Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο: Παράδοση και καινοτομία - ο ιστορικός χρόνος, τα μνημεία και οι ιδέες

Δερμάτης Γιώργος

22 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 272
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΑ΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με κεντρικό θέμα «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο.

Η ολοκλήρωση των εργασιών ήρθε ως επιβεβαίωση για την σταθερή προσήλωση του Διαζώματος στην ανάπτυξη και προοπτική του προγράμματος της τριλογίας της Αθήνας. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι, Ιδιωτικός τομέας) για τη συγκρότηση και την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

Επίσης, φέτος είναι ήταν μία ιδιαίτερη, συμβολική και εορταστική Γενική Συνέλευση, καθώς το Σωματείο έκλεισε 10 χρόνια λειτουργείας. Μέσα από τον απολογισμό του προέδρου του Σωματείου, αλλά και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος ξετυλίχθηκε μπροστά στα μέλη και τους φίλους καρέ – καρέ όλη η 10ετία και οι δράσεις του Διαζώματος.

Επιπλέον, προχώρησε ομόφωνα η τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και συγκεκριμένα των άρθρων 3 και 4, προκειμένου να εναρμονιστεί με την ιστορική, πνευματική και βιωματική πορεία του Σωματείου και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, στα άρθρα 3 και 4 ενθυλακώθηκε η φιλοσοφία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των μνημείων και των νέων προγραμμάτων, όπως οι Πολιτιστικές – Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, καθώς και η ανάδειξη της πτυχής «κοινό αγαθό» ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας του Σωματείου.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις Εναρκτήριες ομιλίες με θέμα την «Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο» με έμφαση στον πόλο του Λαυρίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018.


Δερμάτης Γιώργος Δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου.

Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ..

Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.

Σχετικές ομιλίες