Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

5η Συνάντηση Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο»: Εισαγωγικές ομιλίες

Μπένος Σταύρος, Τσουκαλάς Γιώργος, Βασιλείου Γιάννης, Διακομανώλη Κλημεντίνη

21 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 280
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

Η εκδήλωση οικοδομήθηκε σε δύο μέρη:
Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Τσουκαλάς Γιώργος Δήμαρχος Ελευσίνας

Ο Γιώργος Τσουκαλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λαμίας, όπου και εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών.

Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος (στην αντιπολίτευση) το 1990, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Στις δημοτικές εκλογές του 1994 και του 1998 κατέρχεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ανθρώπινη Ελευσίνα».

Το 2002 εκλέγεται με το συνδυασμό του Γιώργου Αμπατζόγλου και για την τετραετία 2003 – 2006 γίνεται Αντιδήμαρχος με καθήκοντα εποπτείας στα συνεργεία του Δήμου. Στις εκλογές του 2006 και του 2009 επανεκλέγεται (ορίζεται και πάλι Αντιδήμαρχος) και μάλιστα στις τελευταίες καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε σταυρούς προτίμησης. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη δήμαρχος.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Βασιλείου Γιάννης Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

Γεννήθηκε το 1954. Κατάγεται από την Ελευσίνα, είναι απόφοιτος σχολής Λογιστών, παντρεμένος και έχει δυο παιδιά. Υπήρξε μέλος του πρώτου μεταδικτατορικού Κ.Σ. της ΚΝΕ, στέλεχος του ΚΚΕ και στη συνέχεια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική. Το 2006 ήταν υποψήφιος Νομάρχης Δυτικής Αττικής και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής ενώ το 2004 και το 2012 υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διακομανώλη Κλημεντίνη Εκπρόσωπος Τύπου, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η κ. Διακομανώλη έχει υπηρετήσει στην ίδια θέση στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. μέχρι το 2009, καθώς και στις Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Είναι απόφοιτος της πρώτης σειράς Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υπηρέτησε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, από το 1998 μέχρι το 2002.

Είναι νομικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακά στο Ποινικό Δίκαιο στη Γαλλία και με δικηγορική εμπειρία στην Αθήνα.

Σχετικές ομιλίες