Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι σύλλογοι ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των φροντιστών τους στην Ελλάδα απέναντι στην αλλαγή

Χονδρός Παναγιώτης

13 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 295
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χονδρός Παναγιώτης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/03/2018

Διάρκεια
23:47

Εκδήλωση
Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
φροντιστές ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία, έρευνα, σύλλογοι ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Ελλάδα

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ υποστηρίζει την ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers και άλλων δικτύων (EUFAMI, Mental Health Europe κ.α.), προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών στην Ελλάδα.

Μέρος των δράσεων του Δικτύου ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ιατρικής, νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές - περιθάλποντες ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία.

Το Δίκτυο ΕΠΙΟΝΗ στις 13 Μαρτίου 2018 διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Απο Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», ημερίδα με θέμα «Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα».

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του European Brain Council (EBC), της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο “Brain Awarness Week” και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Ψυχίατρος ΕΣΥ, Δημήτριος Κόντης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη, η Αλλεργιολόγος - με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κέλλη Παναγιωτοπούλου, ο ψυχολόγος, Παναγιώτης Χονδρός, η ψυχίατρος, Σουζάνα Γκρέγκορυ, η Δερματολόγος, Θέμις Σγόντζου, αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών COAFACE Families Europe, Magdi Birtha, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της COFACE για τους φροντιστές “Who Cares?”. Η Επιμελήτρια, Θέμις Σγοντζου, αναφέρθηκε στις “Δερματικές Εκδηλώσεις στην Νευροϊνωμάτωση και την αντιμετώπισή τους”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Καθηγήτριας-Ερευνήτριας Α΄ Δρ. Δήμητρας Μάγκουρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (12-18 Μαρτίου 2018).

Χονδρός Παναγιώτης Ψυχολόγος - Πρόεδρος ΔΣ ΕΠΑΨΥ
Ο Παναγιώτης Χονδρός είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος διδάκτορας του ιδίου τμήματος. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έχει παρακολουθήσει ειδικές εκπαιδεύσεις σε θέματα δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία από την European Academy of Law και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Εργάζεται στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας από το 2003. Είναι συντονιστής των 25 στεγαστικών μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της ΕΠΑΨΥ και Πρόεδρος του ΔΣ. Εκπροσωπεί την ΕΠΑΨΥ στα ευρωπαϊκά δίκτυα ENTER, EAAD, NEFELE. Είναι Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας από το 2015. Έχει εργαστεί στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση στο πλαίσιο 10 χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 10 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και σε 29 δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Έχει 42 ανακοινώσεις σε συνέδρια. Έχει διδακτική εμπειρία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (Κοινωνική Ψυχιατρική, Ενδυνάμωση στον χώρο της ψυχικής υγείας), σε εκπαιδευτικά της ΕΣΑΜΕΑ, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Σχετικές ομιλίες