Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Dodge Toby, Δαλακούρα Κατερίνα, Ντόκος Θάνος, Σοφιανός Νίκος

16 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 899
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Dodge Toby
Δαλακούρα Κατερίνα
Ντόκος Θάνος
Σοφιανός Νίκος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
16/03/2017

Διάρκεια
55:05

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Ισλαμικό Κράτος, Ιράκ, Μοσούλη, Συρία

O κύκλος διαλέξεων του Megaron Plus και του London School of Economics (LSE) συνεχίστηκε  την Πέμπτη 16 Μαρτίου, με την ομιλία του Toby Dodge [Tόμπυ Ντοτζ], καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και διευθυντή του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο LSE. 

O βρετανός πολιτικός επιστήμονας παρουσίασε στο κοινό τη διάλεξη με θέμα «Η γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ». 

Την εκδήλωση συντόνισε η  Κατερίνα Δαλακούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο LSE και  την κεντρική ομιλία σχολίασε ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής-ΕΛΙΑΜΕΠ. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE HellenicObservatory.

«H γέννηση και ο πιθανός θάνατος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» (σύνοψη)
 

Ο ομιλητής εξετάζει την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους (στα αραβικά, «ad-Dawlah al-Islāmīyah fīl-’Iraq wa ash-Shām» ή απλά «Da’esh») και τους λόγους που συνετέλεσαν στην επέκτασή του. Η οργάνωση ιδρύθηκε στο Ιράκ το 2006, στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου που έπληξε τη χώρα μετά την αμερικανική εισβολή και την αλλαγή του καθεστώτος το 2003. Η οργάνωση έφτασε στο απόγειο της δύναμής της, ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και την κατάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Μοσούλης, τον Ιούνιο του 2014. Η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τα εδάφη που κατέχει το ΙΚ, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει καλύτερα το Ισλαμικό Κράτος ως ένα βίαιο σύμπτωμα μιας σειράς βαθύτερων, κυρίως πολιτικών, προβλημάτων που μαστίζουν το Ιράκ από το 2003. Αν αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, τότε ένας νέος, εξίσου ριζοσπαστικός και βίαιος οργανισμός μπορεί να πάρει τη θέση του ΙΚ.

Dodge Toby Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, London School of Economics

 Ο Τόμπυ Ντοτζ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics and Political Science. Είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο LSE. Οι κύριοι τομείς της έρευνάς του περιλαμβάνουν την πολιτική της παρέμβασης, την εξέλιξη του ιρακινού κράτους, καθώς και τη δυναμική κράτους-κοινωνίας και τις πολιτικές ταυτότητες στο Ιράκ. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τρία βιβλία: «Inventing Iraq: The Failure of Nation Building and a History Denied» (2003), «Iraq’s Future: The Aftermath of Regime Change» (2005) και «Iraq: From War to a New Authoritarianism» (2013).

Δαλακούρα Κατερίνα Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, London School of Economics and Political Science

Είναι αν απληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics and Political Science.. Οι κύριοι τομείς της εξειδίκευσής της είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ καθώς και ο πολιτισμός και η θρησκεία στις Διεθνείς Σχέσεις. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Τουρκία. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία «Islam, Liberalism and Human Rights: Implications for International Relations» (2014) και «Islamist Terrorism and Democracy» (2011). Κατά την περίοδο 2015-16 ήταν British Academy Mid-Career Fellow.

Ντόκος Θάνος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Σοφιανός Νίκος Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science

Ο Νίκος Σοφιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (1985), το Deree College (B.Sc. Marketing Management, 1989), το Ελληνικό Ωδείο (Πτυχίο Violoncello, 1989) και το London School of Economics and Political Science – LSE (M.Sc. European Studies, 1991).

Ανήκει στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ασχολείται με την διοίκηση των εταιρειών N. Σοφιανός ε.ε. – Παρκέτα ΣΟΦΙΑΝΟΣ, Ξενοδοχείο Λητώ Υδρας α.ξ.ε., Nasia Real Estate Development s.r.l. (Ρουμανία), ενώ είναι και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ALCO A.E..

Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και διετέλεσε ταμίας, γραμματέας και αντιπρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών (1982-1984), ταμίας και αντιπρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Deree College (1986-1988), μέλος του Γ.Σ. του Σ.Ε.Β. (1999 – 2005), αντιπρόεδρος των ξένων επενδυτών Ρουμανίας (2006-2009), μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (1997 – σήμερα) και μέλος του Δ.Σ. του Invest in Greece (2009 – 2010).

Τον Ιούνιο του 2006 εξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Οικονομικού Επόπτη.

Τον Δεκέμβριο του 2011 επανεξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του συλλόγου αποφοίτων του LSE.

Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

Σχετικές ομιλίες