Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αλληλεγγύη ως λάιφστάιλ – εταιρικό branding, κουλτούρα διασημοτήτων και ψηφιακά μέσα

Σοφιανός Νίκος, Featherstone Kevin, Χουλιαράκη Λίλυ, Σωτηρόπουλος Δημήτρης

31 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 597
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σοφιανός Νίκος
Featherstone Kevin
Χουλιαράκη Λίλυ
Σωτηρόπουλος Δημήτρης

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
31/05/2018

Διάρκεια
58:36

Εκδήλωση
Hellenic Observatory Athens Lectures

Χώρος
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

Διοργάνωση
LSE Hellenic Observatory

Κατηγορία
Επικοινωνία

Ετικέτες
αλληλεγγύη, lifestyle, εταιρικό branding, ψηφιακά μέσα, ψηφιακός ακτιβισμός, διασημότητες, 21ος αιώνας

Η αλληλεγγύη ως  λάιφστάιλ – εταιρικό branding, κουλτούρα διασημοτήτων και ψηφιακά μέσα

Εκδήλωση του κύκλου "Hellenic Observatory of LSE Athens Lectures"

Ομιλήτρια: Λίλυ Χουλιαράκη, Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο London School of Economics and Political Science.
 

Συντονίζει ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE και κάτοχος της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος.
 

Συνομιλητής ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Χαιρετίζει ο Νίκος Σοφιανός, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE


Σύνοψη: Toν 21ο αιώνα, η αλληλεγγύη ως λάιφστάιλ προσκαλεί τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για αυτούς που έχουν ανάγκη – με τρόπους, ωστόσο, πολύ διαφορετικούς από τις μορφές αλληλεγγύης του παρελθόντος. Σκεφτείτε τον ακτιβιστικό τουρισμό ως τρόπο για να καταλάβουν οι άνθρωποι καλύτερα την κρίση και να συνδεθούν με αυτήν. Επίσης, διασημότητες γίνονται πρέσβειρες καλής θελήσεως: από την Audrey Hepburn έως την Angelina Jolie. Στην ομιλία αυτή η ομιλήτρια διερευνά τις διαφορετικές τεχνικές με τις οποίες πραγματώνεται η αλληλεγγύη ως λάιφστάιλ: εταιρικό branding, υποστήριξη διασήμων και ψηφιακός ακτιβισμός (κλικς, λάικς, κοινοποιήσεις κλπ). Αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις που επιφέρει αυτή η μορφή αλληλεγγύης, τόσο στην κουλτούρα «μας» όσο και σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, προτείνει εναλλακτικές για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η αλληλεγγύη τον 21ο αιώνα.

Σοφιανός Νίκος Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science

Ο Νίκος Σοφιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (1985), το Deree College (B.Sc. Marketing Management, 1989), το Ελληνικό Ωδείο (Πτυχίο Violoncello, 1989) και το London School of Economics and Political Science – LSE (M.Sc. European Studies, 1991).

Ανήκει στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ασχολείται με την διοίκηση των εταιρειών N. Σοφιανός ε.ε. – Παρκέτα ΣΟΦΙΑΝΟΣ, Ξενοδοχείο Λητώ Υδρας α.ξ.ε., Nasia Real Estate Development s.r.l. (Ρουμανία), ενώ είναι και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ALCO A.E..

Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και διετέλεσε ταμίας, γραμματέας και αντιπρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών (1982-1984), ταμίας και αντιπρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Deree College (1986-1988), μέλος του Γ.Σ. του Σ.Ε.Β. (1999 – 2005), αντιπρόεδρος των ξένων επενδυτών Ρουμανίας (2006-2009), μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (1997 – σήμερα) και μέλος του Δ.Σ. του Invest in Greece (2009 – 2010).

Τον Ιούνιο του 2006 εξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Οικονομικού Επόπτη.

Τον Δεκέμβριο του 2011 επανεξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του συλλόγου αποφοίτων του LSE.

Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

Featherstone Kevin Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics and Political Science

Ο Kevin Featherstone είναι Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και διατέλεσε επί μακρόν Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Συμπρόεδρος της Μονάδας LSEE-Έρευνα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Υπήρξε το πρώτο ξένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στην Ελλάδα (2010-2013). Κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του «Atomium Culture» στις Βρυξέλλες, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προωθεί τη συνεργασία στον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο ‘Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα’ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του (γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson) ως ένα από τα ‘100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη’. Αρθρογραφεί συχνά στην Καθημερινή.

Έχει εργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Harvard. Επίσης, κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια του Στίρλινγκ και του Μπράντφορντ. Το 2009-10, συμμετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εκείνη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι αναλύσεις του αφορούν τα γνωστικά πεδία της συγκριτικής πολιτικής, των δημόσιων πολιτικών, της πολιτικής οικονομίας και του «Εξευρωπαϊσμού». Τα κυριότερα βιβλία που έχει δημοσιεύσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα αφορούν: τις πολιτικές «Εξευρωπαϊσμού», τις σχέσεις Η.Π.Α και Ε.Ε, τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Νομισματική Ένωση, τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα μετά το 1974, την Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τα όρια του «Εξευρωπαϊσμού» στην Ελλάδα και τις εγχώριες απεικονίσεις της Ευρώπης.

Χουλιαράκη Λίλυ Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ, London School of Economics and Political Science

H Λίλυ Χουλιαράκη είναι Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο London School of Economics and Political Science. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που εγείρει η διαμεσολάβηση της ανθρώπινης οδύνης. Το έργο της επικεντρώνεται στους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους η ανθρώπινη οδύνη εμφανίζεται ως πρόβλημα στην μιντιακή επικοινωνία και την δράση: ανθρωπιστικές εκστρατείες, υποστήριξη διασημοτήτων, ειδήσεις μετανάστευσης και πολεμικές ανταποκρίσεις. Σχετικές δημοσιεύσεις: 'Discourse in Late Modernity’ (1999), ‘Το θέαμα της οδύνης (2012)’, ‘The Soft Power of War’ (ed., 2008) and ‘Ο ειρωνικός θεατής. Η αλληλεγγύη χθες και σήμερα’ (2017), καθώς και εβδομήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Αυτό το διάστημα εργάζεται σε ένα νέο βιβλίο σχετικό με τις μαρτυρίες μέσω κινητών τηλεφώνων από τι σύγχρονες εμπόλεμες ζώνες (Συρία και Υεμένη). Έχει λάβει τρία διεθνή βραβεία για τις δημοσιεύσεις της, με πιο πρόσφατο το βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου της Χρονιάς από τη Διεθνή Οργάνωση Επικοινωνίας (ICA2015, για το βιβλίο The Ironic Spectator. Solidarity in the age of post-humanitarianism).

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2003 ήταν Senior Research Fellow στο Hellenic Observatory του London School of Economics and Political Science, το 2009-2010 διετέλεσε SEESOX Visiting Fellow στο European Studies Centre, University of Oxford και το φθινόπωρο του 2016 Visiting Fellow στη σχολή Sciences Po, Paris. Έχει συνεπιμεληθεί μαζί με τους Χρ. Λυριντζή και Ηλ. Νικολακόπουλο τον συλλογικό τόμο Κοινωνία και Πολιτική, Θεμέλιο, Αθήνα 1996, μαζί με τον Θ. Βερέμη τον συλλογικό τόμο Is Southeastern Europe Doomed to Instability?, Frank Cass, Λονδίνο 2002 και μαζί με τους R. Gunther και N. Διαμαντούρο τον συλλογικό τόμο Democracy and the State in the New Southern Europe, Oxford University Press, Oξφόρδη 2006. Έχει δημοσιεύσει έξι μονογραφίες, τις εξής: Populism and bureaucracy, Notre Dame University Press, Notre Dame, Indiana 1996, Γραφειοκρατία και πολιτική εξουσία, Σάκκουλας, Αθήνα 1996, Η κορυφή του πελατειακού κράτους, Ποταμός, Αθήνα 2001, Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη, Ποταμός, Αθήνα 2007, H ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση, Ποταμός, Αθήνα 2017 και Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα (μαζί με τον Λεων. Χριστόπουλο), Διανέοσις, Αθήνα 2017.

Σχετικές ομιλίες