Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

A Cabinet of Curiosities for the Anthropocene

Henderson Caspar

4 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:48:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2247
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας στο 1ο Athens Science Festival.

Από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει τις επιστήμες που το περιβάλλουν.

Το Athens Science Festival διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo” και το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, με τη συμμετοχή των:

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Υπουργείου Παιδείας – Ε.Ι.Ε – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Αστεροσκοπείο Αθηνών – ΕΛΚΕΘΕ – Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά – ΚΑΠΕ – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (5 Τμήματα) – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο – Ένωση Ελλήνων Χημικών – Ένωση Ελλήνων Φυσικών – ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης – Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες – Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – Διερευνητική Μάθηση – Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων – Ελληνική Κρυσταλλογραφική Εταιρία Ινστιτούτου Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελληνική Αστρονομική Ένωση – EPSON – CAID.

Ακολουθώντας μεγάλα αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ , το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκθεμάτων, ομιλιών, προβολών και βιωματικών εμπειριών, στόχοι του φεστιβάλ είναι:

• να  συνδέσει τις επιστήμες με την καθημερινή μας ζωή ή να αναδείξει τον ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή

• να παρουσιάσει  την εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα 

• να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα από το χώρο των επιστημών

• να αναδείξει την «ομορφιά» της επιστήμης  και της έρευνας και να ψυχαγωγήσει μέσω αυτών

• να δώσει σε απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα.

Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ περιλαμβάνουν:

Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία- Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών,  Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη.

Henderson Caspar Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

O Caspar Henderson είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος που ζει στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

Σπούδασε στο Westminster School και το Corpus Christi College του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Από το 1996 έως το 2002 έγραψε άρθρα στους τομείς της ενέργειας, της επιστήμης, του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εφημερίδες όπως οι Financial Times, The Independent, New Scientist, The Ecologist, Environmental Finance, Πράσινο Futures (ως ανώτερος ανταποκριτής) και άλλες εφημερίδες, περιοδικά, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το 1999 κέρδισε το βραβείο IUCN - Reuters καλύτερου γραπτού στον τομέα του περιβάλλοντος στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Από το 1996 έως το 2002 διετέλεσε επίσης σύμβουλος, αναλυτής και συγγραφέας για την κυβερνητικούς, εμπορικούς και μη - κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Από το 2002 έως το 2005 διετέλεσε αρχισυντάκτης της OpenDemocracy, ενός έργου για την ανοικτή παγκόσμια πολιτική, όπου ανέλαβε, επιμελήθηκε και συνέβαλε στην ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Το βιβλίο του "Book of Barely Imagined Beings: A 21st Century Bestiary", ενώ ήταν ένα έργο σε εξέλιξη, έλαβε το βραβείο Deakin Roger από την Εταιρεία Συγγραφέων, το 2009 και το βραβείο της Royal Society of Literature Jerwood το 2010 και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και από το Chicago University Press τον Απρίλιο του 2013 (ISBN 978022604470).

Σχετικές ομιλίες