Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μαύρη Θάλασσα - Αζοφική - Κριμαία. 2η Διάλεξη

Κορομηλά Μαριάννα

17 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 175:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3363
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μαύρη Θάλασσα - Αζοφική - Κριμαία: Η δεύτερη από τις τρεις διαλέξεις της Μαριάννας Κορομηλά

Γεωμορφολογία και γεωπολιτική φυσιογνωμία της θαλάσσιας λεκάνης ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και την Δυτική Ασία. Η στέπα του Βορρά – ο «μοιραίος διάδρομος» από την Ασία στην Ευρώπη και τα μεγάλα ποτάμια – οι φυσικοί επικοινωνιακοί άξονες που έρχονται από πολύ μακριά και καταλήγουν στο βόρειο ημισφαίριο του Εύξεινου. Τα όρη του Νότου – το ανυπέρβλητο φυσικό εμπόδιο και τα δύσβατα περάσματα από και προς την ενδοχώρα.

Τα Στενά του Κερτς (ο Κιμμέριος Βόσπορος των αρχαίων Ελλήνων και των Βυζαντινών) και η Αζοφική: μία ρηχή και ύπουλη θάλασσα που έθρεψε γενιές Ελλήνων, από την εποχή του ποντοπόρου Οδυσσέα (κάθοδος στον Κάτω Κόσμο) έως τα χρόνια του Βαρβάκη, του Σκαραμαγκά και του Κανδύλη

Η Ταυρική χερσόνησος – χερσόνησος της Κριμαίας: ένα κομμάτι της ουκρανικής στέπας που εισχωρεί βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στα γρανιτένια όρη, χάρη στα οποία επέζησαν οι ελληνικές πόλεις της νότιας ακτής έως την κάθοδο των Ταταρομογγόλων. Βενετικές και γενοβέζικες αποικίες, το Χανάτο του Κριμ, η κρυφή ζωή των Ρωμιών, οι Εβραίοι τουρκικής καταγωγής, ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, η ηρωική αντίσταση της Σεβαστοπόλεως.

Κόλχοι, Σκύθες, Έλληνες, Ούννοι, Σκανδιναβοί και Σλάβοι, Ρως, Τούρκοι της Κεντροανατολικής Ασίας και Μογγόλοι, Βενετοί και Γενοβέζοι, Τάταροι και Οθωμανοί Τούρκοι, Λαζοί, Ίβηρες και Γεωργιανοί, Μολδαβοί, Πολωνοί, Ρώσοι. Τα «βυζαντινά» όνειρα της τσαρίνας, οι μεγάλες και μικρές δυτικές δυνάμεις, η βρετανική πολιτική, οι ρωσικές εκκαθαρίσεις, ο Κριμαϊκός πόλεμος που άρχισε πριν από 160 χρόνια (με τον ρωσικό βομβαρδισμό μοίρας οθωμανικού στόλου στην Σινώπη, το 1853) και, ύστερα από συγκλονιστικά γεγονότα, κατέληξε στον Ψυχρό πόλεμο του 1952-1991 και στις σημερινές αντιπαραθέσεις Ρωσίας – Αμερικής.

Κορομηλά Μαριάννα Ιστορικός

Η Μαριάννα Κορομηλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 κι άρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 1966, με νεανικές εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο. Αργότερα εργάστηκε ως ξεναγός, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωνε τον κύκλο των σπουδών της Παρίσι (ιστορία, φιλοσοφία) και ξεκινούσε τη γνωριμία της με τον βιωμένο ελληνικό χώρο εκτός συνόρων. Στο ραδιόφωνο επέστρεψε το 1975. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από δύο χιλιάδες εκπομπές ιστορικού ενδιαφέροντος, δεκάδες ταξίδια στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, συνεργασίες με ελληνικές και ξένες εκδόσεις (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες) και τηλεοπτικές παραγωγές, ένα βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της "Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα" (1991, ανανεωμένη έκδοση 2001), καθώς και τη συμμετοχή της στη δημιουργία και ανάπτυξη της Πολιτιστικής Εταιρείας "ΠΑΝΟΡΑΜΑ". Εκεί διοχέτευσε από το 1985 τη δραστηριότητά της, οργανώνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια, κύκλους διαλέξεων, ταξίδια, εκθέσεις, παιδικά προγράμματα κι άλλες εκδηλώσεις γύρω από θέματα ιστορίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Αθηναϊκή περιπέτεια", Αθήνα, 1980, "Πόντος-Ανατολία", εκδ. Λούση Μπρατζιώτη, 1989, αγγλική έκδοση 1990, "Τέσσερις ιστορίες για μια χαμένη πανσέληνο", Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1989, "1453, Η ύστατη αγωνία της Βυζαντινής Πρωτεύουσας", Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1992, "Θρακική τοπογραφία", κατάλογος έκθεσης, Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1994, (μαζί με τον Θοδωρή Κοντάρα:) "Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας", Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1997, "Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα: από την Εποχή του Χαλκού ως τις αρχές του 20ου αιώνα", Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1991, επαυξημένη έκδοση, 2001, "The Greeks and the Black Sea: from the Bronze Age to the Early 20th Century", Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1991, επαυξημένη έκδοση, 2002, "Εν τω Σταδίω", εκδ. "Άγρα", 2004, "Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα", Πολιτιστική Εταιρεία "Πανόραμα", 1988, επαυξημένη έκδοση, "'Αγρα", 2005.

Σχετικές ομιλίες