Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εναρκτήρια συνεδρία Θερινού Σχολείου Μετάφρασης - Χαιρετισμοί

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος, Χαλδαιάκης Αχιλλέας, Αναστασιάδη Μαρία - Χριστίνα, Παπαδήμα Μαρία

10 Ιουλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:17:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 32

Η κατεύθυνση «Μετάφραση» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ «Ελληνογαλλικές σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση» διοργάνωσε το 1ο Θερινό Σχολείο Μετάφρασης με γλώσσες εργασίας γαλλικά-ελληνικά, από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου 2023.

Η εναρκτήρια συνεδρία του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με τη λογοτεχνική μετάφραση και τις μεταφραστικές ροές ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, την παρουσίαση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και την επίσημη κήρυξη έναρξης του Θερινού Σχολείου.

Στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν να γνωρίσει σε ένα ευρύτερο κοινό τη διαδικασία της μεταφραστικής πράξης, φωτίζοντας διαφορετικές όψεις και εξειδικεύσεις της μέσα από 8 τρίωρα εργαστήρια μετάφρασης με καταξιωμένες μεταφράστριες, σε 4 θεματικές ενότητες ανά ημέρα: μετάφραση γαλλικής λογοτεχνίας στα ελληνικά – μετάφραση ανθρωπιστικών επιστημών στα ελληνικά – μετάφραση νεοελληνικής λογοτεχνίας στα γαλλικά – μετάφραση και τεχνολογίες.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Διά βίου Μάθηση 2014-2020».

 

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες της εναρκτήριας συνεδρίας του Θερινού Σχολείου.

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Πρύτανης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπηρετεί στο ΕΚΠΑ ως Καθηγητής, Διευθυντής της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Σε προηγούμενη έτη εκλέχθηκε διαδοχικά Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».

Είναι κάτοχος της ειδικότητας στην Παθολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Royal Victoria Hospital, Montreal, Canada) και της ειδικότητας της Αιματολογίας-Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο του Texas (M.D. Anderson Cancer Center, Houston, Texas, USA), ενώ κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο αυτό εκλέχθηκε στο M.D. Anderson Cancer Center Επίκουρος Καθηγητής.

Από την αρχή της Πανεπιστημιακής του καριέρας στη Θεραπευτική Κλινική πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής. Θεωρείται παγκοσμίως μια πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, έχοντας εξειδίκευση στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλό μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία, αμυλοείδωση), τον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως.

Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 570 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά (>16 000 αναφορές, h-index 63) που αφορούν στη μελέτη των παραπάνω νοσημάτων. Κάποια από αυτά, δημοσιευμένα στα πιο έγκριτα περιοδικά, όπως στο New England Journal of Medicine, αφορούν κλινικές μελέτες όπου ως κύριος ή συμμετέχων ερευνητής συνέβαλε στην έγκριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, νεώτερων φαρμάκων για την βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και την αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών.

Οι εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι σημαντικότερες έχουν βραβευτεί στα συνέδρια της Παγκόσμιας Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος (2011), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2009), της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (2008, 2009, 2010) και της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2008, 2010). Κατόπιν προσκλήσεων, έχει μετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή είναι συντονιστής στα διεθνή συνέδρια της American Society of Hematology, European Hematology Association και European Society of Medical Oncology.

Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή πολυάριθμων κεφαλαίων ελληνικών και διεθνών συγγραμμάτων και είναι μέλος σε όλες τις σημαντικές Ιατρικές Εταιρείες για την Αιματολογία και Ογκολογία, όπως της Επιστημονικής Επιτροπής του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (Multiple Myeloma Research Foundation), του Διεθνούς Ινστιτούτου του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation) και της μακροσφαιριναιμίας Waldenström, καθώς και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Πολλαπλού Μυελώματος (European Myeloma Network).

Διετέλεσε Associate Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Internal Medicine (2001-2007), ενώ εξακολουθεί να έχει τον τίτλο στο Current Hematologic Malignancy Reports. Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Clinical Oncology (2005-2008), Haematologica, Leukemia and Lymphoma, Clinical Lymphoma και Myeloma και Expert Review of Hematology. Συμμετέχει με την ιδιότητα του κριτή στις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις στον χώρο όπως: New England Journal of Medicine, Blood, Journal of Clinical Oncology, Haematologica, Leukemia, Cancer, κλπ. Τέλος, για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Robert A. Kyle» που αφορά τη συμβολή στη έρευνα και αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας Waldenström.

Χαλδαιάκης Αχιλλέας Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών - Κοσμήτωρ, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ο Αχιλλέας Γ. Χαλδαιάκης είναι Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα γύρω από τη Βυζαντινή Μουσική, τόσο στο Τμήμα του όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα ή εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Την προσωπική του θέαση και προσέγγιση αυτού του ιδιαίτερου γνωστικού αντικειμένου διακρίνει η μελέτη, ανάλυση και κατανόηση της θεωρίας, της ιστορίας ή και της αισθητικής της μουσικής μέσα από την πρακτική της έκφραση, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης εξασφαλίζει τις καλύτερες προϋποθέσεις ουσιαστικής γνώσης του φαινομένου της μουσικής δημιουργίας. Αυτήν την άποψη καταγράφει στο εκτεταμένο (με πάνω από 200 τίτλους) δημοσιευμένο έργο του, αλλά και τις ίδιες ακαδημαϊκές απόψεις υποστηρίζει σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και κυρίως στο Εξωτερικό, ενώ με την παράλληλη καλλιτεχνική του δραστηριότητα προβάλλει αντίστοιχα και την πρακτική εφαρμογή οποιασδήποτε θεωρητικής άποψης. Η συνολική διεθνής δραστηριότητά του, ως διφυούς μουσικού: επιστήμονα ερευνητή και πανεπιστημιακού δασκάλου, αλλά και καλλιτέχνη ερμηνευτή και διευθυντή και υπεύθυνου αντίστοιχων μουσικών σχημάτων, στοχεύει ακριβώς στην πολυπρισματική και σφαιρική και καινοφανή προσέγγιση της Βυζαντινής Μουσικολογίας και της Ψαλτικής Τέχνης.

