Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Λόρκα και η αρχαία τραγωδία

Conde de Beroldingen Geyr Cristina, Πρατσίνης Νίκος, Lopez Recio Virginia, Μπάιλα Τέσυ, Προβατάς Μάκης, Josephs Allen

6 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 312

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Ιβηροαµερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), ο γνωστός συγγραφέας, μεταφραστής και αναλυτής του έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Allen Josephs, καθηγητής του Πανεπιστημίου West Florida, συνομίλησε στο Public Συντάγματος με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά για τον Λόρκα και την σχέση του με την αρχαία τραγωδία και τις ταυρομαχίες.

Η αρχαία Ελλάδα είναι θεμελιώδης στο έργο του Λόρκα, τόσο στην ποίηση όσο και στο θέατρο, καθώς, σαν πλούσια πηγή, τον τροφοδοτεί από την αρχή της δημιουργικής του πορείας μέχρι και το τραγικό του τέλος. Είναι γνωστό πως η Θεογονία του Ησίοδου ήταν το αγαπημένο βιβλίο του ποιητή, ο τραγωδίες του Σοφοκλή υπήρξαν γι' αυτόν μοντέλο - ειδικά στην περίπτωση του Ματωμένου Γάμου - και πως οι μυστηριακές θρησκείες, τέλος, τον ενέπνευσαν στη διατύπωση της μοναδικής έννοιας του duende.

Πριν από την ομιλία του Allen Josephs - κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης - παρουσιάστηκε το 2ο τεύχος του δίγλωσσου Δελτίου "Entre-Τ-Lineas" του Ινστιτούτου Θερβάντες, από τις επιμελήτριες του, Virginia Lopez Recio​, φιλόλογο, και Τέσυ Μπάιλα​, συγγραφέα.​

Στην εκδήλωση πήραν επίσης μέρος, η Διευθύντρια Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας​, Cristina Conde de Beroldingen Geyr, και ο Μεταφραστής & Διερμηνέας, Νίκος Πρατσίνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από απρόβλεπτο τεχνικό ατύχημα δεν έχουν καταγραφεί στο video μερικά λεπτά από το τέλος της συζήτησης του Allen Josephs, με τον Μάκη Προβατά. Το BLOD, με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών, αποφάσισε να αναρτήσει το video της εκδήλωσης, παρά την ακούσια αυτή έλλειψη για την οποία ζητούμε την κατανόησή σας.

Conde de Beroldingen Geyr Cristina Διευθύντρια, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Η Cristina Conde de Beroldingen Geyr (Βαρκελώνη, 1964) έχει πτυχίο Γεωγραφίας και Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Υπεύθυνη του Προαιρετικού Σώματος των Βιβλιοθηκών των Μουσείων του ισπανικού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση και επικοινωνία στα τρία επίπεδα της ισπανικής Δημόσιας Διοίκησης και σε δημόσιες εταιρείες, έχει γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία στο σχεδιασμό, τη δημιουργία, τη διεύθυνση και διαχείριση πολιτιστικών κέντρων και προγραμμάτων διεθνούς προβολής. Ήταν Διευθύντρια του Ινστιτούτου Cervantes στο Βερολίνο και σήμερα διευθύνει εκείνο της Αθήνας.

Πρατσίνης Νίκος Μεταφραστής, Διερμηνέας

Ο Νίκος Πρατσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Αποφοίτησε από το Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομίας της χημικής βιομηχανίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Παρακολούθησε σπουδές Πορτογαλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Λισσαβόνα και, επιστρέφοντας το 1991 στην Ελλάδα, παρακολούθησε μονοετές σεμινάριο διερμηνείας. Εργάζεται ως μεταφραστής και διερμηνέας (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά και αγγλικά), είναι συνιοδιοκτήτης της εταιρίας COM Ν. Πρατσίνης-Κ.Ζησίμου ΟΕ, Διερμηνεία-Μετάφραση και έχει διδάξει επί σειρά ετών μετάφραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΕΚΕΜΕΛ, ABANICO, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Πανεπιστήμιο της Malaga).

