Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Emergency Response Tools for Source Reconstruction in Accidental or Malevolent Releases of Airborne Hazards

Τσιουρή Βασιλική

30 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1492
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η διαχείριση κρίσεων και η ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης είναι πρωταρχικής σημασίας για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στο πώς οι αρμόδιοι οργανισμοί μπορούν να προετοιμαστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εξετάζονται και παρουσιάζονται εργαλεία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που μπορούν να εφαρμοστούν σε συστήματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχημάτων CBRN που ικανοποιούν τη ζήτηση των κρίσεων των συστημάτων διαχείρισης. Επιπλέον, τα εν λόγω εργαλεία μπορούν να βοηθήσει τους αρμόδιους οργανισμούς να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κρίσεις.
 

Η εκτίμηση της ποσότητας βλαβερών ουσιών που απελευθερώνονται από τη βιομηχανική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος αποτελεί βασική διαδικασία για τους ερευνητές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που στηρίζουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κοντά σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι ατυχηματικές απορρίψεις επικίνδυνων υλικών στην ατμόσφαιρα οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα όσον αφορά τις πληθυσμιακές απώλειες και τις ζημιές στις υποδομές και τα οικοσυστήματα. Η παρουσίαση περιλαμβάνει ένα ισχυρό αλγόριθμο που είναι ικανός να προσδιορίσει τις πηγές εκπομπής με έναν λογικό βαθμό ακρίβειας. Ο καινοτόμος αλγόριθμος έχει αναπτυχθεί πρόσφατα για να εκτιμηθούν τα άγνωστα αρχικά αίτια των αερομεταφερόμενων κινδύνων στην ατμόσφαιρα σε περίπτωση ατυχήματος CBNR και βασίζεται στην αφομοίωση του ρυθμού συγκέντρωσης / δόσης δεδομένων που μετρήθηκαν σε ατμοσφαιρικά μοντέλα διασποράς που χρησιμοποιούνται σε συστήματα έκτακτης ανάγκης (ERS) .

Τσιουρή Βασιλική Βοηθός ερευνητή, Dpt. of Chemical Engineering & Mary Kay O’ Connor Process Safety Center, Texas A & M University at Qatar

Η Δρ. Βασιλική Τσιούρη είναι μεταδιδακτορική επιστημονική συνεργάτις του Dpt. of Chemical Engineering & Mary Kay O’ Connor Process Safety Center, Texas A & M University at Qatar. Έλαβε το διδακτορικό της στην αντίστροφη μοντελοποίηση των εκπομπών επικίνδυνων υλικών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το 2011. Κατέχει πτυχίο Master στη μολυσμένη γη από το Department of Earth and Environmental Sciences, University of Portsmouth, UK. Εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", για περισσότερα από 7 χρόνια. Έχει διεξάγει εκτεταμένες μελέτες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διασπορά και τη μοντελοποίηση των ραδιενεργών υλικών, καθώς υπήρξε βασική δημιουργός του αλγορίθμου αφομοίωσης δεδομένων ενός από τους κώδικες που ενσωματώθηκαν στο European Real-time On-line DecisiOn Support system “RODOS” για έκτακτες πυρηνικές ανάγκες. Από το 2005 συνέβαλε στην ανάπτυξη των νέων και αποδοτικών αλγορίθμων αφομοίωσης δεδομένων για την εκτίμηση των άγνωστων πηγαίων χαρακτηριστικών σε περίπτωση ακούσιας ή κακόβουλης απελευθέρωσης CBRN και έχει διεξάγει εκτεταμένες μελέτες για την αφομοίωση των δεδομένων και τις μεθοδολογίες εκτίμησης των πηγαίων παραμέτρων.

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης πυρηνικής ανάγκης και είναι επί του παρόντος στην Επιτροπή της ομάδα εργασίας του COST ACTION ES1006 «Evaluation, Improvement and guidance for the use of local-scale emergency prediction and response tools for airborne hazards in built environments». Ένας από τους στόχους της δράσης είναι να παράσχει ειδικά σύνολα δεδομένων για τη συγκριτική αξιολόγηση μοντέλων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και να παρέχει Κατευθυντήριες Γραμμές Βέλτιστων Πρακτικών σχετικά με το πώς να χρησιμοποιηθούν Μοντέλα Ατμοσφαιρικής Διασποράς κατά την προετοιμασία, την έκτακτη ανάγκη και μετά το ατύχημα, τόσο σε υποθετικές όσο και σε πραγματικές κρίσεις.

Σχετικές ομιλίες