Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση

Κυριακίδης Αχιλλέας, Γουδέλης Τάσος, Μαραγκόπουλος Άρης, Αριστηνός Γιώργος, Σαΐνης Αριστοτέλης

18 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 104:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1584
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tρεις συγγραφείς της ίδιας περίπου ηλικίας και γενιάς, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, o Τάσος Γουδέλης και o Άρης Μαραγκόπουλος, με μεγάλη πορεία στα ελληνικά γράμματα, οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με μια δική τους, προσωπική αντίληψη για την τέχνη και τη φόρμα της γραφής –φανερά αποστασιοποιημένης από την «κλασική», ρεαλιστική παράδοση– συναντήθηκαν στη σκηνή του Megaron Plus, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του κύκλου «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους». Η συζήτηση εκκινεί από την ανασκόπηση του έργου τους για να καταλήξει στη δημιουργία ενός πεδίου διαλόγου μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών όλων των ηλικιών.
 

Στη διάρκεια της λογοτεχνικής αυτής βραδιάς που είχε τη μορφή δημόσιας συζήτησης, ο κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός, ο οποίος στο έργο του «Νάρκισσος και Ιανός» (εκδόσεις Μεσόγειος) εντάσσει αυτούς τους συγγραφείς στο κίνημα του μοντερνισμού –κίνημα που η αξία του υπολανθάνει στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας –, συνομιλεί μαζί τους επιχειρώντας να καταδείξει τα κοινά τους σημεία όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αφήγησής τους. Μιας αφήγησης που δεν ακολουθεί την πεπατημένη -τη συγγραφή μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος ή την περιγραφική ρεαλιστική απεικόνιση– αλλά πειραματικές φόρμες γραφής που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με το περιεχόμενο του έργου τους: το «διεμβολισμό της πραγματικότητας από τη φαντασία» που σηματοδοτεί το φιλολογικό και κινηματογραφικό έργο του Αχιλλέα Κυριακίδη.
 

Τη σταθερή προσπάθεια «αποφυγής του σκοπέλου της κυριολεξίας» όπως αυτή καταγράφεται στις μικρές ιστορίες του Τάσου Γουδέλη ο οποίος προτιμά να «αποδίδει μετέωρες καταστάσεις όπου η λεπτομέρεια μεγεθύνεται ανησυχητικά ή ειρωνικά». ‘Η την «εμμονή» του Άρη Μαραγκόπουλου «να συγκροτήσει ένα αυτοδύναμο σύμπαν ανθρωπιστικών αναφορών και κριτικών επισημάνσεων». Την εκδήλωση για τους τρεις συγγραφείς που έχουν παραμείνει πιστοί στο προσωπικό τους όραμα και συνεχίζουν μια ενδιαφέρουσα όσο και μοναχική πορεία, συντονίζει και διευθύνει ο φιλόλογος– κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης. Πριν τη συζήτηση πραγματοποιήθηκε προβολή μικρών ταινιών που αφορούν τους τρείς συγγραφείς.
 

Η λογοτεχνική βραδιά «Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση;» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» σε επιμέλεια του διευθυντή του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Κυριακίδης Αχιλλέας Συγγραφέας, μεταφραστής
Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει εννέα βιβλία με διηγήματα, μικρά πεζά και δοκίμια (κινηματογραφικά και φιλολογικά), έχει γράψει τρία σενάρια που γυρίστηκαν σε ισάριθμες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους και έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια. Κυκλοφορούν πάνω από σαράντα πέντε μεταφράσεις του έργων συγγραφέων όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Ζορζ Περέκ, ο Ρεϊμόν Κενό, ο Λουίς Σεπούλβεδα, ο Αλφρέντ Ζαρί, ο Ρολάν Τοπόρ, ο Άντριου Κρούμι, ο Ζαν Εσενόζ, ο Κάρλο Φραμπέτι κ.ά. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τις "Τεχνητές αναπνοές", το 2006 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης, για τη μετάφραση των πεζογραφικών "Απάντων" του Χόρχε Λουίς Μπόρχες (στην οριστική έκδοση των "Ελληνικών Γραμμάτων" -η απονομή έγινε το 2007), την επόμενη χρονιά με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Μετάφρασης, στο πλαίσιο των Καβαφείων 2007 και το 2009 με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ, για τη μετάφραση του μυθιστορήματος "Στο cafe της χαμένης νιότης" του Πατρίκ Μοντιανό.
Γουδέλης Τάσος Συγγραφέας
Ο Τάσος Γουδέλης γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο». Έχει γράψει επτά συλλογές διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα. Έχει βραβευτεί για το έργο του «Η γυναίκα που μιλά» το 2002 (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος & Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω»). Τελευταία του συλλογή, «Το ωραίο ατύχημα» (εκδόσεις Κέδρος, 2013). Έχει γράψει μελέτες για σκηνοθέτες του κινηματογράφου ενώ έχει ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και τη διδασκαλία ιστορίας του κινηματογράφου.
Μαραγκόπουλος Άρης Συγγραφέας
Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη) στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα βιβλία πεζογραφίας και κριτικής όπως επίσης ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων «Τόπος» όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας. Τελευταίο του μυθιστόρημα είναι «Το χαστουκόδενδρο» (εκδόσεις Τόπος, 2012).
Αριστηνός Γιώργος Πεζογράφος, Δοκιμιογράφος, Ιστορικός Λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Αριστηνός (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Κουτρούλη), γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1945. Πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Παρίσι (Paris IV). Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΤ1 και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Σπείρα» (β περίοδος).

Σαΐνης Αριστοτέλης Φιλόλογος - Κριτικός λογοτεχνίας

Ο Αριστοτέλης Σαΐνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1998 είναι μόνιμα εγκαταστημένος στους Αγίους Αναργύρους. Είναι παντρεμένος µε την Ευανθία Παπάρα και έχει µία κόρη. Αρχικά εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση και αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των εκδόσεων. Από το 2000 εργάζεται στο βιβλιοπωλείο Επίκεντρον ενώ παράλληλα συνεργάζεται εκδόσεων µε διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Άρθρα του και μελέτες για τη νεοελληνική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συμμετείχε στο αφιερωματικό τοµίδιο: 25 χρόνια µετά: Γιάννης Πάνου… από το στόµα της παλιάς Remington… (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2006) και συνεργάστηκε στην έκδοση του συλλογικού τόμου Νάρκισσος και Ιανός, Η νεωτερική πεζογραφία στην Ελλάδα (Εκδόσεις Μεσόγειος, Αθήνα 2007). Από τις αρχές του 2007, συνεργάζεται µε τον Βασίλη Βασιλικό, οργανώνοντας και ταξινομώντας τμήματα του προσωπικού «αρχείου» του συγγραφέα.

Στην πολιτική συμμετείχε από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια ενταγμένος σε οργανώσεις του αριστερού χώρου. Συμμετέχει στην «Απόδραση» Αγίων Αναργύρων από την ίδρυσή της.

Σχετικές ομιλίες