Τσιάρα Συραγώ
Αδαμοπούλου Μαίρη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/03/2024
Διάρκεια
00:57:41
Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)
Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
τέχνη, σύγχρονη τέχνη, επιμελητής τέχνης, αισθητικές τάσεις, αγορά της τέχνης, μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη, σύνθεση, σχήμα, χρώμα, θέαση, χώρος, χρόνος, έργο τέχνης
Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει και εφέτος τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», τον οποίο υλοποιεί στο πλαίσιο της συμβολής της Τράπεζας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.
Ο εφετινός έκτος κύκλος περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία και εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου με τη συνομιλία της δημοσιογράφου Μαίρης Αδαμοπούλου με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Συραγώ Τσιάρα. Θέμα της συζήτησης ήταν: «Μιλάμε την ίδια γλώσσα με την Τέχνη;».
Για ποιο λόγο το κοινό είναι επιφυλακτικό απέναντι στη σύγχρονη τέχνη; Ποιος είναι ο ρόλος του επιμελητή; Ποιος καθορίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι στον χώρο της τέχνης; Ποιο παράγοντες διαμορφώνουν τις αισθητικές τάσεις κάθε εποχής; Ποιος είναι ο ρόλος της αγοράς της τέχνης; Πως σκοπεύει να ανταποκριθεί ένα μουσείο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, στις προκλήσεις του 21ου αι.;
Είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εξετάστηκαν με δεδομένο ότι «η τέχνη μιλάει τις δικές της γλώσσες, μέσω εκφραστικών μέσων που είναι διαφορετικά από τέχνη σε τέχνη και διαφορετικά από εποχή σε εποχή. Η τέχνη μιλάει σίγουρα μέσα από τη γλώσσα της σύνθεσης, του σχήματος του χρώματος, μέσα από τη συνθήκη θέασης και τις συνθήκες του χώρου και του χρόνου. Κι ανεξάρτητα από τις προθέσεις των καλλιτεχνών, η υποδοχή του έργου εξαρτάται από τις συνθήκες μέσα από τις οποίες συναντά ο θεατής το έργο τέχνης», όπως επισημάνθηκε από τη Συραγώ Τσιάρα στην έναρξη της συζήτησης.
Η Συραγώ Τσιάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία, και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα τον ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης.
Το 2002 κατέλαβε θέση επιμελήτριας-ιστορικού τέχνης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με κύριο έργο την έρευνα, μελέτη, τεκμηρίωση και εκθεσιακή προβολή της Συλλογής Κωστάκη Ρωσικής Πρωτοπορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, δίδαξε για τρία πανεπιστημιακά έτη στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2003-2006).
Από το 2007 μέχρι το 2020 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ. Από το 2017 μέχρι το 2022 διηύθυνε την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και από το 2018 μέχρι το 2022 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus.
Το 2009 συνεπιμελήθηκε τη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τις Bisi Silva και Gabriela Salgado.
Διετέλεσε επιμελήτρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, και στην 58η διοργάνωση ανέλαβε τα καθήκοντα της εθνικής επιτρόπου.
Το 2019 εργάστηκε μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη στη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για να ανοίξει το ΕΜΣΤ στο κοινό. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε την επιμέλεια της επανέκθεσης της μόνιμης συλλογής στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Από τον Ιούλιο του 2022 ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
H Μαίρη Αδαμοπούλου είναι δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Τα Νέα. Είναι αριστούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην Κλασική Γλυπτική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αρχαιολογική Εταιρεία και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ενώ τα τελευταία 24 χρόνια εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα ως διαπιστευμένη συντάκτρια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων σχετικών με την αρχαιολογία, τις τέχνες και την Ιστορία. Παράλληλα έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, και διατηρεί συνεργασίες με εξειδικευμένα πολιτιστικά έντυπα. Στους τομείς δραστηριοτήτων της είναι και η επικοινωνία σε διεθνείς διοργανώσεις. Μιλά αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.