Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκλεκτικές συγγένειες: Ιστορία και Μυθιστόρημα

Μαραντζίδης Νίκος, Δοξιάδης Απόστολος, Γούναρης Βασίλης

22 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 54:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1856
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τις τελευταίες δεκαετίες ο διάλογος των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αναζήτηση της γνώσης. Τα οικονομικά, η πολιτική επιστήμη και η ιστορία παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, ενώ ο διάλογος ανάμεσά τους, άλλοτε παίρνει τη μορφή συμφωνίας, και άλλοτε αντίθεσης, διαδικασίες που είναι, εν τέλει, εξίσου παραγωγικές στη δημιουργία της γνώσης.
 
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ ΦΙΛΟΙ, βάζοντας ως αφετηρία αλλά και κατάληξη ενός κύκλου συζητήσεων τα δύο θέματα που βρίσκονται συχνά στο κέντρο των ενδιαφερόντων της, τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία, οργάνωσε στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς) την ημερίδα Εκλεκτικές Συγγένειες. Σε αυτή, δέκα δημιουργικοί άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τομείς γνώσης, συζήτησαν για τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις του διαλόγου που ενεργοποιεί η μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, με στόχο να δοθεί μια πρισματική προσέγγιση.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε από το διάλογο των μαθηματικών με τα οικονομικά, πέρασε από την πολιτική επιστήμη και την ιστορία για να επιστρέψει στο διάλογο ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα μαθηματικά.
 
Τέταρτη Ενότητα: Ιστορία και Μυθιστόρημα
 
Ομιλητής: Νίκος Μαραντζίδης - Απόστολος Δοξιάδης - Βασίλης Γούναρης
 
Η ιστορία και το μυθιστόρημα έχουν στο επίκεντρό τους την αφήγηση, συγγένεια που δημιουργεί συνεχείς αλληλεπιδράσεις: η ιστορία εμπλουτίζεται από τεχνικές και τρόπους που αναπτύσσονται στο μυθιστόρημα, ενώ το μυθιστόρημα πλησιάζει τα θέματά του με τη ματιά του ιστορικού. 

Μαραντζίδης Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Σπούδασε Πολιτική επιστήμη στο Παρίσι. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 7 που είχε θέμα τη μελέτη του κομμουνισμού. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Δοξιάδης Απόστολος Μαθηματικός, Συγγραφέας

Ο Απόστολος Δοξιάδης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων -μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια- με πιο γνωστά, το πολυβραβευμένο "Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ" (Καστανιώτης) το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Είναι επίσης, μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ο δημιουργός του Logicomix (Ίκαρος), του διάσημου graphic novel για τη ζωή του μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ που κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Από τις εκδόσεις Princeton University Press κυκλοφορεί, σε επιμέλεια δική του και του καθηγητή στο Χάρβαρντ Barry Mazur, το πρώτο ερευνητικό βιβλίο για τη σχέση μαθηματικών και αφήγησης με τίτλο: Circles Disturbed: The Interplay Between Mathematics and Narrative.

Γούναρης Βασίλης Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, ΑΠΘ - Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΔΙΠΑΕ

Ο Βασίλης Κ. Γούναρης έλαβε πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία (1983) και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (1985) στη Νεώτερη Ιστορία από το ΑΠΘ και διδακτορική διατριβή στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Antony’s College), όπου φοίτησε με υποτροφία του Ismene Fitch Charitable Trust (1985-88). Διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (1985) του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 2001 διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΙΤ) στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2001-2005 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας των Χωρών της Χερσονήσου του Αίμου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, του οποίου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος καθώς και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το 2004 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το 2009 Καθηγητής. Το 2009-2010 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 2013 Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation USA) στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Yale, Princeton, Columbia, George Washington και York του Καναδά. Από το 2011 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και από το 2012 μέλος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (2011-2013), μέλος της Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (Λονδίνο), της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικών Κλειώ και του Journal of Byzantine and Modern Greek Studies (2008-2013).

Τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα: (α) Βρετανική πολιτική στην ΝΑ Μεσόγειο κατά το 17o και 18ο αιώνα (β) Ελληνική ιστοριογραφία και Ιστορία των Ιδεών (γ) Εθνικισμός, ζητήματα ταυτοτήτων & ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της Ιστορίας (δ) Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία των Βαλκανίων.

Σχετικές ομιλίες