Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή

Σφενδουράκης Σπύρος, Κούβελας Ηλίας, Τραχανάς Στέφανος

27 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3029
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σφενδουράκης Σπύρος
Κούβελας Ηλίας
Τραχανάς Στέφανος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
27/05/2015

Διάρκεια
85:59

Εκδήλωση
Η Επιστήμη στη ζωή μας

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
σύμπαν, ζωή, άνθρωπος

Πώς είναι δυνατόν σ’ ένα σύμπαν που αποτελείται από απλά άτομα και μόρια να δημιουργηθεί ζωή με όλη την πολυπλοκότητα που τη διακρίνει; Ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν το σύμπαν και που επέτρεψαν σε κάποια στιγμή της εξέλιξης του να δημιουργηθεί ζωή;
 

Σε αυτά τα βασικά ερωτήματα που αφορούν εκτός των άλλων και την ύπαρξη του τελειότερου δημιουργήματος της φύσης, τον άνθρωπο, επιχειρούν να απαντήσουν στο πλαίσιο της συζήτησης «Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή», ο Σπύρος Σφενδουράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Oμιλητής και συντονιστής είναι ο Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του ΔΣ των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του Μegaron Plus (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας).

Σφενδουράκης Σπύρος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Σπύρος Σφενδουράκης πήρε Πτυχίο στη Βιολογία από το ομώνυμο Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) και τον τίτλο του Διδάκτορα της Βιολογίας από το ίδιο Τμήμα (1994). Από το 1996 έως το 2001 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ζωολογικό Μουσείο του Παν. Αθηνών. Το 2001 εκλέχθηκε Λέκτορας (Οικολογίας Χερσόβιων Ζωικών Οργανισμών) στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Βιολογίας) και το 2006 Επίκουρος Καθηγητής (Οικολογίας και Βιογεωγραφίας Χερσόβιων Ζωικών Οργανισμών) στο ίδιο Τμήμα. Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα ως Αναπληρωτής Καθηγητής (Οικολογίας και Βιοποικιλότητας) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Βιολογικών Επιστημών).

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το πεδίο της ανάλυσης των προτύπων της βιοποικιλότητας, με έμφαση στις χερσαίες βιοκοινότητες αρθροπόδων. Ειδικότερα, ασχολείται με τις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών σε είδη και βιοκοινότητες που εκμεταλλεύονται ενδιαιτήματα ευάλωτα στις αλλαγές αυτές, όπως οι όχθες ρεμάτων, τα ορεινά δάση και οι (υπο)αλπικές περιοχές. Τα ενδιαφέροντά του μέχρι στιγμής έχουν εστιαστεί κυρίως στη νησιωτική βιογεωγραφία, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο, διερευνώντας παράγοντες που καθορίζουν ή επηρεάζουν την ποικιλότητα σε νησιωτικούς βιοκόσμους. Εξετάζει επίσης τη διαφοροποίηση αρθροπόδων σε νησιωτικές περιοχές, ιδίως στο αιγαιακό αρχιπέλαγος και στους ημι-απομονωμένους βιοτόπους της ηπειρωτικής Ελλάδας, τόσο σε φαινοτυπικό όσο και σε μοριακό επίπεδο.Επιπλέον, είναι ειδικός στην ταξινόμηση των χερσόβιων ισοπόδων (Crustacea, Isopoda, Oniscidea) και έχει περιγράψει περί τα 20 νέα είδη για την επιστήμη. Μια άλλη περιοχή των ερευνητικών του δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τη σύγκριση βιοκοινοτήτων αρθροπόδων που εκμεταλλεύονται διαφορετικούς βιοτόπους, καθώς και τις αποκρίσεις τους στη φωτιά. Μέρος της έρευνάς του αφορά την αναπαραγωγική και μεταναστευτική συμπεριφορά ειδών πτηνών, όπως των Falco eleonorae και Calonectris diomedea.

Κούβελας Ηλίας Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο University College του Λονδίνου ως υπότροφος του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Πανεπιστήμιο της North Carolina. Έχει εργασθεί ως Ερευνητής (Research Associate) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και του Πανεπιστημίου της California  στο San Francisco και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στα Βιολογικά Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1978 έως το 2005 ήταν Καθηγητής Φυσιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι μέλος της Dana Alliance for Brain Initiatives. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Σπουδών του μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι πρόσφατες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών διαταραχών σε πειραματικά μοντέλα των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου  στις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο πειραματικών μοντέλων των νόσων Parkinson και Huntington και στη μελέτη των διαταραχών του λόγου ασθενών που πάσχουν από νόσο του Parkinson. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το πρόβλημα της σχέσης εγκεφάλου και συνείδησης.

Τραχανάς Στέφανος Φυσικός - Συγγραφέας - Διευθυντής ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο Στέφανος Τραχανάς σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετά θεωρητική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος" και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard. Διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Είναι συγγραφέας εννέα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία και ενός βιβλίου για το ευρύτερο µορφωµένο κοινό µε τίτλο Το φάντασµα της όπερας: Η επιστήµη στον πολιτισµό µας. Το βιβλίο του, An Introduction to Quantum Physics, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Wiley.

Εδώ και πολλά χρόνια, τα βιβλία του είναι τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους στις σχολές Θετικών Επιστημών και τα Πολυτεχνεία της χώρας. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης μέχρι το 2013 είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας.

Για το έργο του στις ΠΕΚ του απονεμήθηκε το 2009 το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω”. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το εθνικό «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού» που επιδίδεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για το σύνολο της προσφοράς του τιµήθηκε το 2015 µε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δηµοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια το όνειρό του είναι η διαδικτυακή εκπαίδευση και το νέο είδος εκπαιδευτικού υλικού που θα χρειαστεί για να την στηρίξει. Πιστεύει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα και γι' αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis —ενός ιδιαίτερου τμήματος των ΠΕΚ— στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του (πλήρους απασχόλησης) όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

Σχετικές ομιλίες