Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του

Δημητρακάκης Γιάννης, Κόκορης Δημήτρης, Τζιόβας Δημήτρης, Ζουμπουλάκης Σταύρος

16 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:15:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 423
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δημητρακάκης Γιάννης
Κόκορης Δημήτρης
Τζιόβας Δημήτρης
Ζουμπουλάκης Σταύρος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/11/2022

Διάρκεια
01:15:16

Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 11»

Χώρος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διοργάνωση
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Νίκος Καζαντζάκης, ιδεολογία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 11» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Η δεύτερη εκδήλωση είχε τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του» και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957), εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει αναγνωστικά αειθαλής, όπως μαρτυρούν και οι συνεχείς επανεκδόσεις του έργου του. Το κοινό του ανανεώνεται και διευρύνεται συνεχώς, ενώ οι σοβαρές μελέτες για το έργο του πολλαπλασιάζονται. Τώρα που οι φανατικές αντιδράσεις εναντίον του έχουν σιγήσει, είναι πρόσφορη στιγμή να συζητήσουμε ελεύθερα και απροκατάληπτα παλαιά και νέα ερωτήματα που γεννάει το έργο του. Ένα από αυτά αφορά τις πνευματικές και ιδεολογικές συντεταγμένες του. Ποια ήταν η πνευματική διαδρομή του συγγραφέα και ποιο ήταν, αν υπήρχε, το ιδεολογικό στίγμα του; Αν η πρώτη εντύπωση από τη μελέτη της ζωής και του έργου του είναι ότι προσχώρησε κατά καιρούς σε λογής λογής ιδέες, υπάρχει άραγε κάποιο στοιχείο που να τις ενοποιεί και να τις συνδέει;

Ομιλητές:
Γιάννης Δημητρακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Δημήτρης Κόκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας του ΑΠΘ, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής

Δημήτρης Τζιόβας, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών , Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ

Δημητρακάκης Γιάννης Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Είναι επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι κυρίως η πεζογραφία του 20ού αιώνα, η θεωρία της λογοτεχνίας και η ιστορία της κριτικής. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τους Ν. Γ. Πεντζίκη, Ν. Καχτίτση, Γ. Μπεράτη, Θ. Βαλτινό, Στρ. Τσίρκα, Α. Φραγκιά, Γ. Σεφέρη, Ζ. Λορεντζάτο, Αιμ. Χουρμούζιο, Κ. Θ. Δημαρά κ.ά.

Κόκορης Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Α.Π.Θ.

Ο Δημήτρης Κόκορης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής νεοελληνικής γραμματείας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελετήματα σε περιοδικά και ειδικούς τόμους, καθώς και βιβλιοκρισίες.

Τα βιβλία του αφορούν τις σχέσεις της Αριστεράς με τη λογοτεχνία στο Μεσοπόλεμο, το έργο και την κριτική πρόσληψη του Γιάννη Ρίτσου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Γιώργου Ιωάννου, τον ποιητικό ρυθμό, τη λογοτεχνική μετάφραση, τις σχέσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία, καθώς και ποικίλα άλλα θέματα του πεδίου της ποίησης, της πεζογραφίας και της λογοτεχνικής κριτικής.

Τζιόβας Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ
Ζουμπουλάκης Σταύρος Φιλόλογος - Συγγραφέας - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.

Σχετικές ομιλίες