Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Ελύτης και το Ελληνικό κοινό. Επικοινωνία και συναίνεση

Vitti Mario

2 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 33:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1487
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Vitti Mario

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
02/11/2011

Διάρκεια
33:41

Εκδήλωση
Συμπόσιο: "Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα"

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Οδυσσέας Ελύτης

Ο Ελύτης, όπως όλοι οι ποιητές, προβληματιζόταν για την επικοινωνία του με τον αναγνώστη, ιδίως σε φάσεις αλλαγών. Όταν λόγου χάρη, ύστερα από χρόνια σιωπής παρουσιαζόταν στο κοινό με το Άξιον εστί και το Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό. Είτε όταν φρόντιζε να δώσει μια εικόνα του έργου του με τον τόμο Εκλογή 1935-1977, το 1979, λίγο πριν του απονεμηθεί το Νόμπελ. Ο Ελύτης, προσέτρεχε και στις συνεντεύξεις για να πει με λόγια πιο κατανοητά, πιο αναλυτικά ορισμένες σκέψεις του που στα δοκιμιακά κείμενά του μπορούσαν να μοιάζουν δυσνόητα και απαιτούσαν προσπάθεια για να κατανοηθούν από τον αναγνώστη.

Vitti Mario Ομότιμος Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Tuscia στο Viterbo, Ιταλία

Ο Mario Vitti (1926-2023) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία μόλις τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκεί σπούδασε και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Για τη συμβολή του στις νεοελληνικές σπουδές τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Παρισιού και της Λευκωσίας. Ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή διδασκαλία στη μεσαιωνική πόλη Βιτέρμπο, στα βόρεια περίχωρα της Ρώμης, όπου κατέληξε να περνά τον περισσότερο χρόνο απασχολούμενος, όπως έλεγε, με τα αγαθά της γης και των γραμμάτων.

Ο Mario Vitti ανακάλυψε και αξιοποίησε λανθάνοντα έργα όπως το δράμα του Μοντσελέζε "Ευγένα" (1965) ή πολύτιμα κειμήλια του Κάλβου (δύο τόμοι 1960 και 1963)• κατεύθυνε την προσοχή σε παραγνωρισμένα αριστουργήματα επανεκδίδοντας τη "Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι" (1977) και το "Έρωτος αποτελέσματα" (1993)• ανέλυσε έργα αποφασιστικής σημασίας για την πορεία της λογοτεχνίας, ιδιαίτερα της ηθογραφίας ("Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας", 1974) και του μοντερνισμού ("Η Γενιά του Τριάντα: ιδεολογία και μορφή", 1977).

Σχετικές ομιλίες