Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο. Μία νέα ματιά

Λάζος Χρήστος

22 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:20:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 210
Ομιλητές
Λάζος Χρήστος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
22/09/2018

Διάρκεια
00:20:32

Εκδήλωση
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΙΑ΄ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο»

Χώρος
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"

Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση

Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Τριλογία της Αθήνας, Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΑ΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με κεντρικό θέμα «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο.

Η ολοκλήρωση των εργασιών ήρθε ως επιβεβαίωση για την σταθερή προσήλωση του Διαζώματος στην ανάπτυξη και προοπτική του προγράμματος της τριλογίας της Αθήνας. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι, Ιδιωτικός τομέας) για τη συγκρότηση και την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

Επίσης, φέτος είναι ήταν μία ιδιαίτερη, συμβολική και εορταστική Γενική Συνέλευση, καθώς το Σωματείο έκλεισε 10 χρόνια λειτουργείας. Μέσα από τον απολογισμό του προέδρου του Σωματείου, αλλά και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος ξετυλίχθηκε μπροστά στα μέλη και τους φίλους καρέ – καρέ όλη η 10ετία και οι δράσεις του Διαζώματος.

Επιπλέον, προχώρησε ομόφωνα η τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και συγκεκριμένα των άρθρων 3 και 4, προκειμένου να εναρμονιστεί με την ιστορική, πνευματική και βιωματική πορεία του Σωματείου και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, στα άρθρα 3 και 4 ενθυλακώθηκε η φιλοσοφία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των μνημείων και των νέων προγραμμάτων, όπως οι Πολιτιστικές – Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, καθώς και η ανάδειξη της πτυχής «κοινό αγαθό» ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας του Σωματείου.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις Εναρκτήριες ομιλίες με θέμα την «Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο» με έμφαση στον πόλο του Λαυρίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018.

Λάζος Χρήστος Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Χρήστος Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999) ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius). Δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004). Στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007.

Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).

Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά: «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέ, Εκδ. Εξάντας, 1986, «Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Η τελευταία λέξη του ρατσισμού» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1992 και από τα γερμανικά: «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.

Σχετικές ομιλίες