Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελευσίνα φωτισμένη από παντού - Β΄ μέρος

Σούμπερτ Σόνια, Βασιλείου Μαρία, Ξένου Βάνα

21 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 76:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 461
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

 Η εκδήλωση οικοδομήθηκε σε δύο μέρη:

Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της συνεδρίας «Η Ελευσίνα φωτισμένη από παντού», η αρχιτέκτων - μηχανικός, Σόνια Σούμπερτ, Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης & Αναπλάσεων της Διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του Υ.Π.ΕΝ. μιλά με θέμα «Στρατηγική παρεμβάσεων ανάδειξης μνημείων - Η περίπτωση της Ελευσίνας». Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελευσίνας, Μαρία Βασιλείου, αναλύει τις «Πολεοδομικές επεμβάσεις που αναδεικνύουν την πνευματικότητα της Ελευσίνας». Τέλος, η Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Βάνα Ξένου, παρουσιάζει τη μελέτη «Τοπιακή Ανάπλαση των Παλαιών Λατομείων Ελευσίνας στη θέση Βλύχα» και τη συμβολική σύνδεσή της με την Ιερά Οδό.

Σούμπερτ Σόνια Αρχιτέκτων Μηχανικός - Προϊσταμένη, Τμήμα Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης & Αναπλάσεων, Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων Υ.Π.ΕΝ.

Η Σόνια Σούμπερτ είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και Προϊσταμένη του τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης & Αναπλάσεων της Διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του Υ.Π.ΕΝ.

Βασιλείου Μαρία Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελευσίνας

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Ελευσίνα. Σπούδασε αρχιτέκτονας μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Αρχικά εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως καθηγήτρια διακόσμησης εσωτερικών χώρων σε ιδιωτικές σχολές. Στη συνέχεια και για 29 χρόνια, ως δημοτική υπάλληλος σε θέσεις ευθύνης στις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Περιβάλλοντος των Δήμων Μάνδρας και Ελευσίνας, ασχολήθηκε με μελέτες και επιβλέψεις δημοσίων έργων, πολεοδομικών μελετών. Υπήρξε υπεύθυνη κτηματογράφος Δημοσίου για τις απαλλοτριώσεις ακινήτων επί της οδού Νικολαΐδου για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας και της Αττικής Οδού. Στις 18/5/2014 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος. Είναι πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Απασχόλησης και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας ζωής του Δήμου Ελευσίνας.

Ξένου Βάνα Ζωγράφος - Γλύπτρια - Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ

H Βάνα Ξένου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1968-1973). Tο 1973 εισάγεται στην École Supérieure des Arts décoratifs στο Παρίσι και από το 1974 έως το 1978 συνεχίζει τις σπουδές της στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι (ζωγραφική-ψηφιδωτό). Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια αισθητικής και φιλοσοφίας. Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του E.M.Π.. Υπήρξε υποψήφια από την Ελλάδα το 2008 για την ανάδειξη της «Γυναίκας της Ευρώπης», θεσμό της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης. Το 1992-93 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων. Το 2014, τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο Οfficier dans l’ordre de Palme Académique.

Σχετικές ομιλίες