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συλλογική μετάφραση, ειδικότερα δε σε εκπαιδευτικό πλαίσιο. Έχει μεταφράσει στα πορτογαλικά επιλογή από το έργο Σεφέρη και όλα τα ποιήματα του καβαφικού κανόνα σε συνεργασία με τον καθηγητή και ποιητή J. M. Magalhães. Το 1995 έλαβε το Πρώτο Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για μετάφραση μέρους του έργου του Καβάφη στα πορτογαλικά σε συνεργασία με τον J. M. Magalhaes, από τις εκδόσεις Relogio d' Agua με τον τίτλο "Konstandinos Kavafis: Poesias e Prosas". Στα ελληνικά έχει μεταφράσει πάνω από τριάντα λογοτεχνικά και δοκιμιακά έργα (κάποια από αυτά συλλογικά) και αρκετά εκλαϊκευτικά.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Ισπανιστών και έχει συνεργασθεί με ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Lopez Recio Virginia Φιλόλογος

Η Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας (1975). Φιλόλογος και νεοελληνίστρια, συνεργάστηκε επί χρόνια με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την πρόσληψη του "Ματωμένου γάμου" του Λόρκα στην Ελλάδα ("La recepcion de Federico Garcia Lorca en Grecia. El caso de "Bodas de Sangre"", Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas, Granada 2008). Το 2001 έγραψε το σενάριο, επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε την ταινία "Federico Garcia Lorca en Valderrubio-Testimonios", με μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η ταινία γυρίστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου του Pinos Puente.

Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση "Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στην Ελλάδα. Σχέδια της Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου" (2006) και έχει παρουσιάσει σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους μελέτες για την ισπανική λογοτεχνία και το ισπανικό θέατρο. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση ισπανών ποιητών στα ελληνικά. Ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Μπάιλα Τέσυ Συγγραφέας

Η Τέσυ Μπάιλα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού και Μετάφραση Λογοτεχνίας. Εμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία το 2009. Ασχολείται με τη φωτογραφία και ατομικές εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα. Διατηρεί στήλες λογοτεχνικής αρθρογραφίας και βιβλιοκριτικής σε έγκριτα διαδικτυακά περιοδικά. Είναι, επίσης, συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Literature.gr.

Ιστολόγιο της Τέσυς Μπάιλα

Προβατάς Μάκης Συγγραφέας - Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει συνεχώς ραδιοφωνικές εκπομπές και από το 2017 έχει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στον Athens Voice Radio 102,5. Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από έλληνες και ξένους επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ποιητές και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Μεταξύ των οποίων από τους Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, CarlosFuentes, Dario Fo, ErikHobsbawm, IrvinYalom, YuvalNoahHarari, JohnCleese, EduardoGaleano,PattiSmith, EricBurdon, JohnMalkovich, MikhailBaryshnikov, PeterBrook, FrankSerpico.

Έχει συν-γράψει δύο βιβλία το πρώτο με τον θεωρητικό Φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο "Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο"(2015) και το δεύτερο με την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, "Μόνο λίγα χιλιόμετρα, ιστορίες για την Ιστορία"(2017) και τα δύο εκδόσεων Πατάκη.

Το 2019 η AthensVoiceBooks εξέδωσε σε βιβλίο μερικές από τις συνεντεύξεις του με τίτλο "21 Υπέροχοι έλληνες μιλούν για την Αθήνα".

Από το 2019 παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή με συνεντεύξεις "Αξιον Διαλόγου" στον σταθμόAction 24.

Josephs Allen Καθηγητής, Πανεπιστήμιο West Florida, Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Allen Josephs είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου West Florida, συγγραφέας, μεταφραστής και αναλυτής του έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Σχετικές ομιλίες

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί 00:20:00

Σεπ 25, 2019

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί

Μαγγίνης Γιώργης Ιωάννου Σιλουανός Γιατρομανωλάκης Νικόλας Χαλδαιάκης Αχιλλέας Παπαθανασίου Σίσσυ Σταματοπούλου - Βασιλάκου Χρυσόθεμις

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική