Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Γιάννης Σειραδάκης και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ένα επιστημονικό μνημόσυνο από την ΕΔΑΒυΤ

Σειραδάκη Σοφία - Έσθερ, Παπαϊωάννου Νίκος, Τάσιος Θεοδόσης, Ευσταθίου Κυριάκος, Αναστασίου Μαγδαληνή, Μουσάς Ξενοφών, Μπιτσάκης Γιάννης, Παλυβού Κλαίρη

8 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:32:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1221

Η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ) διοργάνωσε εκδήλωση στη μνήμη του διακεκριμένου μέλους της Εταιρείας, Γιάννη Σειραδάκη, εστιάζοντας στην εξαιρετική του προσωπικότητα και στην μεγάλη συμβολή του στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Το επιστημονικό του έργο, το πάθος του για την έρευνα, αλλά κυρίως το ήθος που τον διέκρινε, παρουσίασαν στενοί συνεργάτες και συνάδελφοι που συμπορεύθηκαν μαζί του στη ζωή και στην πολύχρονη έρευνα.

Δεδομένου ότι οι σημερινές συγκυρίες δεν επιτρέπουν την άμεση συμμετοχή και την φυσική παρουσία όλων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής zoom.

Η εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020, με ομιλητές:
Σοφία – Έσθερ Σειραδάκη, αδελφή του Γιάννη Σειραδάκη
Θεοδόσης Τάσιος, Πρόεδρος ΕΔΑΒυΤ
Κυριάκος Ευσταθίου, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δρ. Μαγδαληνή Αναστασίου, φυσικός – αρχαιολόγος
Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός

Την εκδήλωση προλόγισε και έκλεισε η οργανώτρια, Κλαίρη Παλυβού, Αντιπρόεδρος ΕΔΑΒυΤ.

Λίγα λόγια για το Γιάννη Σειραδάκη

Ο Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Τις εγκύκλιες καθώς και τις πανεπιστημιακές σπουδές του (πτυχίο Φυσικής) τις τελείωσε στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester, Μ. Βρετανία.

Είχε εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή, θέση που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, στις 31 Αυγούστου 2015. Το Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιελάμβαναν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Είχε δημοσιεύσει μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε Συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους.

Είχε επιβλέψει Διδακτορικές Διατριβές, είχε οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.). Είχε συμμετάσχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα. Είχε διατελέσει Γραμματεύς ή Πρόεδρος στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στην Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Το 2011 εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας το, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Από το 2007 και μετά είχε δώσει περισσότερες από 200 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Σειραδάκη Σοφία - Έσθερ

Η Σοφία - Έσθερ Σειραδάκη είναι αδελφή του διακεκριμένου καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη.

Παπαϊωάννου Νίκος Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, κατάγεται από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Λίαν Καλώς 8.2». Στη συνέχεια ξεκίνησε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, την οποία υποστήριξε το 1991 με βαθμό «Άριστα».

Το 1995 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής. Έκτοτε, διήνυσε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας και το 2012 εκλέχτηκε καθηγητής πρώτης βαθμίδας. Από το 2013 έως σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, ενώ, από το 2017 έως σήμερα, Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών τόσο του Τμήματος Κτηνιατρικής όσο και του Α.Π.Θ., καθώς επίσης, και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ (2013-2017), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης Ποιότητας (Ε.ΣΥ.Δ.), ενώ από το 2015 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.

Έχει μετεκπαιδευθεί στα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής των Κτηνιατρικών Σχολών της Ζυρίχης, Ουτρέχτης και Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενώ συνεχίζει την επιστημονική-ερευνητική δραστηριότητα με συναδέλφους των εργαστηρίων αυτών.

Το εκπαιδευτικό του έργο σχετίζεται με το αντικείμενο της Παθολογικής Ανατομικής, ενώ το επιστημονικό-ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην ιστοπαθολογική και ανοσοϊστοπαθολογική μελέτη των αλλοιώσεων νοσημάτων με έμφαση στην νευροπαθολογία, με ιδιαίτερη ενασχόληση την μελέτη της παθογένειας της γνωστικής δυσλειτουργίας.

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών:
1. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας
2. Μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.
3. Μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
4. Μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
5. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας.
6. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Alzhaeimer.
7. Μέλος της DEUTSCHEN VETERINÄRMEDIZINISCHEN GESELLSCHAFT
8. Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κτηνιάτρων Παθολογοανατόμων (European Society of Veterinary Pathology-ESVP).
9. Μέλος του Charles Lois Davis, D.V.M. Foundation (for the Advancement of Veterinary and Comparative Pathology) καθώς και κριτής ελληνικών και έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Έχει επιβλέψει τέσσερεις (4) διδακτορικές διατριβές, σε εννέα (9) ήταν μέλος των τριμελών Συμβουλευτικών Επιτροπών και σε εικοσιπέντε (25) μέλος εξεταστικών επιτροπών διδακτορικών διατριβών τόσο της ημεδαπής όσο και αλλοδαπής.

Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, έχει συνεργαστεί και επιβλέψει επιστήμονες του εξωτερικού που επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής στη Θεσσαλονίκη, σε θέματα της εξειδίκευσής του.

Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει ως επιστημονικά υπεύθυνος ή μέλος ερευνητικής ομάδας σε εικοσιένα (21) ανταγωνιστικά ερευνητικά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής ή προσκεκλημένος ομιλητής σε ογδόντα (82) εθνικά και διεθνή συνέδρια ενώ είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 34ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κτηνιάτρων Παθολογοανατόμων (ESVP), που θα διεξαχθεί το 2021 στην Αθήνα.

Έχει δημοσιεύσει μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές εκατόν ενενήντα έξι (196) επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα περιοδικά της ημεδαπής και αλλοδαπής με συνολικό δείκτη επιρροής 216, h-index 21 και i-10 index 43. Το έργο του μέχρι σήμερα έχει τύχει 1995 αναφορών από άλλους ερευνητές.

Τάσιος Θεοδόσης Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Επίτιμος Πρόεδρος, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία - Πρόεδρος, Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ)

Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d'Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction Paris (1979-1989).

Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της RILEM (1977-78), της CEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), Fellow του American Concrete Institute (1986), Επίτιμος Πρόεδρος της CEB (1988), Επίτιμο Μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004) και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986).

Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Ευσταθίου Κυριάκος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Κυριάκος Ευσταθίου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γνωστικό Αντικείμενο: Μηχανουργικές κατεργασίες, Εργαλειομηχανές, Ψηφιακή καθοδήγηση Εργαλειομηχανών

Επιστημονική Ειδίκευση: Μηχανική, Βιοτεχνία και ΚατασκευαστικήΜηχανική και επαγγέλματα μηχανικώνΒιοτεχνία και επεξεργασία

Εκπαίδευση
Προπτυχιακές Σπουδές
1981 Diplom Ingenieur, Machinenwesen, University Stuttgart Γερμανία
Διδακτορικό Δίπλωμα
1991 ΔΔ
Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελλάδα

Αναστασίου Μαγδαληνή Δρ. Φυσικός - Αρχαιολόγος

Η Μαγδαληνή Αναστασίου είναι Διδάκτωρ Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αρχαιολόγος.

Μουσάς Ξενοφών Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ - Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής

