Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γυναίκες και Κορίτσια στην Επιστήμη

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος, Γκάγκα Μίνα, Λεοντσίνη Μαίρη, Χρονάκη Άννα, Ρεντετζή Μαρία, Καραμανωλάκης Βαγγέλης, Μπάρκουλα Χάιδω, Δάλλα Χριστίνα

11 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:27:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 252

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου, Διεθνή Ημέρα για τη Συμμετοχή των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες και Κορίτσια στην Επιστήμη».

Στην εκδήλωση εγίνε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από: την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, τη Μαίρη Λεοντσίνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, και Πρόεδρο της ΕΙΦ του Ε.Κ.Π.Α.

Έγινε επίδοση τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες στο
διαγωνισμό για το λογότυπο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ε.Κ.Π.Α., στον οποίο διακρίθηκε η κυρία Γεωργία-Λαμπρινή Μαρδίκη, φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής , Σχολή Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α.

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από:

  • την Άννα Χρονάκη, καθηγήτρια Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Aνοιχτών Τεχνολογιών Μάθησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο: «Αφαιρώντας το “θηλυκό” στην καρδιά των επιστημών: φεμινιστικές επιστημολογίες και μαθηματική σκέψη στην εκπαίδευση»
  • την καθηγήτρια Μαρία Ρεντετζή, Faculty of Humanities, Social Sciences, and Theology, κάτοχο της έδρας Chair of Science, Technology and Gender Studies, Friedrich-Alexander Universität, Erlangen-Nürnberg, με τίτλο: «Μαθαίνοντας από το παρελθόν, παλεύοντας για το παρόν: το φύλο στην επιστήμη και τεχνολογία»
  • τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, αναπλ. καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α., και Χάιδω Μπάρκουλα, ΕΔΙΠ, Υπεύθυνη Αρχειακών Συλλογών Ιστορικού Αρχείου Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο: «Η Αγγελική Παναγιωτάτου (1878 - 1954) και η μοναχική διαδρομή της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Πρύτανης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπηρετεί στο ΕΚΠΑ ως Καθηγητής, Διευθυντής της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Σε προηγούμενη έτη εκλέχθηκε διαδοχικά Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».

Είναι κάτοχος της ειδικότητας στην Παθολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Royal Victoria Hospital, Montreal, Canada) και της ειδικότητας της Αιματολογίας-Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο του Texas (M.D. Anderson Cancer Center, Houston, Texas, USA), ενώ κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο αυτό εκλέχθηκε στο M.D. Anderson Cancer Center Επίκουρος Καθηγητής.

Από την αρχή της Πανεπιστημιακής του καριέρας στη Θεραπευτική Κλινική πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής. Θεωρείται παγκοσμίως μια πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, έχοντας εξειδίκευση στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλό μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία, αμυλοείδωση), τον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως.

Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 570 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά (>16 000 αναφορές, h-index 63) που αφορούν στη μελέτη των παραπάνω νοσημάτων. Κάποια από αυτά, δημοσιευμένα στα πιο έγκριτα περιοδικά, όπως στο New England Journal of Medicine, αφορούν κλινικές μελέτες όπου ως κύριος ή συμμετέχων ερευνητής συνέβαλε στην έγκριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, νεώτερων φαρμάκων για την βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και την αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών.

Οι εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι σημαντικότερες έχουν βραβευτεί στα συνέδρια της Παγκόσμιας Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος (2011), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2009), της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (2008, 2009, 2010) και της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2008, 2010). Κατόπιν προσκλήσεων, έχει μετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή είναι συντονιστής στα διεθνή συνέδρια της American Society of Hematology, European Hematology Association και European Society of Medical Oncology.

Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή πολυάριθμων κεφαλαίων ελληνικών και διεθνών συγγραμμάτων και είναι μέλος σε όλες τις σημαντικές Ιατρικές Εταιρείες για την Αιματολογία και Ογκολογία, όπως της Επιστημονικής Επιτροπής του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (Multiple Myeloma Research Foundation), του Διεθνούς Ινστιτούτου του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation) και της μακροσφαιριναιμίας Waldenström, καθώς και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Πολλαπλού Μυελώματος (European Myeloma Network).

