Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κλαρινετοpedia!

Μουρίκης Σπύρος

8 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 796
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο φετινός πρώτος κύκλος του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας έχει τίτλο «Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους» και περιλαμβάνει 7 δύωρα σεμινάρια που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα από 25 Οκτωβρίου έως και 13 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Σκοπός των σεμιναριών αυτού του κύκλου είναι να γνωρίσουν στο γενικό κοινό τα χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων, την ιστορία τους και το ρεπερτόριό τους.
 

Κλαρινετοpedia!
 

Εφεύρεση & ιστορική εξέλιξη του οργάνου.
 

Αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και παρουσίαση ολόκληρης της οικογένειας των κλαρινέτων.
 

Συνθέτες που ανέδειξαν το κλαρινέτο - Ρεπερτόριο.
 

Ο ρόλος του κλαρινέτου ως μέλους της συμφωνικής ορχήστρας καθώς και η παρουσία του σε διαφορετικά είδη μουσικής, όπως η Τζαζ και η παραδοσιακή μουσική.
 

Σημαντικοί κλαρινετίστες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή διαμόρφωση και τελειοποίηση του οργάνου έως σήμερα.
 

Σύγχρονες τεχνικές - Το κλαρινέτο στον 21ο αιώνα.
 

Εκτέλεση ενδεικτικών αποσπασμάτων απο το ρεπερτόριο του οργάνου.


(Σημείωμα του ομιλητή)

Μουρίκης Σπύρος Κλαρινετίστας

Ο Σπύρος Μουρίκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974. Σπούδασε κλαρινέτο στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1992 με άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. φοίτησε στο ‘‘Conservatoire National Superieur de Musique’’ του Παρισιού με καθηγητές τους Michel Arrignon στο κλαρινέτο και Maurice Bourgue στη μουσική δωματίου και αποφοίτησε το 1995 με πρώτο βραβείο κλαρινέτου.

Στο διεθνή διαγωνισμό “Carl Nielsen” που πραγματοποιήθηκε στο Odense της Δανίας το 1997, κέρδισε το Α’ Βραβείο, το Βραβείο της Ορχήστρας και το Βραβείο του κοινού. Tην ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Μουσικοκριτικών.

Το 2000 πήρε μέρος στον διεθνή θεσμό ‘‘Rising Stars’’ δίνοντας ρεσιτάλ στις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης όπως: Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, Symphony hall του Μπέρμιγχαμ, Konzerthaus της Βιέννης, Palais de Beaux – Arts των Βρυξελλών, αίθουσα της Φιλαρμονικής της Κολωνίας καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, καθώς επίσης την Ορχήστρα του Conservatoire του Παρισιού, το Σύνολο πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense, την Armonia Atenea Orchestra, τη Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Άαρχους, τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας και Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μεξικού, Εθνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, την Orchestra MusicAeterna κ.α.

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Cite de la Musique and Salle Gaveau of Paris, Gasteig of Munich, Queen Elizabeth Hall of London, Tivoli Concert Hall of Copenhagen κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ όπως Μουσικός Ιούλιος Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ του Τίβολι, Φεστιβάλ της Avignon, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου armonie della sera (Ιταλία).

Έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικής επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών κλαρινέτου, συμπεριλαμβανόμενου και του διαγωνισμού “Carl Nielsen” καθώς επίσης έχει δώσει master classes - διαλέξεις σε διάφορες Ακαδημίες Μουσικής και Ιδρύματα του εξωτερικού όπως Paderewski Music Academy στο Ποζνάν, Nielsen Society στην Κοπεγχάγη, “Vandoren Music House” στο Παρίσι κ.α.

Από το 1993 έως το 2003 διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων ενώ έχει συμπράξει ως σόλο κλαρινέτο με την Mahler Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado και άλλων γνωστών αρχιμουσικών.

Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι μέλος του Συνόλου πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο «Ωδείο Αθηνών».

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα κουιντέτα κλαρινέτου-Brahms και Mozart με το κουαρτέτο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού (Agora)- το κοντσέρτο του Nielsen με την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense (Danish Radio) καθώς επίσης και το έργο για κλαρινέτο ‘‘Reflexion des preludes’’ του Δανού συνθέτη Erik Bach με την συμφωνική ορχήστρα του Άαρχους (Da capo).

Σχετικές ομιλίες