Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ηeinrich Schliemman, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας - Έναρξη εργασιών και Χαιρετισμοί

Καραπαναγιώτη Άννα - Βασιλική, Διδασκάλου Γεώργιος, Αδάμ-Βελένη Πολυξένη

14 Δεκεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 38

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα της Διεύθυνσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι συνάδελφοί μου είχαν την ιδέα της παρουσίασης σε μία ημερίδα των Ημερολογίων του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο και έχουν μελετηθεί από τους αρχαιολόγους της Προϊστορικής Συλλογής του Μουσείου.

Αμέσως υιοθέτησα την ιδέα αλλά θεώρησα απαραίτητο να συμπεριλάβουμε σε αυτήν την επιστημονική συνάντηση και τον Heinrich Schliemann, που έχει εμπλουτίσει με τα ευρήματα των ανασκαφών του τις αίθουσες του Μουσείου μας. Φέτος εορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από τη γέννησή του.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως δεν θα ήταν επιτρεπτό και δεοντολογικά ορθό να παραλείψουμε τον Έλληνα επόπτη των ανασκαφών του Schliemann στις Μυκήνες, Παναγιώτη Σταματάκη, ο οποίος προσπάθησε να επιβάλει στον Γερμανό ερευνητή επιστημονική πειθαρχία και μέθοδο, ενώ, με το ημερολόγιο του, μας διέσωσε πολύτιμες ανασκαφικές πληροφορίες, τις οποίες ο Schliemann σκόπιμα ή άθελά του είχε αγνοήσει ή αποσιωπήσει.

Έτσι λοιπόν, η μικρή επιστημονική συνάντηση – παρουσίαση των Ημερολογίων του Χρήστου Τσούντα, μεγεθύνθηκε και κατέληξε να είναι μία διήμερη «Ημερίδα» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εγνωσμένης αξίας και κύρους. Αυτή η τιμή άλλωστε αξίζει να αποδοθεί στην Προϊστορική Συλλογή του ΕΑΜ, η οποία συμπεριλαμβάνει μοναδικά και απαράμιλλης αισθητικής και επιστημονικής αξίας τέχνεργα.

Κλείνοντας, οφείλω να ευχαριστήσω, εκτός των συνεργατών μου και των συμμετεχόντων στην Ημερίδα, τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ για την παραχώρηση της αίθουσας τελετών του κτηρίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Επίσης, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εταιρείες “Space Hellas” και “Radiant Technologies” που μας ενίσχυσαν οικονομικά για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου
Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Καραπαναγιώτη Άννα - Βασιλική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Δρ. Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτη είναι Προϊσταμένη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Διδασκάλου Γεώργιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Δρ. Γεώργιος Διδασκάλου είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αδάμ-Βελένη Πολυξένη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στην ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας και στην ΙΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθύντρια στην ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Διετέλεσε διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από το 2006 έως το 2018. Ανέσκαψε στη Φιλυριά Κιλκίς, στη Ιερισσό και τη Μένδη Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό, σε ανασκαφές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά, την Αρέθουσα, την Απολλωνία και την Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης. Κύρια έργα της θεωρούνται η ανασκαφική έρευνα στην ελληνιστική πόλη των Πετρών Φλώρινας και η διαμόρφωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική, νομισματική και επιγραφική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ήταν οι "Μακεδονικοί βωμοί" των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συμμετείχε σε οργανώσεις εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων. Από το 1987 υποστηρίζει γραμματειακά την ετήσια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη και επιμελείται την έκδοση των πρακτικών της• παράλληλα και με άλλες επιμέλειες αρχαιολογικών εκδόσεων. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενό της για το ευρύ κοινό, καθώς και επιμορφωτικές ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά της στην επιστήμη της βραβεύτηκε το 1998 από τη Societes des Encouragement au Progres της Γαλλικής Ακαδημίας. Έχει συγγράψει σενάρια αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ για την ΕΤ3, ενώ από το Μάρτιο του 1998 έχει εβδομαδιαία εκπομπή για την αρχαιολογία στον 9.58FM. Επί διετία αρθρογραφούσε σε επιφυλλίδες των εφημερίδων "Θεσσαλονίκη" και "Αγγελιοφόρος της Κυριακής". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη του θεάτρου.

Σχετικές ομιλίες