O Ξενοφών Μουσάς είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Προέδρου Τμ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε επί έτη ως research Fellow, research assistant, senior visiting research Fellow στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων (Laboratoire d'etudes spatiales et d'instrumentation en astrophysique) και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα (Max-Planck-Institut fur Sonnensystemforschung) στη Γερμανία. Συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της ΝΑΣΑ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (όπως στην διαστημική αποστολή STEREO και WIND στα πειράματα WAVES'). Μελετά το διαπλανητικό διάστημα, την κοσμική ακτινοβολία, τις μαγνητόσφαιρες πλανητών (Άρη, Γης, Δία, Κρόνου, Τιτάνα, Εγκέλαδου), ηλιακά φαινόμενα που επηρεάζουν την Γη. Κατασκεύασε μαζί με άλλους τον ηλιακό ραδιοφασματογράφο "ARTEMIS" (ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 7 μέτρων, μεταλλική κατασκευή ΠΥΡΚΑΛ) που λειτουργεί στις Θερμοπύλες (ΟΤΕ). Ο ραδιοφασματογράφος λαμβάνει καθημερινά από ανατολής μέχρι δύσης Ηλίου από το 1995, 110 φάσματα του Ηλίου σε συχνότητες 20 έως 650 MHz κάθε δευτερόλεπτο όλες τις ημέρες του έτους από την ανατολή μέχρι τη δύση του Ηλίου, συνεχώς από το 1995. Συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία στην μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά και εκλαϊκευτικά προγράμματα για ενήλικες και μαθητές σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και Ευρωπαϊκά Ιδρύματα. Έχει επιβλέψει ή επιβλέπει 15 διδακτορικά ως κύριος επιβλέπων. Έχει επιβλέψει πολλές διατριβές μεταπτυχιακών και περίπου 200 πτυχιακές εργασίες. Οι περισσότεροι των μεταπτυχιακών ήταν υπότροφοι του ΙΚΥ και άλλων οργανισμών. Έχει δημοσιεύσει 85 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλιοκριτικές, κεφάλαια σε βιβλία κ.α. Είναι μαζί με άλλους συγγραφέας του βιβλίου "Διαστημική φυσική", Εκδόσεις "Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου", Πάτρα, 2003. Έχει εκτενές εκλαϊκευτικό έργο (Φυσικός Κόσμος, Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Εκδοτικής Αθηνών). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών (American Geophysical Union, Βοστώνη, 2001). Έχει λάβει Βραβείο της NASA το 2009, για συμμετοχή στην διαστημική αποστολή Οδυσσέας [Group achievement award to Ulysses team for outstanding multidisciplinary team effort which culminated in the highly successful operations and prolific scientific return of the Ulysses mission.]. Είναι κριτής σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει κάνει εκθέσεις ανά τον κόσμο με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Αστρονομίας: Νέα Υόρκη (Children's Museum of Manhattan), Έναρξη διεθνούς Έτους Αστρονομίας UNESCO, Αίγυπτο (Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο: Αβερώφειο, Αμπέτειο Σχολή), Αλγερία, Ιταλία (Ινστιτούτο Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών Βενετίας), Πολωνία (Αστεροσκοπείο του Κοπέρνικου και Πλανητάριο του Ώλστιν), Σλοβακία (Αστρονομικό Ινστιτούτο Ακαδημίας Επιστημών, Σουηδία (Museum Gustavianum), Γερμανία και πάρα πολλές στην Ελλάδα, σε σχολεία, Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, Ιωνικό Κέντρο, Σκιάθο, Χίο, Αλεξανδρούπολη, Καλλιθέα, Ρόδο, Κάσο, Κρανίδι, στη ΔΕΘ [δυο φορές], Ζάππειο [έκθεση ΓΓΕΤ, δυο φορές], Πανεπιστήμιο Πατρών (δυο φορές), Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, μόνιμα εκθέματα στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει πολλές αστρονομικές δραστηριότητες σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα (π.χ. παρατηρήσεις του Ηλίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου, την Ρόδο, Κάσο, Αλεξανδρούπολη και αλλού, παρατήρηση της διάβασης της Αφροδίτης στη Ρόδο, έκλειψη στο Καστελλόριζο). Συμμετείχε στην σχεδίαση μαγνητικής ασπίδας του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων Χ "ROSAT". Συμμετέχει στην ανάπτυξη του Ηλιακού "radar" ('LOIS') και στην σχεδίαση της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Βάσης στη Σελήνη και των μελλοντικών διαστημικών αποστολών για τον πλανήτη Κρόνο, Τιτάνα και Εγκέλαδο.

Μπιτσάκης Γιάννης Φυσικός & Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Γιάννης Μπιτσάκης είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το κοινό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και οι εκπαιδευτικές επιπτώσεις της».

Είναι μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι, επίσης, μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, της Επιτροπής Μελέτης Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αστρονομίας και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, καθώς και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ιστορίας και Παλαιογραφίας του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).

Παλυβού Κλαίρη Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες