Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Top Down - Bottom Up I

Duran Miguel Robles

2 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:38:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 704

Στις 1 και 2 Ιουλίου 2016, το Διεθνές Συνέδριο για την Αστική Αυτονομία και τη Συλλογική Πόλη  [AUTONOMA] - το οποίο αποτελεί καρπό της πρωτοβουλίας μιας ομάδας υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση - συγκέντρωσε στην Αθήνα καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της Αρχιτεκτονικής, της Γεωγραφίας, του Design και των Περιβαλλοντικών Επιστημών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την Αστική Αυτονομία ως ένα ξεχωριστό πεδίο έρευνας και ως μια εναλλακτική απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις του αστικού και κοινωνικού χώρου.

Σε μια εποχή, όπου οι διεθνείς αγορές ορίζουν τα μέσα αστικοποίησης παγκοσμίως, οι πολίτες έχουν έναν ολοένα συρρικνούμενο ρόλο στις διαδικασίες αποφάσεων που τους αφορούν.

Η χρηματιστικοποίηση της αστικής ανάπτυξης έχει μειώσει σημαντικά τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων να επηρεάζουν τη μορφή της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεται ο ρόλος των τοπικών ελίτ και του υπερτοπικού κεφαλαίου. Η σημερινή κρίση, που σε μεγάλο βαθμό γεννήθηκε από αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο, σε συνδυασμό με την συνεχή απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους λειτουργεί καταλυτικά στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελλείμματος σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από αυτήν την εκδήλωση ελπίζουμε να αναδείξουμε περιπτώσεις τοπικών κοινωνιών, αλλά και ριζοσπαστικές ιδέες που προωθούν ένα νέο εναλλακτικό τρόπο ζωής μέσα από συλλογικές δομές στη πόλη. Οι προσπάθειες τους αποτελούν μαρτυρίες που μας θυμίζουν πως διαμορφώνονται οι πόλεις μέχρι σήμερα, και μας προκαλούν να οραματιστούμε νέες ριζικές δομές στον σχεδιασμό, την οργάνωση, και διακυβέρνηση της πόλης.

Το Συνέδριο [AUTONOMA] πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και με ακαδημαϊκούς εταίρους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μ.Ι.Τ. και το Carnegie Mellon University.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά 7 από τις κύριες ομιλίες (keynote speeches) του Συνεδρίου.

Duran Miguel Robles Πολεοδόμος

Ο Miguel Robles Duran είναι Πολεοδόμος, διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχεδιασμού και Αστικής Οικολογίας στo The New School του Πανεπιστημίου Parsons στη Νέα Υόρκη, Senior Fellow στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Civic City” με βάση το Πανεπιστήμιο HEAD της Γενεύης, και συν-ιδρυτής του “Cohabitation Strategies", μιας μη-κερδοσκοπικής συλλογικότητας με στόχο τη κοινωνικo-χωρική ανάπτυξη με έδρα στη Νέα Υόρκη, και το Ρότερνταμ. Ο Robles-Durán έχει εκτενή διεθνή εμπειρία στο στρατηγικό σχεδιασμό διεπιστημονικών εργασιών στη πολεοδομία, καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών τακτικού σχεδιασμού και πλατφόρμες συμμετοχής πολιτών που αντιμετωπίζουν τις αντιφάσεις της νεο-φιλελεύθερης αστικοποίησης. Πρόσφατα συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου, "Urban Asymmetries: Studies and Projects on Neoliberal Urbanization", που ρίχνει φως στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχαν οι νεο-φιλελεύθερες αστικές πολιτικές πάνω στη πόλη και ερευνά εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης. Οι περιοχές εξειδίκευσής του είναι οι παρεμβάσεις σχεδιασμού/έρευνας, οι στρατηγικές σε περιπτώσεις άνισης αστικοποίησης και περιοχές κοινωνικής διαμάχης, η αστική πολιτική οικονομία και η αστική θεωρία.

Σχετικές ομιλίες