Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνειδητότητα και συνειρμοί: από τον Einstein στον Giacometti

Φωκάς Αθανάσιος

5 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2928
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 20:00 έλαβε χώρα η πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του ακαδημαϊκού και καθηγητή του πανεπιστημίου Cambridge Αθανασίου Φωκά με θέμα «Συνειδητότητα και συνειρμοί: από τον Einstein στον Giacometti».

Συνειδητότητα και συνειρμοί:

Από τον Einstein στον Giacometti

Πως αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πραγματικότητα;

Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως τον Kant, τον Russell και τον Wittgenstein, σπουδαίοι φιλόσοφοι έχουν αποπειραθεί μάταια να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Στην διάλεξή του ο πολυπράγμων μαθηματικός, αεροναυπηγός και ιατρός Αθανάσιος Φωκάς υποστηρίζει ότι το τρίπτυχο γνωστική ψυχολογία, νευροεπιστήμη και λειτουργική ιατρική απεικόνιση παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για να μελετήσουμε την αντίληψη. Ο ομιλητής παρουσιάζει δύο θεμελιώδεις αρχές που ανέπτυξε με τον καθηγητή νευροψυχολογίας Antonio Damasio. Σύμφωνα με την πρώτη αρχή, πριν από κάθε συνειδητή εμπειρία προηγείται μία ασυνείδητη φάση: η ύπαρξη ασυνείδητων διαδικασιών είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να δημιουργηθεί συνειδητή εμπειρία. Η δεύτερη αρχή θεμελιώνει τη σχέση μεταξύ συνειδητότητας και συνειρμών και εξηγεί τον κρίσιμο ρόλο των συνειρμών στην επιστήμη και την τέχνη, όπως καταδεικνύεται από την εξαιρετική διορατικότητα του φυσικού Albert Einstein και του γλύπτη και ζωγράφου Alberto Giacometti.

Φωκάς Αθανάσιος Καθηγητής Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Cambridge

Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική στο Imperial College (BSc, 1975), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Caltech (PhD, 1979) και Ιατρική στο University of Miami (MD, 1986). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου Clarkson στις ΗΠΑ. Το 1996 εξελέγη στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Cambridge, όπου και είναι εταίρος του κολεγίου Claire Hall. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Επίσης, του έχει απονεμηθεί το «Αριστείον των Επιστημών» της Ακαδημίας Αθηνών, βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε Έλληνα ερευνητή των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και της Ιατρικής, καθώς και το «Αριστείο Μποδοσάκη», το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Έλληνες ερευνητές από διεθνή επιστημονική επιτροπή προεδρεύοντος ενός κατόχου βραβείου Nobel. Είναι επίτιμος διδάκτωρ επτά πανεπιστημίων, ενώ του έχει απονεμηθεί η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009 ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow επί τη βάσει «των λαμπρών του επιστημονικών επιτευγμάτων και των εξαιρετικώς υποσχόμενων επιστημονικών του δυνατοτήτων». Αποτελεί το πρώτο εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που διδάσκει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα και είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας επτά βιβλίων και τριών μονογραφιών. Το «ISI Web of Science» περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.

Σχετικές ομιλίες