης περιορισμένα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για έργα Μινωιτών καλλιτεχνών. Αυτό τεκμηριώνεται από τα χαρακτηριστικά του κονιάματος (από ασβέστη και όχι γύψο όπως συνηθίζεται στην φαραωνική τέχνη), τις χρωστικές και τις τεχνικές σχεδίασης, αλλά και την θεματολογία. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η ανασύνθεση μεγάλων επιφανειών, η σχέση των τοιχογραφιών με την αρχιτεκτονική των χώρων που κοσμούσαν είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Οι σκέψεις που διατυπώνονται στην ομιλία, απηχούν κυρίως την προσωπική, βιωματική επαφή με το γοητευτικό αυτό υλικό, και τους συνειρμικούς συσχετισμούς που επιφέρει η πολύχρονη εξοικείωση με την αρχιτεκτονική και την συνακόλουθη τέχνη της τοιχογραφίας στον Αιγαιακό κόσμο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.
Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).
Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.
Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.