Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κουντούρη Φοίβη

Καθηγήτρια & Διευθύντρια Εργαστηρίου Έρευνας ReSEES, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος & των Φυσικών Πόρων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Kαθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στην Οικονομική και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), με περισσότερους από 1200 συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς σε περισότερες από 75 χώρες μέλη. Το επιστημονικό έργο της Καθηγήτριας Κουντούρη την κατατάσσει στο 1% των γυναικών οικονομολόγων παγκοσμίως, με 15 βιβλία και μονογραφίες και πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι επίσης ιδρύτρια και Επιστημονική Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Research Laboratory on Socio-Economic and Environmental Sustainability (ReSEES) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάτης καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του https://www.athena-innovation.gr/en/home όπου διευθύνει το EIT Climate-KIC Hub Greece του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Είναι επίσης συμπρόεδρος του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη UN SDSN και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8) και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δασικoύ Ινστιτούτου. Είναι μέλος της World Academy of Art and Science. Πρόσφατα ίδρυσε το think tank «European Cluster on Sustainability Transition».

Στο παρελθόν είχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Reading και στο London School of Economics. Ενεργεί ως σύμβουλος στην European Commission, World Bank, EIB, EBRD, OECD, UN, NATO, WHO και άλλους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, και στις πέντε ηπείρους. Είναι μέλος της Πρωθυπουργικής Επιτροπής για το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και της επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατέχει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο ως UN SDSN στις ακόλουθες πρωτοβουλίες: για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για τις πρωτοβουλίες για Αειφορία σε Ναυτιλία και Λιμάνια και για την πρωτοβουλία 4-seas Blue Growth.

Είναι επίσης μέλος του δικτύου CEPR (Κέντρο Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Έρευνας) (RPN) για Κλιματική Αλλαγή και μέλος της Επιτροπής New Lancet COVID-19.

Από το 1997, έχει συντονίσει περισσότερα από 80 διεπιστημονικά προγράμματα έρευνας και έχει προσελκύσει σημαντική ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση, ενώ έχει εποπτεύσει περίπου 30 διδακτορικούς φοιτητές. Συντονίζει το EIT Climate KIC Accelerator και έχει ηγετικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Οικοσύστημα Επιτάχυνσης Καινοτομίας. Η καθηγήτρια Κουντούρη και η μεγάλη διεπιστημονική της ομάδα (περισσότεροι από εκατό ερευνητές) έχουν παράγει αποτελέσματα έρευνας και πολιτικής που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και στην επιτάχυνση της μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη Ευρώπη. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Καθ. Κουντούρη έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει βραβεία για ακαδημαϊκή αριστεία συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής επιχορήγησης Synergy του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

ΟΜΙΛΙΕΣ