Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Επόμενη Μέρα Της Ελληνικής Οικονομίας

Στουρνάρας Γιάννης, Νικολάου Διονύσης, Γεωργακόπουλος Θοδωρής, Χαρδούβελης Γκίκας, Χουλιαράκης Γιώργος, Μακαντάση Φαίη, Νικολαΐδης Ηλίας

1 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:30:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 195

Η διαΝΕΟσις, με αφορμή τη δημοσίευση του κειμένου πολιτικής για την ανάγκη επανεκκίνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και μιας δημοσιογραφικής έρευνας για το Ταμείο Ανάκαμψης, διοργάνωσε την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 18:30 το 23ο diaNEOsis Live με θέμα: Η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και νέων εστιών κινδύνου, όπως η ενεργειακή κρίση, το παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία; Πώς πρέπει να μετασχηματιστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της ελληνικής οικονομίας; Ποιος ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στην επόμενη μέρα της οικονομίας;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την έναρξη της οποίας χαιρέτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου.

Στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλου, συμμετείχαν οι:

Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και ένας εκ των δύο συγγραφέων του κειμένου πολιτικής της διαΝΕΟσις για την ανάγκη επανεκκίνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα
Γιώργος Χουλιαράκης, Οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και Senior Fellow, John F. Kennedy School of Government, Harvard University
Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις και υπεύθυνη για την έκθεση της διαΝΕΟσις για τους κινδύνους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Ηλίας Νικολαΐδης, Senior Editor της διαΝΕΟσις και υπεύθυνος για τη δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο.

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Ήταν Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1982 έως το 1986. Παράλληλα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην αγορά του πετρελαίου και τις συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων στη διεθνή οικονομία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής (1986-1989) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (με αναστολή καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2012). Έχει διδάξει επί σειρά ετών Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε θέματα Μακροοικονομίας, Θεωρίας της Βέλτιστης Φορολόγησης, Δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ενεργειακών Οικονομικών, Νομισματικής Πολιτικής, Στρεβλώσεων των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, νομισματική πολιτική, ενεργειακά οικονομικά, δημόσια οικονομικά, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ελληνική οικονομία.

Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.

Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής και κατόπιν Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014.

Από τις 27 Ιουνίου του 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κλασικής Μουσικής «Ευτέρπη».

Νικολάου Διονύσης Γενικός Διευθυντής, διαΝΕΟσις

Ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της «διαΝΕΟσις» από τον Ιούνιο 2015, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc) στο Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας.

Γεννήθηκε στο Χάβαρι Ηλείας το 1947, ομιλεί Αγγλικά, είναι έγγαμος και έχει 2 κόρες.

Διετέλεσε Πρόεδρος δ.σ. του ΙΒΕΠΕ, εκπαιδευτικού βραχίονος του ΣΕΒ (2012 – 2015) ως και Γενικός Διευθυντής και μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ  (2006 – 2012).

Διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων και στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο Διονύσης Νικολάου υπήρξε από το 1983 ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της τότε ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ με πλούσια εμπειρία σε όλους τους κλάδους της όπως γάλα, χυμούς, παγωτά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος δ.σ. και Διεθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. (1996 – 2005) και ηγήθηκε της επέκτασης της εταιρείας στην Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη με την ίδρυση θυγατρικών παραγωγικών μονάδων και δικτύων διανομής στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία.

Στα προηγούμενα χρόνια ήταν Marketing Director της εταιρείας (1983 – 1992) με κύρια ευθύνη την ανάπτυξη και το λανσάρισμα δεκάδων νέων καινοτόμων προϊόντων και ισχυρών brands στο γάλα, τα παγωτά και τους χυμούς όπως LIFE, MILΚO, MAGNUM κ.α.

Ακολούθως ανέλαβε την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και την οργάνωση – διοίκηση της νεοϊδρυθείσας αυτοτελούς μονάδας γιαουρτιού ΔΕΛΤΑ με 250 θέσεις εργασίας ως Γενικός Διευθυντής (1992 – 1996).

Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος δ.σ. του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος» (2004 – 2010) και μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Advisory Board διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Χαρδούβελης Γκίκας Καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνική Τράπεζα

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research - CEPR του Λονδίνου, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, Πρόεδρος του Ταμείου Υποτροφιών του ελληνικού Ιδρύματος Harvard και Έφορος του Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το επτάμηνο Ιούνιος 2014 - Ιανουάριος 2015. Χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ τo 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Είναι κάτοχος Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και MSc., καθώς και Bachelor of Arts στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers (1989-1993). Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Από το 2005 έως τον Νοέμβριο του 2011 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου EUROBANK EFG. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance,The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics,  The Journal of Monetary Economics,  The Review of Economics and Statistics,  κ.ά Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α..

Προσωπικός ιστότοπος του Γκίκα Χαρδούβελη

Χουλιαράκης Γιώργος Οικονομικός Σύμβουλος, Τράπεζα της Ελλάδος - Senior Fellow, John F. Kennedy School of Government, Harvard University - πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Υπήρξε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα, υπηρετώντας υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έχει διατελέσει προσωρινός Υπουργός Οικονομικών στην προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου και αποτέλεσε τον κύριο διαπραγματευτή της ελληνικής κυβέρνησης κατά την προετοιμασία του τρίτου πακέτου διάσωσης. Έχει διδάξει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και έχει υπάρξει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Απασχόλησης του Πανεπιστημίου του Warwick. Σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης (κάτοχος έδρας Jean Monnet) στο Πανεπιστήμιο του Manchester.

Μακαντάση Φαίη Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις".

Η διδακτορική της διατριβή (Ph.D.) ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ με τίτλο “Trade Policy under Imperfect Competition”. Υπήρξε Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Post-Doctoral fellow) σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε βραβεία/υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ».

Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Νικολαΐδης Ηλίας Senior Editor, διαΝΕΟσις

Γεννήθηκε στον Χολαργό στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Από το 2007 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό BHMagazino. Από το 2015 συνεργάζεται με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Σχετικές ομιλίες