Διετέλεσε Associate Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Internal Medicine (2001-2007), ενώ εξακολουθεί να έχει τον τίτλο στο Current Hematologic Malignancy Reports. Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Clinical Oncology (2005-2008), Haematologica, Leukemia and Lymphoma, Clinical Lymphoma και Myeloma και Expert Review of Hematology. Συμμετέχει με την ιδιότητα του κριτή στις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις στον χώρο όπως: New England Journal of Medicine, Blood, Journal of Clinical Oncology, Haematologica, Leukemia, Cancer, κλπ. Τέλος, για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Robert A. Kyle» που αφορά τη συμβολή στη έρευνα και αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας Waldenström.

Γκάγκα Μίνα Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας - Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία

Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, τίτλοι σπουδών

Προπτυχιακή εκπαίδευση:
Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση:
-Διδακτορική Διατριβή Παθολογοανατομείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Βαθμός Άριστα.
- Πτυχίο/Διαπίστευση ECFMG - αναγνώριση πτυχίου στις ΗΠΑ
-Ειδικότητα Πνευμονολογία, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
-Certificate of full Registration as a Medical Practitioner, UK
-Τίτλος Ειδικότητας Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
-Μετεκπαίδευση στο εξωτερικό:
1985, εργαστήριο φυσιολογίας του Cardiothoracic Institute Midhurst, Αγγλία.
1988- 1990, National Heart and Lung Institute, υποτροφία Welcome Trust. Λονδίνο
1994, Department of Medicine, University of Southampton, UK
1995, Dept. of Allergy and Immunology, νοσοκομείο Brompton, Λονδίνο
2004, Νοσοκομείο Brompton και Imperial College, Λονδίνο

Νοσοκομειακές / Πανεπιστημιακές θέσεις

• Clinical Research Fellow, National Heart and Lung Institute, University of London, British Postgraduate Medical Federation. Λονδίνο Αύγουστος 1988-Ιανουάριος 1989.
• Επιμελήτρια Β.΄, Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, 1990-1996. Απόσπαση στο ΓΝΝ Κορίνθου, 1991 - 1992.
• Λέκτορας Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 1996 - 2001
• Eπίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2001 - 2006
• Visiting Academic and Senior Clinical Fellow. Royal Brompton Hospital and Imperial College, Λονδίνο (Διευθυντής Καθηγητής A.B. Kay) 2004.
• Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και υπεύθυνη Κέντρου Άσθματος από το 2006.

Διεθνείς Διακρίσεις

• Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2015-2019 - κατόπιν εκλογών, από 35.000 ιατρούς-μέλη
• Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2009-2013
• Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, την φυματίωση και τη σύνδεση πρωτοβάθμιας και ειδικής φροντίδας από το 1994
• Μέλος των επιτροπών σύνταξης των διεθνών οδηγιών για το σοβαρό άσθμα, τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τη θεραπεία του καρκίνου σταδίου ΙΑ.
• Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP) 2005-2009
• FCCP, Fellow και Global Governor of the American College of Chest Physicians
• Μέλος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας και της εξεταστικής επιτροπής HERMES στην Πνευμονολογία και στην Ογκολογία του Πνεύμονα.

