Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η τριλογία της Αθήνας

Λάζος Χρήστος, Σπηλιώτης Άγγελος, Νταής Παναγιώτης

21 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 295
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.

 Η εκδήλωση οικοδομήθηκε σε δύο μέρη:

Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.

Λάζος Χρήστος Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Χρήστος Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999) ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius). Δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004). Στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007.

Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).

Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά: «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέ, Εκδ. Εξάντας, 1986, «Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Η τελευταία λέξη του ρατσισμού» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1992 και από τα γερμανικά: «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.

Σπηλιώτης Άγγελος Προϊστάμενος της μονάδας προγραμματισμού και αξιολόγησης (Α) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής
Ο Άγγελος Σπηλιώτης είναι Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).

Από το 2003 εργάζεται στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής. Στέλεχος της μονάδας παρακολούθησης (Β) μέχρι τον Μάιο του 2015 και εν συνεχεία Προϊστάμενος της μονάδας προγραμματισμού και αξιολόγησης (Α).
Νταής Παναγιώτης Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Ο Παναγιώτης Νταής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1968.

ΣΠΟΥΔΕΣ:
1. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Α΄ Δημοτικό – Α΄ Γυμνάσιο – Α΄ Λύκειο Ηγουμενίτσας (1974 – 1986).
2. Πανεπιστημιακές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές:
α) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών/ Πτυχίο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (1986 – 1990) με κατεύθυνση Δημόσια Διοίκηση/ Τοπική Αυτοδιοίκηση.
β) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Πολιτική (1999 – 2001) με αντικείμενο πτυχιακής εργασίας την οργάνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κράτους.
3. Υπηρεσιακή Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση: Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (1995 – 1997).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:
α) Δημοσιογραφία σε Περιφερειακά Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί) της Ηπείρου (1990 – 1991).
β) Ειδικός Σύμβουλος Νομαρχίας Θεσπρωτίας (1993 – 1995). Αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης, εποπτείας Ο.Τ.Α., τύπου και προγραμματισμού έργων (Β΄ Κ.Π.Σ.)
γ) Στέλεχος Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους – Πολίτη/ Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ) Υπουργείου Εσωτερικών (1997 – 2003). Ενασχόληση με θέματα πληροφόρησης και εξυπηρέτησης πολιτών (Κ.Ε.Π., τηλεφωνικές αιτήσεις 1502, κέντρα πληροφόρησης πολιτών, εφημερίδα «Δημοσιογραφικά» κ.α.), συμμετοχή στην οργάνωση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», εφαρμογή Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ερμηνεία νομοθεσίας για την πρόσβαση σε διοικητικά έγγραφα, εκπρόσωπος Υπουργείου στις Ομάδες Εργασίας της Ε.Ε. για την διαμόρφωση της Οδηγίας για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Ομάδα Θεσμικής Ανανέωσης και Χρηστής Διακυβέρνησης του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
δ) Προϊστάμενος Τμήματος Προϋπολογισμού και Δημοσίων Επενδύσεων/ Διεύθυνσης Οικονομικού/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2003 – 2005). Αρμοδιότητα για την κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου (οικονομική διαχείριση έργων ενταγμένων στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ΄ Κ.Π.Σ.).
ε) Προϊστάμενος Τμήματος Τεκμηρίωσης και Βέλτιστων Πρακτικών/ Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2005 – 2006). Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, στοχοθεσίας και μέτρησης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
στ) Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικού/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2006 – 2008). Αρμοδιότητα για την κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου (οικονομική διαχείριση έργων ενταγμένων στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ΄ Κ.Π.Σ.). Προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την αποτελεσματική λειτουργία του Υπουργείου. Διεκπεραίωση διαδικασιών παροχής πάσης φύσεων αμοιβών στο προσωπικό. Διαχείριση υλικού και εξοπλισμού του Υπουργείου. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας και διάθεσή της στο κοινό (Υπηρεσία «Ραπτάρχης»).
ζ) Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ε.Π.Δ.Μ.) του Ε.Σ.Π.Α. (2008 – 2010). Σχεδιασμός, διαχείριση, παρακολούθηση, έλεγχος και χρηματοδότηση των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ε.Π.Δ.Μ.
η) Προϊστάμενος Διεύθυνσης Απλούστευσης Διαδικασιών και Παραγωγικότητας/ Γ.Γ.Δ.Δ. – Η.Δ. Υπουργείου Εσωτερικών (2010 – 2011). Αρμοδιότητα για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
θ) Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Σ.Π.Α. Τομέα Πολιτισμού/ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2011 – 2016). Σχεδιασμός, διαχείριση, παρακολούθηση, έλεγχος και χρηματοδότηση των έργων που υλοποιήθηκαν στα Ε.Π. του Ε.Σ.Π.Α., στον τομέα πολιτισμού (προστασία και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, προαγωγή σύγχρονου πολιτισμού).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:
Εισηγητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της κρατικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρουσιαστής του ελληνικού συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιότητας στη Δημόσια Διοίκηση (Κοπεγχάγη 2002). Ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια για θέματα δημόσιας διοίκησης (π.χ. 1ο Συνέδριο Διοικητικών Επιστημών του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.ά.).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΘΡΑ:
Αρθρογραφία σε ειδικό επιστημονικό περιοδικό τύπο (περιοδικά «Διοικητική Ενημέρωση», «Δημόσιος Τομέας», «Επιθεώρηση Διοικητικής Επιστήμης» κ.α.) για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής πολιτικής, ελεγκτικών μηχανισμών, σχέσεων κράτους – πολίτη, δημοσιονομικού πλαισίου κ.τ.λ..

Σχετικές ομιλίες