Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η μνήμη ως λογοτεχνικό στοιχείο

Aramburu Fernando, Μάρκαρης Πέτρος, Παλαιολόγος Κωνσταντίνος

12 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:50:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 321
Ομιλητές
Aramburu Fernando
Μάρκαρης Πέτρος
Παλαιολόγος Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Ελληνική, Ισπανική (με ταυτόχρονη μετάφραση)

Ημερομηνία
12/06/2019

Διάρκεια
00:50:40

Εκδήλωση
11ο Φεστιβάλ ΛΕΑ - Ελληνο-ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις

Χώρος
Public Συντάγματος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στοά του Βιβλίου, Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ίδρυμα Μαρία Τσάκος

Διοργάνωση
Φεστιβάλ ΛΕΑ - Διαπολιτισμική Ανάπτυξη
Ινστιτούτο Θερβάντες
Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος"
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
μνήμη, λογοτεχνία

«Η μνήμη είναι η μοναδική πατρίδα όλων όσοι έχουμε αποκηρύξει όλες τις υπόλοιπες. [...] Η μνήμη αποτελείται από εμπειρίες βιώματα προσωπικές, συλλογικές, ονειρικές, μυθοπλαστικές, πραγματικές, βιώματα, βιώματα που ύστερα από διαδικασίες ζυμώσεων και αποσύνθεσης απελευθερώνουν μια αχλή, όπως ακριβώς και τα φύλλα των δέντρων όταν σαπίζουν, αυτή η αχλή είναι η φαντασία και από αυτή ξεπηδούν τα πάντα»
Χούλιο Γιαμαθάρες

Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), οι συγγραφείς Φερνάντο Αραμπούρου από την Ισπανία και Πέτρος Μάρκαρης από την Ελλάδα, συζητούν για τη λειτουργία της μνήμης στη λογοτεχνία, με συντονιστή τον καθηγητή του ΑΠΘ και μεταφραστή, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και των εκδόσεων Πατάκη και Γαβριηλίδη.

Aramburu Fernando Συγγραφέας

Ο Fernando Aramburu (Φερνάντο Αραμπούρου) γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν το 1959. Πτυχιούχος Ισπανικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Θαραγόσα από το 1985, κατοικεί στο Λίπσταντ, της Γερμανίας όπου εργάζεται ως καθηγητής της Ισπανικής γλώσσας. Έχοντας κερδίσει ήδη τον τίτλο ενός από τους λαμπρότερους αφηγητές της γενιάς του, ο Αραμπούρου είναι συγγραφέας πολλών γνωστών και βραβευμένων μυθιστορημάτων και διηγημάτων. Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς πεζογράφους, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Tusquets για το μυθιστόρημά του "Anos Lentos" (2012), το Βραβείο Biblioteca Breve 2014 για το "Avidas Pretensiones", καθώς και με το Βραβείο της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας, το Βραβείο Mario Vargas και το βραβείο Llosa Dulce Chacon για τη συλλογή διηγημάτων "Los peces de la amargura" (2006). Η "Πατρίδα" ("Patria") κυκλοφόρησε το 2016 και θεωρείται ήδη ένα από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα βιβλία της εποχής μας.

Το 2007 το μυθιστόρημα "Ο Τρομπετίστας" μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο με τίτλο: "Bajo las estrellas" ("Kάτω από τ' άστρα"). Το έργο, με σκηνοθέτη τον Felix Viscarret και παραγωγό τον Fernando Trueba και πρωταγωνιστές τούς Alberto San Juan, Emma Suarez και Julian Villagran, πήρε τα περισσότερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάλαγα, Βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου μυθιστορήματος και καλύτερου ηθοποιού (Alberto San Juan).

Μάρκαρης Πέτρος Συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.

Παλαιολόγος Κωνσταντίνος Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Αθήνα, 1963) είναι διδάκτορας ισπανικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Καθηγητής του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο γνωστικό αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Μεταφρασεολογία, και ειδικό αντικείμενο: Ισπανική Λογοτεχνία. Διδάσκει, επίσης, Ισπανική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Μετάφραση στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μετάφρασης και Διερμηνείας του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγας (Ισπανία). Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, από τα ισπανικά στα ελληνικά έργα των Ουναμούνο, Γκαρθία Λόρκα, Ντελίμπες, Βάθκεθ Μονταλμπάν, Γιαμαθάρες.

Ιστολόγιο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Σχετικές ομιλίες