Κλινικό/Εργαστηριακό και οργανωτικό έργο

Ελλάδα:
1990- Σήμερα: Οργάνωση και λειτουργία ιατρείου και κέντρου βρογχικού άσθματος που είναι κέντρο αναφοράς πανελλαδικά στη κλινική φροντίδα αλλά και την έρευνα, ως κέντρο κλινικών μελετών.
2006- Σήμερα: Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογική κλινικής:
2006: Οργάνωση κλινικής και πιστοποίηση ISO (που η κλινική έχει από 2008). Η κλινική σήμερα εξυπηρετεί 2500 νοσηλευόμενους και περισσότερους από 5000 εξωτερικούς ασθενείς το χρόνο, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εκτελεί το μεγαλύτερο αριθμό βρογχοσκοπήσεων στο Νοσοκομείο, παρακολουθεί ασθενείς σε όλο το φάσμα της ειδικότητας με εξειδικευμένους ιατρούς, έχει γρήγορους χρόνους νοσηλείας και υψηλό βαθμό ικανοποίησης των ασθενών.
2008 Ανακαίνιση και οργάνωση του Κεντρικού Βρογχολογικού Εργαστηρίου του ΝΝΘΑ
2011: Υπεύθυνη για την κωδικοποίηση των ΚΕΝ στη Πνευμονολογία, την αντιστοίχιση των ΚΕΝ με τα ICD10 και στη συνέχεια με τις ιατρικές πράξεις, επιλεγμένη από το Υπουργείο Υγείας .
2013- 2019: Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του ΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» . Οργάνωση και επίβλεψη της προσθήκη εξοπλισμού στο Κεντρικό Βρογχολογικό Εργαστήριο, της ανακαίνισης εκ βάθρων της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, του Κεντρικού Εργαστηρίου Ύπνου, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και της 7ης Κλινικής του Σωτηρία καθώς και της μονάδας κλινικών μελετών και της εκπόνησης σχεδίων για ακτινοθεραπευτική μονάδα στο ΝΝΘΑ .
2015-2016: Καθήκοντα Διοίκησης του ΝΝΘΑ.
Ευρώπη:
Εκλεγμένη Πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) 2015-2019. (Η ERS έχει 35.000 ιατρούς-μέλη σε όλο το κόσμο και γραφεία στην Ελβετία, την Αγγλία αλλά και τις Βρυξέλλες για να υπάρχει στενή συνεργασία με την ΕΕ. Παρέχουμε ιατρική εκπαίδευση και πιστοποίηση, και βοηθάμε με know-how αλλά και χορηγίες Εθνικές και Διεθνείς Εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της 10ετους θητείας μου στο ΔΣ, ως Γενική Γραμματέας και εν συνεχεία Πρόεδρος, οργάνωσα την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της εταιρείας ώστε να είναι σύγχρονη και δυναμική και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες συνθήκες και ανάγκες. Σε συνεργασία με τους ιατρούς μας, συλλόγους ασθενών, άλλες επιστημονικές αλλά και φαρμακευτικές και ιατροτεχνολογικές εταιρείες, εκπροσώπους της ΕΕ, του ΕΜΑ και ασφαλιστικών οργανισμών και παρακολουθώντας τις αλλαγές και την ποιότητα υπηρεσιών στην υγεία σε όλες τις Ευρωπαϊκές σχεδιάσαμε δράσεις στην υγεία προσανατολισμένες στις ανάγκες των ιατρών και των ασθενών και ορίσαμε διαδικασίες για τη πιο ενεργή συμμετοχή νέων ιατρών και επιστημόνων και για την εκπροσώπηση τους στο ΔΣ και τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές επιτροπές.)

Διδακτικό έργο
Συμμετοχή σε προπτυχιακά προγράμματα
Εκπαίδευση πεμπτοετών φοιτητών ιατρικής και φοιτητών νοσηλευτικής. Συμμετοχή ως συγγραφέας στα βιβλία των φοιτητών για το μάθημα της Πνευμονολογίας, το Βρογχικό Άσθμα και τον Καρκίνο Πνεύμονος και το βιβλίο Παθολογίας του Τομέα.
Συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα
Ελλάδα: Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην πνευμονολογία. Υπεύθυνη για τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ έως το 2006. Συμμετοχή ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε όλα σχεδόν τα πνευμονολογικά συνέδρια και σεμινάρια που οργανώνονται στην Ελλάδα. Συμμετοχή ως μέλος τριμελούς επιτροπής και ως υπεύθυνη του ερευνητικού σχεδιασμού και της διεξαγωγής της μελέτης σε 12 διδακτορικές διατριβές.
Διεθνώς: Σύμβουλος στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και μέλος του ΔΣ της WHO-GARD (Global Alliance against Respiratory Disease).
Υπεύθυνη για τα ηλεκτρονικά προγράμματα εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τη δομή και το περιεχόμενο του Σχολείου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο διαδίκτυο (2004-2007) (Director of learning resources, ERS school). Στη διάρκεια της θητείας μου, εισήγαγα τα live-online σεμινάρια και προγράμματα blended- learning στην πνευμονολογία για πρώτη φορά σε όλο το κόσμο.
Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP) 2005-2009. Μέλος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού διπλώματος Πνευμονολογίας και της εξεταστικής επιτροπής HERMES στην Πνευμονολογία και στην Ογκολογία του Πνεύμονα. Συμμετοχή σε πολυάριθμα σεμινάρια και μεταπτυχιακά μαθήματα σε όλο το κόσμο.

Ερευνητικό, συγγραφικό και συντακτικό έργο

Κύριος ερευνητής σε περισσότερα από 50 ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 162
h-index = 43
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: >500
Associate editor στο «European Respiratory Journal» και «European Respiratory Review», μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Allergy», κριτής στα περιοδικά «Allergy», «European Respiratory Journal», «PLOSone», «Clinical and Experimental», «Respiratory Medicine», «Pulmonary Ρharmacology Αnd Τherapeutics» και «Πνεύμων»

