Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές:Τα προβλήματα των χρηστών

Γεωργακόπουλος Θοδωρής, Δημητρούλια Τιτίκα, Γιάλλουρος Ιωάννης, Αυγουλάς Βαγγέλης, Αμπατζής Δημήτρης

25 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1127
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές
 

Ημερίδα Εργασίας που οργάνωσαν το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / ΕΚ «Αθηνά» σχετικά με τις ελλείψεις και τις προοπτικές όσον αφορά τα εργαλεία υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας στους υπολογιστές.


 

Πρώτη ενότητα: Τα προβλήματα των χρηστών 

1η ομιλία: Θοδωρής Γεωργακόπουλος: Η τεχνολογία και η Ελληνική γλώσσα
 

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική γλώσσα είναι και η συχνά ελλιπής υποστήριξή της στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να γράψουμε ή να υπαγορεύσουμε ένα κείμενο στον υπολογιστή, για να στείλουμε ένα μήνυμα στο κινητό, ακόμη-ακόμη και για να μεταφράσουμε ένα κείμενο από μια ξένη και ακατανόητη γλώσσα.

Στην ομιλία αυτή ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος αναφέρει μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούν χιλιάδες έλληνες χρήστες της ψηφιακής τεχνολογίας και αναφέρεται στα προβλήματα υποστήριξης των ελληνικών σε μια σειρά από συστήματα. Ορθογράφοι για ευφυή τηλέφωνα, ταμπλέτες και υπολογιστές γραφείου. Φωνητικές εντολές και συστήματα υπαγόρευσης. Συστήματα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. Συστήματα αυτόματης μετάφρασης. Ελληνικές γραμματοσειρές.

2η ομιλία: Τιτίκα Δημητρούλια: Μετάφραση,φιλολογία και ελληνικά
 

Στην ομιλία αυτή γίνεται μια ανασκόπηση των προβλημάτων υποστήριξης της Ελληνικής γλώσσαςσε διάφορα περιβάλλοντα που περιλαμβάνουν υφιστάμενους αυτόματους διορθωτές. Θησαυρούς, συλλαβιστές και ηλεκτρονικά λεξικά. Αναγνώριση φωνής, αυτόματη υπαγόρευση και επιτάχυνση πληκτρολόγησης. Υποστήριξη πολυτονικών γραμματοσειρών αλλά και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (συμπεριλαμβανομένων πολυτονικών).

3η ομιλία: Γιάλλουρος Ιωάννης, Αυγουλάς Βαγγέλης, Αμπατζής Δημήτρης: Τα ελληνικά στα συστήματα για Άτομα με Αναπηρία

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Advisory Board διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Δημητρούλια Τιτίκα Καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ - Μεταφράστρια - Κριτικός Λογοτεχνίας

Η Τιτίκα Δημητρούλια είναι καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε διευθύντρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Είναι εθνική συντονίστρια της Ένωσης Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων (AUF), διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής εποπτείας του ΠΜΣ «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: μέθοδοι, εργαλεία, πρακτικές» (ΕΑΠ). Ως μεταφράστρια, έχει συνεργαστεί με πολλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς και έχει δημοσιεύσει πολλές μεταφράσεις λογοτεχνίας και ανθρωπιστικών επιστημών. Ως κριτικός λογοτεχνίας, έχει συνεργαστεί επί τριάντα και πλέον χρόνια με πολλές εφημερίδες και περιοδικά και από το 2011 συνδιευθύνει το ποιητικό περιοδικό Τα Ποιητικά. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της συγκαταλέγονται το εγχειρίδιο Εισαγωγή στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (μαζί με τον Διονύση Γούτσο και τη Γεωργία Φραγκάκη, Ινστιτούτο του Βιβλίου Καρδαμίτσα, 2023), η μετάφραση (μαζί με την Ευδοξία Ρέντα) και η επιστημονική επιμέλεια του εγχειριδίου της Mona Baker Με άλλα λόγια (Δίαυλος 2022) και του έργου Τρεις ιστορίες του Gustave Flaubert (Αντίποδες 2022) και η μελέτη Μετάφραση και μνήμη (Γκοβόστη, 2021).

Προσωπικός ιστότοπος της Τιτίκας Δημητρούλια

Γιάλλουρος Ιωάννης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος
Αυγουλάς Βαγγέλης Δικηγόρος - Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988, μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.Δικηγόρος πλέον σήμερα, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Επίσης, αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στο Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ από το Φεβρουάριο του 2015 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, έως και την εξαγγελία των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.Παράλληλα διατελεί Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», Ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 έχει οριστεί μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Τα έτη 2013 και 2014 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντικό στέλεχος του Διαδικτυακού Ραδιοφώνου www.thisisradio.gr.

Αμπατζής Δημήτρης Παραολυμπιονίκης - Μέλος του Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών

Ο Δημήτρης Αμπατζής γεννήθηκε στις 23/5/1976 και από το 1995 έως το 2007 ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου τυφλών, με μεγαλύτερες διακρίσεις την τέταρτη θέση στην Ολυμπιάδα της Αθήνας -2004- ενώ ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1997, 1999 και 2001 αντίστοιχα, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει κάνει η εθνική μας ομάδα μέχρι σήμερα. Το 1999 εντάσσεται στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου τεχνολογικής ανάπτυξης τυφλών, ο οποίος είχε και έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και στη χώρα μας, μιας και υπήρχαν αρκετά βοηθήματα ανεπτυγμένα σε πολλές γλώσσες αλλά όχι στην ελληνική. Σήμερα εργάζεται στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ιλίου και όντας Παραολυμπιονίκης διατηρεί και ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ. Από τη θέση του στο Δήμο Ιλίου, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μηχανογράφηση δομών και υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και στην ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του αρχείου του Δήμου.

Σχετικές ομιλίες