Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο θάνατος μιας “Κυκλαδίτισσας”: μια ιστορία απώλειας και θλίψης μέσα από το μάρμαρο και το χρώμα

Verri Giovanni

2 Απριλίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 113
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της έκθεσης Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκάλεσε τον Δρα Giovanni Verri από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, σε μία διάλεξη την Τετάρτη 2 Απριλίου. Τη διάλεξη προλογίζει Παναγιώτης Ιωσήφ, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και Καθηγητής Αρχαίας Νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Radboud (Nijmegen, Ολλανδία).

Στην αρχαιότητα, η παιδική θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλή και η Ψυχή ήταν μόλις έξι ή επτά ετών όταν πέθανε στο νησί της Μήλου, τον πρώτο αιώνα μ.Χ.. Από μια επιγραφή, γνωρίζουμε ότι πιθανότατα ήταν νόθο παιδί. Παρ’ όλα αυτά, για να την τιμήσουν και να την θυμούνται, η οικογένεια της Ψυχής ανέθεσε μια περίτεχνη μαρμάρινη προτομή της, η οποίο σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Η προτομή διατηρεί εξαιρετικά καλά διατηρημένα ίχνη του αρχικού χρώματος στο δεξί μάτι, τα χείλη, το κάτω μέρος της μύτης, τα μαλλιά και το φόρεμα. Οι έρευνες σχετικά με τη φύση των ιχνών χρώματος επιτρέπουν συγκρίσεις με άλλα έργα τέχνης που χρησιμεύουν ως πηγή έμπνευσης για μια πειραματική ανακατασκευή της αρχικής εμφάνισης της προτομής της Ψυχής.

Η ανακατασκευή, όταν εντάσσεται στο ευρύτερο ταφικό και πολιτισμικό της πλαίσιο, μας ωθεί δυναμικά όχι μόνο να προβληματιστούμε σχετικά με την αρχική εμφάνιση του αρχαίου γλυπτού και τη μακρόχρονη παράδοση της αρχαίας ζωγραφικής, αλλά και να ασχοληθούμε με τα συναισθήματα, τις συγκινήσεις, τις προσδοκίες και τους φόβους των αρχαίων κατοίκων της Μήλου, καθώς πάλευαν με την εύθραυστη σχέση μεταξύ ζώντων και νεκρών.

Η εξαιρετική κατάσταση της προτομής της Ψυχής μας παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να διερευνήσουμε τον ρόλο του χρώματος όταν αντιμετωπίζουμε μια δραματική κατάσταση: την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και την ανάγκη έκφρασης της θλίψης μέσω της τέχνης.

Verri Giovanni Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο

Από το 2019, ο Giovanni Verri είναι ειδικός επιστήμονας συντήρησης στο Τμήμα Συντήρησης και Επιστήμης του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Φεράρα της Ιταλίας και μεταπτυχιακού διπλώματος στη συντήρηση τοιχογραφιών από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Πριν από την ένταξή του στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, ήταν λέκτορας στο Ινστιτούτο Τέχνης Courtauld και στο University College του Λονδίνου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή ερευνητικών τεχνικών για την ανάλυση του χρώματος στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, καθώς και τη σχέση μεταξύ της χρήσης του χρώματος και της ευρύτερης πολιτιστικής του σημασίας. Το 2007, ανέπτυξε μια τεχνική απεικόνισης που χαρτογραφεί την παρουσία του αιγυπτιακού γαλάζιου-σχεδόν η μόνη γαλάζια χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα- αποκαλύπτοντας συχνά μοτίβα και διακοσμητικά στοιχεία που διαφορετικά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η τεχνική αυτή έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη χρήση του χρώματος στην αρχαιότητα και πέραν αυτής, και χρησιμοποιείται πλέον από διάφορα ιδρύματα σε όλον τον κόσμο.

Σχετικές ομιλίες