Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

From Grassroots to Urban Prototypes I

Segal Rafi

1 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 573
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στις 1 και 2 Ιουλίου 2016, το Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Αυτονομία και τη Συλλογική Πόλη  [AUTONOMA] - το οποίο αποτελεί καρπό της πρωτοβουλίας μιας ομάδας υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση - συγκέντρωσε στην Αθήνα καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της Αρχιτεκτονικής, της Γεωγραφίας, του Design και των Περιβαλλοντικών Επιστημών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την Αστική Αυτονομία ως ένα ξεχωριστό πεδίο έρευνας και ως μια εναλλακτική απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις του αστικού και κοινωνικού χώρου.

Σε μια εποχή, όπου οι διεθνείς αγορές ορίζουν τα μέσα αστικοποίησης παγκοσμίως, οι πολίτες έχουν έναν ολοένα συρρικνούμενο ρόλο στις διαδικασίες αποφάσεων που τους αφορούν.

Η χρηματιστικοποίηση της αστικής ανάπτυξης έχει μειώσει σημαντικά τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων να επηρεάζουν τη μορφή της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται ο ρόλος των τοπικών ελίτ και του υπερτοπικού κεφαλαίου. Η σημερινή κρίση, που σε μεγάλο βαθμό γεννήθηκε από αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, σε συνδυασμό με την συνεχή απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους λειτουργεί καταλυτικά στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελλείμματος σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από αυτήν την εκδήλωση ελπίζουμε να αναδείξουμε περιπτώσεις τοπικών κοινωνιών, αλλά και ριζοσπαστικές ιδέες που προωθούν ένα νέο εναλλακτικό τρόπο ζωής μέσα από συλλογικές δομές στη πόλη. Οι προσπάθειες τους αποτελούν μαρτυρίες που μας θυμίζουν πως διαμορφώνονται οι πόλεις μέχρι σήμερα, και μας προκαλούν να οραματιστούμε νέες ριζικές δομές στον σχεδιασμό, την οργάνωση, και διακυβέρνηση της πόλης.

Το Συνέδριο [AUTONOMA] πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και με ακαδημαϊκούς εταίρους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μ.Ι.Τ. και το Carnegie Mellon University.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά 7 από τις κύριες ομιλίες (keynote speeches) του Συνεδρίου.

Segal Rafi Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)
O Rafi Segal είναι διεθνώς αναγνωρισμένος Αρχιτέκτονας και καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ). Ανάμεσα στα έργα του, συγκαταλέγονται το Μουσείο Ειρήνης Kitgum στην Ουγκάντα, το Μουσείο Τεχνών στο Ashdod του Ισραήλ, και το πρώτο βραβείο για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ. Η πιο πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει το σχεδιασμό μιας νέας συλλογικής γειτονιάς (kibbutz) στο Ισραήλ, και τη διοργάνωση της πρώτης έκθεσης για το έργο του αρχιτέκτονα Alfred Neumann. O Rafi Segal έχει συμμετοχές σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις, ενώ έργα του έχουν εκτεθεί στη Νέα Υόρκη (ΜΟΜΑ, Storefront for Art and Architecture), στο Βερολίνο (KunstWerk), στο Ρότερνταμ (Witte de With), και στην Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, μεταξύ άλλων.

Σχετικές ομιλίες