Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέα από την Βασική Έρευνα

Μάγκουρα Δήμητρα

13 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 356
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μάγκουρα Δήμητρα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/03/2018

Διάρκεια
31:12

Εκδήλωση
Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
φροντιστές ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία, έρευνα

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ υποστηρίζει την ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers και άλλων δικτύων (EUFAMI, Mental Health Europe κ.α.), προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών στην Ελλάδα.

Μέρος των δράσεων του Δικτύου ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ιατρικής, νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές - περιθάλποντες ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία.

Το Δίκτυο ΕΠΙΟΝΗ στις 13 Μαρτίου 2018 διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Απο Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», ημερίδα με θέμα «Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα».

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του European Brain Council (EBC), της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο “Brain Awarness Week” και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Ψυχίατρος ΕΣΥ, Δημήτριος Κόντης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη, η Αλλεργιολόγος - με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κέλλη Παναγιωτοπούλου, ο ψυχολόγος, Παναγιώτης Χονδρός, η ψυχίατρος, Σουζάνα Γκρέγκορυ, η Δερματολόγος, Θέμις Σγόντζου, αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών COAFACE Families Europe, Magdi Birtha, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της COFACE για τους φροντιστές “Who Cares?”. Η Επιμελήτρια, Θέμις Σγοντζου, αναφέρθηκε στις “Δερματικές Εκδηλώσεις στην Νευροϊνωμάτωση και την αντιμετώπισή τους”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Καθηγήτριας-Ερευνήτριας Α΄ Δρ. Δήμητρας Μάγκουρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (12-18 Μαρτίου 2018).

Μάγκουρα Δήμητρα Καθηγήτρια - Διευθύντρια, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής, Νευροεπιστημών και Κοινωνικής Ψυχιατρικής, ΙΙΒΕΑΑ
H Δρ. Δήμητρα Μάγκουρα (Mangoura), ιατρός και διδάκτορας Ιατρικής Αθηνών και Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ΗΠΑ, με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε μηχανισμούς σηματοδότησης στα νευρικά κύτταρα, διετέλεσε καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο μέχρι το 2003, οπότε ανέλαβε τη συγκρότηση και διεύθυνση του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, Νευροεπιστημών & Κοινωνικής Ψυχιατρικής του ΙΙΒΕΑΑ. Η Δρ. Μάγκουρα έχει αναπτύξει διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα για το μηχανισμό διαφοροποίησης νευρώνων και αστροκυττάρων, με έμφαση στις επιδράσεις οπιούχων και κανναβινοειδών, καθώς και γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν νευροϊνωμάτωση, με χρηματοδότηση στις ΗΠΑ από το NIH, Louis Block, Brain Research Foundation, Neurofibromatosis, και στην Ελλάδα από το ΝΙΗ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον των πολλαπλών δημοσιεύσεων της σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης, το ακαδημαϊκό έργο της περιλαμβάνει διδασκαλία σε Ιατρικές Σχολές και μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ και μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ και στο εργαστήριο στην Ελλάδα έχουν εκπονηθεί πολλές διατριβές και διπλώματα ειδίκευσης. Η Δρ. Μάγκουρα είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και αξιολογήτρια προγραμμάτων για διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς (ΝΙΗ, CTF, ΕΕ, ΓΓΕΤ, κλπ). Είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας για την Νευροχημεία για την οποία προεδρεύει στην επιτροπή χρηματοδότησης Μεταδιδακτορικών Σχολείων.

Σχετικές ομιλίες