Ευρύτερο επιστημονικό έργο

• Διοργάνωση των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων της Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και του State of the Art -έδρα Εντατικής Θεραπείας.
• 1990- σήμερα Οργάνωση Ιατρείου και Σχολείου Άσθματος στην Πανεπιστημιακή Κλινική και τα ΤΕΙ του ΝΝΘΑ.
• 1994- σήμερα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας WHO για θέματα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, φροντίδας στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και σύνδεσης πρωτοβάθμιας και ειδικής φροντίδας.
• 1998, οργάνωση ερευνητικής συνάντησης για το Σοβαρό Άσθμα στην Αθήνα στα πλαίσια της Πολυκεντρικής Πανευρωπαϊκής Μελέτης ENFUMOSA με συμμετοχή ερευνητών από μεγάλα Πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού (23/5/98).
• 2003, οργάνωση διεθνούς ερευνητικού σεμιναρίου για το Βαρύ Άσθμα που επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαική Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
• 2007 οργάνωση διεθνούς ερευνητικού σεμιναρίου για το Βαρύ Άσθμα που επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS)
• 2004-2007 Υπεύθυνη για τη δομή και το περιεχόμενο του Σχολείου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο διαδίκτυο
• 2006 Ανακαίνιση και οργάνωση Κεντρικού Βρογχολογικού Εργαστηρίου ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
• 1990-Σύμβουλος της επιτροπής της διεθνούς πρωτοβουλίας για το άσθμα (GINA) (που εκδίδει τις παγκόσμιες οδηγίες για το άσθμα)
• 2000-σήμερα Μέλος της επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές θέσεις ομοφωνίας (ERS/ATS) για το σοβαρό άσθμα
• 2013- σήμερα Μέλος της επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές θέσεις ομοφωνίας για το screening στο καρκίνο του πνεύμονα
• 2018 Μέλος της επιτροπής για τις Λατινοαμερικανικές και Ευρωπαϊκές θέσεις ομοφωνίας για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου
• 2018- σήμερα Μέλος της επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές θέσεις ομοφωνίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα σταδίου ΙΑ

Πηγή: ΣΕΓΑΣ

Λεοντσίνη Μαίρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ - Πρόεδρο της ΕΙΦ του Ε.Κ.Π.Α

Η Μαίρη Λεοντσίνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο τις Θεωρίες Κοινωνικού Φύλου. Πήρε το πτυχίο Γαλλικής και Ελληνικής Φιλολογίας από το Τμήμα Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι στην Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας (Sociologie de la Littérature), École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris και το 1991 εγκρίθηκε η διδακτορική διατριβή της από την École des Hautes Études en Sciences Sociales, Επιστήμες του Λόγου (Sciences du Langage), Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας (Sociologie de la Littérature). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι: φύλα, σεξουαλικότητες, πολιτιστικές πρακτικές και κοινωνικότητες, θεωρίες πρόσληψης, καλλιτεχνικά επαγγέλματα, μετανάστευση.

Χρονάκη Άννα Καθηγήτρια Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Ανοιχτών Τεχνολογιών Μάθησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Άννα Χρονάκη είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Eίναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και της διδακτικής των μαθηματικών από το Bath University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στο University of Bath, στο University of Aalborg στη Δανία και στο School of Education του Open University στο Milton Keynes. Το επιστημονικό της έργο εστιάζει σε θέματα θεωρίας και μεθοδολογίας της μαθηματικής παιδείας που αφορούν ζητήματα επικοινωνίας, χρήσεων τεχνολογίας και ανάπτυξης μαθηματικών εννοιών λαμβάνοντας υπόψη την πολυπολιτισμική πραγματικότητα των τάξεων και την έμφυλη διάσταση της αναπλαισίωσης των επιστημών σε εκπαιδευτικές πρακτικές. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά όπως; Educational Studies in Mathematics, European Journal of Educational Psychology, Journal of Philosophy in Mathematics Education, British Journal of Educational Research, Education, Communication, Information. Επίσης έχει αρκετά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά με κριτές καθώς και κεφάλαια σε βιβλία με ελληνική ή/και διεθνή επιμέλεια. Πρόσφατα έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο για την επικοινωνία στις τάξεις των μαθηματικών με θέμα: "Challenging perspectives on mathematics classroom communication" από τον εκδοτικό οίκο IAP (2005), και ένα βιβλίο για την έμφυλη οπτική της σχέσης μαθηματικών-τεχνολογίας-εκπαίδευσης με θέμα "Mathematics, Technologies, Education: the gender perspective" από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2008).

