Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια διαφορετική προσέγγιση της άρπας με πεντάλ

Harper Μαρία-Χριστίνα

6 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 73:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 732
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο φετινός πρώτος κύκλος του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας έχει τίτλο «Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους» και περιλαμβάνει 7 δύωρα σεμινάρια που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα από 25 Οκτωβρίου έως και 13 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Σκοπός των σεμιναριών αυτού του κύκλου είναι να γνωρίσουν στο γενικό κοινό τα χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων, την ιστορία τους και το ρεπερτόριό τους.

Μια διαφορετική προσέγγιση της άρπας με πεντάλ

Η άρπα με πεντάλ.
 

Ένα σύγχρονο μουσικό όργανό ή ενα περιορισμένων δυνατοτήτων μουσικό όργανο για γυναίκες και μυθικά πλάσματα που παίζουν στα όνειρα και στα παλάτια;

Ξεκινώντας με μία σύντομη ιστορική αναδρομή, γνωρίζουμε την καταγωγή του οργάνου αυτού κι ερευνούμε τους λόγους για τους οποίους το όργανο αυτό έχει συνδεθεί με συγκεκριμένες εικόνες και ηχοχρώματα. Οι συνθέτες απέφευγαν κι ακόμα αποφεύγουν να συνθέσουν για άρπα με πενταλ. Θεωρείται ένα γυναικείο όργανο και παρ' ότι πολυφωνικό όργανο έχει χρησιμοποιηθεί κι εξερευνηθεί πολύ λιγότερο από το πιάνο και την κιθάρα που φαίνεται να είναι τα πιο κοντινά του μουσικά όργανα σε δυνατότητες και ηχόχρωμα.

Μία παρουσίαση των δυνατοτήτων της άρπας με πεντάλ.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Harper Μαρία-Χριστίνα Αρπίστα

Η Μαρία-Χριστίνα έχει χαρακτηριστεί ως μία avant garde αρπίστα με επιρροές από την πειραματική, ελληνική παραδοσιακή και world μουσική. Το 2010 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό άρπας στην Ουαλία στην κατηγορία Σύγχρονη/Ηλεκτρική άρπα παίζοντας δικές τις συνθέσεις.

Αϕού σπούδασε πιάνο και τελείωσε τις μουσικές σπουδές της στην άρπα στην Αθήνα, έϕυγε με υποτροϕία στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Μουσικοθεραπεία στο Roehampton University στο Λονδίνο και τώρα κάνει το διδακτορικό της στην σύγχρονη άρπα στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance στο Λονδίνο.

Έχει εργαστεί ως μουσικοθεραπεύτρια σε ειδικά νοσοκομεία για ενήλικες με μη αναστρέψιμες ασθένειες, σε προγράμματα φυλακών και κοινωνικής επανένταξης πρώην φυλακισμένων, σε σχολεία για παιδιά που έχουν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία, καθώς και σε κλινικά κέντρα για ενήλικες με ψυχολογικές δυσκολίες.

Έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες μέχρι που το 2012 ίδρυσε το σχήμα MC & The 7 Pedals - ηλεκτρο ακουστική άρπα με εϕέ- με σκοπό να εντάξει την άρπα στον σύγχρονο μουσικό κόσμο παίζοντας κυρίως δικές τις συνθέσεις. Έχει ηχογραϕήσει στο στούντιο του BBC Maida Vale sessions κι έχει εμφανιστεί στην τηλεοπτική μουσική εκομπή Later with Jools Holland (BBC).

Στο Λονδίνο έχει διδάξει μεθόδους σύνθεσης για την άρπα με πενταλ στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Guildhall School of Music and Dance, Surrey University και μουσικοθεραπεία στο Roehampton University. Στην Αθήνα έχει κάνει διαλέξεις με θέμα την άρπα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει παίξει στο Λονδίνο (ενδεικτικά): The Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, The Roundhouse, Hackney Empire, Νational Portrait Gallery,Bush Hall κι έκανε τουρ με την Ronnie Scotts Big band στις μεγαλύτερες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ στην Ευρώπη και στο Montreal Jazz Festival στον Καναδά. Έχει συνεργαστεί με τους Katie Melua, Anni Hogan, Gavin Friday, Jeremy Reed, Ψαραντώνη.

Στην Ελλάδα έχει παίξει ενδεικτικά σε: Half Note jazz club, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΛΣ.

Σχετικές ομιλίες