Bodossaki Lectures on Demand

"Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα 19ος-20ος αιώνας" - Εναρκτήριες ομιλίες

Πολέμη Πόπη, Πετμεζάς Σωκράτης, Αρβανιτάκης Δημήτρης

17 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1974

Το περιοδικό Ιστορικά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων κυκλοφορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων «Μέλισσα» συνδιοργάνωσαν διήμερο Συμπόσιο με θέμα: Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, 19ος-20ος αιώνας.

Στόχος του συμποσίου είναι να διερευνηθούν και να συζητηθούν στην ιστορική τους διάσταση οι τρόποι με τους οποίους προσελήφθησαν οι φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, οι μορφές που πήραν και οι πολιτικές που παρήγαγαν στα πεδία της πολιτικής, του δικαίου, της θρησκείας, των επιστημών και της τέχνης, αλλά και ευρύτερα στη δημόσια σφαίρα.
 

Το συμπόσιο φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τις διαδρομές που ακολούθησαν, τις αντιστάσεις που συνάντησαν και την απήχηση που είχαν σε διάφορα πεδία του δημόσιου βίου στην Ελλάδα οι ποικίλες θεωρίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα και επιχείρησαν να κωδικοποιήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και ομάδες μέσα από τα ιδιώματα της «φύσης», της «βιολογίας» και της «ιεραρχίας».

Πολέμη Πόπη Περιοδικό "Τα Ιστορικά"
Πετμεζάς Σωκράτης Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο Σωκράτης Δ. Πετμεζάς είναι καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Παρίσι στην École des Hautes Études en Sciences Sociales όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Recherches sur l’Économie et les Finances des villages du Pélion, région d’industries rurales, ca.1750-1850 (xxvi+867 σελ.), υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αντωνιάδη-Μπιμπίκου. Από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2001 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά θέματα σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας καθώς και της ιστορίας του εθνικισμού. Από τον Μάρτιο 2005 είναι στην διοικούσα επιτροπή (management comity) του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου «Πρόγραμμα Ερευνών για τις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες της Υπαίθρου» (Progressore : Programme de Rechereches sur les Sociétés Rurales Européennes) και συντονιστής της 4ης Ομάδας Εργασίας («το κράτος και ο κόσμος των χωρικών») που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COST A35. Συμμετέχει μαζί με άλλους Έλληνες οικονομικούς ιστορικούς στο δίκτυο Η.Δ.Ο.ΙΣΤΟ.
Αρβανιτάκης Δημήτρης Ιστορικός, Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1995-1999) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (1999). Από το 2000 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, ως επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων.

Πεδίο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι η νεότερη ελληνική ιστορία, με έμφαση στην ιστορία της βενετικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο, την κοινωνική ιστορία των νησιών του Ιονίου, την ιστορία της λογιοσύνης και τις σχέσεις του ελληνικού και του ιταλικού πνευματικού κόσμου (18oς-19oς αι.), σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και των εθνικών κρατών. Στο πλαίσιο των παραπάνω προβληματικών, έχει ασχοληθεί με την ιστορία της τοπικής αλλά και της εθνικής ιστοριογραφίας, καθώς και με τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν περιληφθεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων κ.λπ. Είναι μέλος της Γραμματείας σύνταξης του περιοδικού Τα Ιστορικά, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και συντονιστής της έκδοσης των Έργων του Ανδρέα Κάλβου, η οποία πραγματοποιείται από το Μουσείο Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες