Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κάνε το μπαλκόνι σου κήπο (Σεμινάριο αστικής κηπουρικής) - Α΄ μέρος

Παπασταύρου Ανδρέας

5 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2296
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το THE BOX διοργάνωσε σειρά σεμιναρίων με στόχο την ανάδειξη εύκολων τρόπων, η υιοθέτηση των οποίων στην καθημερινότητα του καθενός, μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη. Αν δεχτούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε τον κόσμο είναι να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας, τότε είναι δεκάδες οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση: η αστική ποδηλασία και η χρήση των ΜΜΜ στις μετακινήσεις μας, η συστηματική ανακύκλωση απορριμμάτων και η μη σπατάλη τροφής, είναι μερικές από αυτές που προβάλλονται καθημερινά μέσα από συνεχείς δράσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Στη σειρά σεμιναρίων που σχεδίασε το ΤΗΕ ΒΟΧ, έγινε επιλογή λιγότερο προβεβλημένων θεμάτων, τα οποία όμως αποτελούν όχι μόνο στροφή προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής αλλά και μια δημιουργική απασχόληση για τον καθένα μας που τα θετικά της αποτελέσματα τα απολαμβάνουμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι!


ΚΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ ΚΗΠΟ  (ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ)

Η καλλιέργεια των φυτών στην πόλη δεν είναι καινούρια ανακάλυψη αλλά επιστροφή σε έναν πιο λειτουργικό τρόπο ζωής. Κάνοντας το μπαλκόνι, την ταράτσα, τον ακάλυπτό σου, ένα μικρό κήπο, δεν εξοικονομείς μόνο οικονομικούς πόρους: ομορφαίνεις το χώρο σου δημιουργώντας μια όαση πρασίνου για σένα και τους δικούς σου. Αξιοποιείς το χρόνο σου για να παράγεις την τροφή που καταναλώνεις όντας πλέον σίγουρος για την ποιότητα και την προέλευσή της. Και βέβαια, σε ευρύτερη κλίμακα, ένας κήπος σε κάθε μπαλκόνι θα μπορούσε να αλλάξει το μικροκλίμα μιας ολόκληρης γειτονιάς.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με την αστική κηπουρική. Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ενισχύει το κοινωνικό τους προφίλ και με ένα σωστό σχεδιασμό μπορεί να γίνει ακόμα και πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος για τον καλλιεργητή!

Το σεμινάριο του ΒΟΧ, φιλοδοξεί να βάλει κάθε ενδιαφερόμενο στη σωστή κατεύθυνση, αναλύοντας βήμα- βήμα τι φυτά μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανάλογα με το χώρο μας, ποια είναι η καλύτερη διαρρύθμιση που μπορούμε να του δώσουμε και πώς θα τον φροντίσουμε / προστατέψουμε, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μείνει υγιής και να δώσει καρπούς.

Οι θεματικές αναλυτικότερα είναι:

Εισαγωγικά στοιχεία

Η έννοια της αστικής καλλιέργειας φυτών (από ανάγκη ή για χόμπι;)

Η έννοια του Κήπου (ο χώρος, ο χρόνος και ο άνθρωπος)

Καλλιεργητικές πρακτικές

Τρόποι πολλαπλασιασμού των φυτών (με σπόρο ή κλωνάρι;)

Τρόπος και χρόνος μεταφύτευσης (γυμνά ή με μπάλα χώματος; Φθινόπωρο ή άνοιξη;)

Διατροφή των φυτών (τι λίπασμα και πόσο;)

Πότισμα (χρόνος, συχνότητα, τρόπος)

Κλάδεμα (ανθοκομικών, οπωροφόρων)

Φυτοπροστασία (φυτοφάρμακα και βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης παθογόνων)

Συγκομιδή ανθέων και καρπών (χρόνος ωρίμασης και μετασυλλεκτική συντήρηση)

Σχεδιασμός αστικού κήπου

Σχεδιασμός καλλωπιστικού κήπου (βεράντες, ακάλυπτοι χώροι, αυλές)

Σχεδιασμός οικιακού λαχανόκηπου (κριτήρια εγκατάστασης)

Σχεδιασμός ταρατσόκηπων

Παπασταύρου Ανδρέας Δρ. Γεωπονικών Επιστημών, Ιδρυτής του e-school by agronomist.gr

Ο Ανδρέας Παπασταύρου είναι Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου και μεταπτυχιακές σπουδές στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας.

Είναι ο ιδρυτής και βασικός εισηγητής των μαθημάτων του e-school by agronomist.gr, όπου παρέχονται εξειδικευμένα σεμινάρια πάνω σε διάφορες θεματικές ζώνες του αγροδιατροφικού, κηποτεχνικού και περιβαλλοντικού τομέα με κατεύθυνση όχι μόνο την καλλιέργεια αλλά και την εμπορική αξιοποίηση.

Σχετικές ομιλίες