Bodossaki Lectures on Demand

Η νέα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η παγκόσμια πραγματικότητα

Ρούσσος Σωτήρης, Υφαντής Κωνσταντίνος, Τσάκωνας Παναγιώτης, Μπλαβούκος Σπύρος

9 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 87:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1771
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, μέλος της ομάδας Youth for Europe, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα: "Η νέα Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος και η παγκόσμια πραγματικότητα". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στην αίθουσα "Θάλεια 3" στο ξενοδοχείο Ηilton Athens. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Μoney Show Athens".
 

Πρώτος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τη φλεγόμενη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τη θέση που έχει η Ελλάδα σήμερα καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέλυσε τις ιδεολογικές αυταπάτες που επικρατούν στον δυτικό κόσμο καθώς και την παγκόσμια πραγματικότητα που διαμορφώνεται πάνω στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ακολούθησε ο κ. Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος προχώρησε σε βαθειά ανάλυση της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης καθώς και των ευκαιριών-προκλήσεων που έχει ν’αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Σπύρος Μπλαβούκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τη θέση της Ελλάδας πάνω στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ρούσσος Σωτήρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Επιστημονικός υπεύθυνος, Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών
Ο Σωτήρης Ρούσσος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1967. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας, το 1994. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Την περίοδο 1997-2003 ήταν Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε. Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ. Την περίοδο 1997-2000 ήταν βασικό στέλεχος στην ομάδα οργάνωσης της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας "Συναντήσεις των Αθηνών" μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων. Το 2009 ορίστηκε Εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακού Εταίρους. Έχει διδάξει "Διεθνείς Σχέσεις στη Μ. Ανατολή και τον Τρίτο Κόσμο" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2012 διετέλεσε Visiting Scholar στο University of California, Santa Barbara (UCSB).
Υφαντής Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Υφαντής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας (1993).

Εργάστηκε ως Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στα Πανεπιστήμια Bradford (1991-1993) και Portsmouth (1993-1995). Το 1998 ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στο Center for Political Studies, Πανεπιστήμιο Michigan, Ann Arbor, το 2002 Fulbright Visiting Scholar στη John F. Kennedy School of Government, Πανεπιστήμιο Harvard, και το 2009 ήταν IAA Senior Research Fellow, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Το 2002 συμμετείχε στο Groupe de Réflexion Européen, του Conseil Economique de la Défense (CED), του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (2005-2007), και άμισθος Επιστημονικός Διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών (2004-2007).

Διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Kadir Has Üniversity, στην Τουρκία.

Είναι Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, όπως Global Review, Democratization, Turkish Studies, Southeast European and Black Sea Studies, Perceptions, International Journal, Balkan and Near East Studies, κ.ά.

Τσάκωνας Παναγιώτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία). Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99) και Fulbright Visiting Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003).

Εργάστηκε ως Επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνούς Πολιτικής στην εφημερίδα New Europe (1994-96), ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98) και ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2003). Διετέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Συγκλήτου του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Euro-Mediterranean University) στη Σλοβενία, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι συν-Διευθυντής της σειράς: Βιβλιοθήκη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των εκδόσεων Gutenberg και co-editor της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία, μελέτες και άρθρα σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Άρθρα, βιβλιοκρισίες και συνεισφορές του σε συλλογικά έργα έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά στη Νέα Ζηλανδία καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Etudes Helléniques, Turkish Studies, Journal of Modern Hellenism, Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Politics, Security Dialogue, The Hague Journal of Diplomacy κ.ά.

Μπλαβούκος Σπύρος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Σπύρος Μπλαβούκος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στην Ανάλυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Διδακτορική Διατριβή του είχε ως θέμα τη διαδικασία διαμόρφωσης των ελληνικών θέσεων στις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αυτές. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ανάλυση Πολυμερών Διαπραγματεύσεων Οικονομικής και Πολιτικής Φύσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του θεσμού της Προεδρίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ένα εκ των οποίων (DOSEI – Domestic Structures and European Integration) ήταν το μοναδικό πρόγραμμα Κοινωνικών Επιστημών υποψήφιο για το πανευρωπαϊκό βραβείο ερευνητικής αριστείας Καρτέσιος, το 2007. Η τρέχουσα ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ανάλυση σημαντικών αλλαγών κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική κρατών και τις παραμέτρους που τις επηρεάζουν, καθώς επίσης και τις οικονομικές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Σχετικές ομιλίες