Ρεντετζή Μαρία Faculty of Humanities, Social Sciences and Theology, κάτοχος της έδρας Chair of Science, Technology and Gender Studies, Friedrich-Alexander Universität, Erlangen-Nürnberg

Η Μαρία Ρεντετζή έχει σπουδάσει Φυσική και Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται σε ένα άκρως διεπιστημονικό πεδίο, στη διασταύρωση των σπουδών επιστήμης και τεχνολογίας, ιστορίας της επιστήμης, ιστορίας της διπλωματίας, πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος ERC Consolidator Grant, η καθηγήτρια Ρεντετζή διερευνά αυτήν την περίοδο την ιστορία της ακτινοπροστασίας και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ως διπλωματικός και πολιτικός διεθνής θεσμός στη διαμόρφωση των πολιτικών ακτινοβολίας και των πυρηνικών διπλωματιών. Πριν εργαστεί στο Friedrich-Alexander Universität ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Βερολίνα και καθηγήτρια Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Καραμανωλάκης Βαγγέλης Ιστορικός - Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε στη δημοτική εκπαίδευση για μια πενταετία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα και στη Βιέννη. Το 2006 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 εργάστηκε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) έως το 2008, όταν εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Από το 2004 έως σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ. Υπήρξε για μια δεκαετία (1999-2009) συνεργάτης στην κριτική ιστορικών βιβλίων στην εφ. Ελευθεροτυπία. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006, Κώστας Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκης, Χάιδω Μπάρκουλα, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014 και Το ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους, Αθήνα 2019 (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία, τη δεκαετία του ‘40, τη σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975), την εννοιοδότηση των συλλογικών προσδιορισμών: Έλλην-Ρωμιός-Γραικός κ.ά.

Μπάρκουλα Χάιδω ΕΔΙΠ, Υπεύθυνη Αρχειακών Συλλογών Ιστορικού Αρχείου Ε.Κ.Π.Α.

Η Χάιδω Μπάρκουλα είναι Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) του Τμήματος
Κοινωνιολογίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Εθνικού και
Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με γνωστικό αντικείμενο Νεότερη Ελληνική
Ιστορία, Ιστορία του Θεσμού του Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 1193Β/5.4.2017). Ταυτόχρονα έχει
αναλάβει την ευθύνη του ερευνητικού έργου και των αρχειακών συλλογών του Ιστορικού
Αρχείου ΕΚΠΑ. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1994-
1999) και παρακολούθησε το πρόγραμμα Erasmus στο Πανεπιστήμιο του Southampton της
Μ. Βρετανίας (1998-1999). Το 1999 εγγράφηκε στο ΠΜΣ της Πολιτικής Επιστήμης και
Κοινωνιολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και
ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2001. Το 2002 εγγράφηκε στον δεύτερο
κύκλο σπουδών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Με υποτροφία του ευρωπαϊκού
προγράμματος «Ηράκλειτος» το 2009 ολοκλήρωσε τη διατριβή της με θέμα: Αλ. Ρίζος
Ραγκαβής (1830-1880): αλυτρωτισμός και διπλωματία. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της
εργάστηκε στη γραμματεία υποστήριξης του ΠΜΣ (2001-2010) και από το 2010 στο Ιστορικό
Αρχείο του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει σε συνεργασία με τους Κώστα Γαβρόγλου και Βαγγέλη
Καραμανωλάκη τον τόμο: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιστορία του [1837-1937],
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014 και συνοπτική έκδοση 2016. Καθώς και το βιβλίο
με θέμα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 100 χρόνια Ιστορίας, ΟΠΑ, Αθήνα 2020. Έχει
συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και ημερίδες και τα ερευνητικά της
ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία και στην ιστορία της
ανώτατης εκπαίδευσης.

Δάλλα Χριστίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ελληνικού συμβουλίου για τον εγκέφαλο

Η Δρ. Χριστίνα Δάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού συμβουλίου για τον εγκέφαλο. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000 και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής με θέμα «Διαφορές του φύλου σε μοντέλα κατάθλιψης». Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία συμπεριλαμβανομένου δύο υποτροφιών Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπόνηση έρευνας σε θέματα νευροεπιστημών στο Βέλγιο και στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει λάβει το βραβείο L’Oreal-Unesco για τις νέες γυναίκες ερευνήτριες στην Ελλάδα το 2008 και το 2015 βραβεύτηκε με το ECNP Fellowship award από το European College of Neuropsychopharmacology. Έχει 38 επιστημονικές δημοσιεύεις, 6 κεφάλαια σε βιβλία και περίπου 1600 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Λαμβάνει τακτικά μέρος στις εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εγκέφαλο από το 2009 και είναι μέλος του DANA alliance for the brain.

Σχετικές ομιλίες