To ήδη δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του Αχιλλέα Χαλδαιάκη (μονογραφίες, άρθρα, λήμματα σε εγκυκλοπαιδείες, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, κείμενα σε διάφορους συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, κ.λπ.), σχετίζεται με διάφορα θέματα (θεωρητικά, ιστορικά, αισθητικά, κ.λπ.) του γνωστικού αντικειμένου της Βυζαντινής Μουσικολογίας [http://publicationslist.org/achilleas-chaldaeakes]. Είναι επίσης τακτικός συνεργάτης και σύμβουλος σχετικά με τα βυζαντινομουσικολογικά λήμματα στις εγκυκλοπαιδείες ПРАВОСЛАВНАЯ ЭНЦИКЛОПЕДИЯ και Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαιδεία.

Μετέχει ανελλιπώς σε κάθε σχεδόν συνέδριο γύρω από τη Βυζαντινή Μουσική που 
πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπου συνδιαλέγεται και συνεργάζεται με όλους τους άλλους συναδέλφους του που ασχολούνται με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, ενώ σε πολλά απ’ αυτά τα συνέδρια είναι μέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής. Ταυτόχρονα, είναι ενεργό μέλος διάφορων διεθνών επιστημονικών σωματείων (για παράδειγμα: Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, The International Society for Orthodox Church Music, American Society of Byzantine Music and Hymnology, κ.ά.) που δραστηριοποιούνται γύρω από βυζαντινομουσικολογικά θέματα. Παράλληλα είναι και χοράρχης ενός πολύ γνωστού διεθνώς καλλιτεχνικού σχήματος, του χορού ψαλτών "Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης".

Με τους "Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης" έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 παραστάσεις ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία) κι έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης έχουν ψάλει σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους, αλλά και σε πολλούς μνημειακούς βυζαντινούς ναούς, κατά διάφορες εορτολογικές ή άλλες επετειακές περιστάσεις, ενώ έχουν ως τώρα ηχογραφήσει περίπου 25 ψηφιακούς δίσκους [http://www.youtube.com/playlist?list=PLB65889676CC3D40E&feature=mh_lolz].

Αναπτύσσει επίσης και μια διεθνή καλλιτεχνική πορεία ως χοράρχης, αφού πολλές φορές μετακαλείται ως επισκέπτης χοράρχης από γνωστά, εκτός Ελλάδος, χορωδιακά σχήματα, σχήματα που σχετίζονται ή και όχι με τον χώρο της παραδοσιακής Βυζαντινής Μουσικής. Ο ίδιος ακόμη ως ψάλτης ψάλλει ενεργά και συστηματικά σε κεντρική εκκλησία των Αθηνών, αλλά παράλληλα ψάλλει και σε διάφορες λατρευτικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπου και συχνά καλείται σαν καλλιτέχνης ερμηνευτής. Έχει τέλος ερμηνεύσει και δισκογραφήσει, είτε μόνος του είτε με διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα, πολλούς και ποικίλους ύμνους της βυζαντινής μελοποιητικής παραγωγής (αρκετοί των οποίων ήταν προϊόν της παράλληλης ακαδημαϊκής έρευνάς του), αλλά και δείγματα κοσμικής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής [http://www.youtube.com/playlist?
list=PL220DA1CBC56C814C].

Προφίλ του Αχιλλέα Χαλδαιάκη στο Academia

Αναστασιάδη Μαρία - Χριστίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Πρόεδρος, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Παπαδήμα Μαρία Καθηγήτρια - Διευθύντρια ΠΜΣ «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση», ΕΚΠΑ

Η Μαρία Παπαδήμα σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία και Λογοτεχνική Μετάφραση στην Αθήνα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως μεταφράστρια στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Από το 2014 είναι καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία και Πράξη της Μετάφρασης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την αναμετάφραση (Τα πολλαπλά κάτοπτρα της μετάφρασης, Νεφέλη, 2012), την μετάφραση του αστικού χώρου, των κυρίων ονομάτων, των πολιτιστικών ενδεικτών, κλπ. και έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και διεθνή περιοδικά. Έχει επίσης στο ενεργητικό της ένα μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σημαντικών έργων από τη γαλλική, την ισπανική και την πορτογαλική γλώσσα. Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το έργο Το βιβλίο της ανησυχίας του Φερνάντο Πεσσόα. Τελευταία της μετάφραση, η Ρεαλιστική Τριλογία του Μασάντο ντε Ασίς, Gutenberg, 2017.

Σχετικές ομιλίες