Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαλέξεις & διάλογοι 04: Γ. Aγγελής – Β.Γκικαπέππας

Αγγελής Γιώργος, Γκικαπέππας Βασίλης, Κωτσιόπουλος Αναστάσιος

4 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:12:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 452
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, τη δεύτερη εκδήλωση του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρείται από τους διοργανωτές ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ).

Στη δεύτερη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Γιώργος Αγγελής

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η παρουσίαση αφορά επιλεγμένα έργα μιας διαδρομής είκοσι ετών. Θα αναφερθεί στην μεθοδολογία της σύνθεσης και στη διερεύνηση της συλλογικής αξίας της αρχιτεκτονικής, εστιάζοντας σε συνθετικές χειρονομίες και επιλογές που βασίζονται στη σημασία του αρχιτεκτονικού τύπου, του φέροντος οργανισμού και του εδάφους.

Βασίλης Γκικαπέππας / AG Architects

ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ

Επιχειρείται μια επιλεκτική παρουσίαση έργων και μελετών εστιάζοντας στη διαδικασία σχηματοποίησης της ιδέας που φέρουν. Ο ρόλος του ιδεογράμματος ως ένας πυκνωτής της συνθετικής πρόθεσης, ως νοητικό ενδιάμεσο, μεταθέτει την υλιστική αντιμετώπιση του θέματος στο επίπεδο της ιδεατής θεώρησής του. Γενεαλογικές καταβολές της ιδέας σχετικές με το ερώτημα του τόπου και του τύπου, αλλά και του ευρύτερου context, αποτελούν κυρίαρχες έννοιες και συνθετικές αφετηρίες. Ζητήματα όπως, η διάκριση των ορίων και ορισμού των χώρων, η αμφίδρομη σχέση του μέρους προς το όλον, το κενό ως οργανωτικό σχήμα, η διασύνδεση περιοχών και η διαχείριση των μεταβάσεων, αλλά και η δομική συγκρότηση, αποτελούν σταθερές στον τρόπο επεξεργασίας κάθε θέματος, προσδιορίζοντας και τους λόγους νοηματοδότησης.

Αγγελής Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης ΕΜΠ. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ το 1999, στην οποία διδάσκει από το 2013 έως σήμερα. Την περίοδο 2002-2013 δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Από το 2001 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Συμμετέχει ως μέλος ομάδων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπου έχει αποσπάσει διακρίσεις (Δημαρχείο Ιωαννίνων - Α’ βραβείο, Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής - Ε’ βραβείο) καθώς και για πραγματοποιημένα έργα του (Κατοικία στην Εύβοια, Γραφεία ναυτιλιακής εταιρίας, Πολυκατοικία στη Δεινοκράτους - υποψηφιότητα βραβείων Mies Van der Rohe 2015).

Συμμετείχε στη συγγραφή συλλογικών βιβλίων και έχει επιμεληθεί εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα θεωρητικού περιεχομένου, συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γκικαπέππας Βασίλης AGArchitects -Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

Διπλωματούχος Αρχιτέκτων ΕΜΠ. Γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών (A-G ARCHITECTS) εκπονώντας μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

21 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (8 A΄ βραβεία).

Δημοσιεύσεις του θεωρητικού και υλοποιημένου έργου σε έντυπα αρχιτεκτονικού περιεχομένου.

Συμμετοχή σε συνέδρια και εκθέσεις Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναφορές στο αρχιτεκτονικό του έργο από: Juhani Pallasmaa, Steven Holl, Finn Geipel.

3 πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς εικαστικού περιεχομένου.

Μέλος ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΕΙΑ, ΕΑΕ, επιτροπών.

Κωτσιόπουλος Αναστάσιος Αρχιτέκτων - Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ - Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε στο Πειραματικό Σχολείο, στο Α.Π.Θ. (δίπλωμα αρχιτέκτονα 1970, διδακτορικό δίπλωμα 1976 και υφηγεσία 1982) και στο University of Edinburgh (Ph.D., 1980). Δίδαξε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. από το 1971, αρχικά ως επιμελητής, εν συνεχεία ως υφηγητής και, από το 1989 έως το 2013, ως καθηγητής. Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ.

Tο 2008, εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα του «Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Έχει περίπου 250 δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και αρχιτεκτονικών έργων, ενώ κυριότερα βιβλία του είναι τα «Κριτική της Αρχιτεκτονικής Θεωρίας» (1985, 1992, University Studio Press), «Η αρχιτεκτονική σε περίοδο κρίσης» (2010, εκδόσεις Νεφέλη) και «Για το μεταμοντέρνο στην αρχιτεκτονική» (Νεφέλη 2018). Διετέλεσε τρεις φορές Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και είχε σημαντική συμμετοχή στην ακαδημαϊκή οργάνωση και στο σχεδιασμό νέων πανεπιστημίων συντονίζοντας, μεταξύ αυτών, και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο του Α.Π.Θ.

Ο Α. Μ. Κωτσιόπουλος δραστηριοποιείται ως αρχιτέκτων από το 1971 αρχικά με τους Φρόσω Κάισεφ, Κώστα Αντωνίου, Παρασκευά Μιμίδη, Αλίκη Σαμουηλίδου και Λευτέρη Τσουλουβή, εν συνεχεία με τους Δήμητρα Νικολάου και Χρήστο Πανταζίδη, και με τους Νέλη Αρβανιτοπούλου, Δώρα Δακή, Βασίλη Καραλάζο, Ελένη Σπάρτση και Γιώργο Χορόζογλου ενώ συνεργάστηκε σε συγκεκριμένες μελέτες με τις αρχιτέκτονες Μόρφω Παπανικολάου και Ρένα  Σακελλαρίδου. Από το 1997 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με τις αρχιτέκτονες Έμυ Ζουμπουλίδου και Αλίνα Πάνου και βασική συνεργάτιδα την Μπέτυ Χαλκιοπούλου. Το έργο του γραφείου έχει παρουσιασθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιευθεί σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Αφιερώματα για το έργο τους έχουν γίνει από τα περιοδικά «Αρχιτεκτονικά Θέματα», «Ελληνικές Κατασκευές», «Κτίριο», «EcoΔομείν», το ηλεκτρονικό περιοδικό «Greek Architects» κ.α. Δύο από τα κτίριά τους έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Deutsches Architektur Museum (DAM) «Η Ελληνική Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα» μεταξύ των 130 σημαντικότερων κτιρίων στην Ελλάδα από το 1900 μέχρι σήμερα. Η κατοικία 2 στην Άνω Πόλη και το Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας έχουν δημοσιευθεί στους παγκόσμιους άτλαντες Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture (2004) και Phaidon Atlas of 21st Century World Architecture (2008). Η Νέα Μονάδα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. (με τις Μ. Παπανικολάου και Ρ. Σακελλαρίδου) έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο δημόσιου κτιρίου στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2000 του Ε.Ι.Α., το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάουσας έλαβε ειδική μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008 του Ε.Ι.Α. και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό για το ευρωπαϊκό βραβείο Mies van der Rohe 2007, ενώ το κτίριο γραφείων της εταιρείας Alumil έχει τιμηθεί με το ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία του Μεσογειακού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για κτίρια με προσόψεις αλουμινίου (οργάνωση U.I.A.–ETEM/ELVAL, 2003) για την ενεργειακή του συμπεριφορά. Επίσης, το γραφείο (σε συνεργασία με τα κυπριακά γραφεία Χρ. Χρυσάνθου και Ηρ. Παπαχρίστου) κέρδισε το 2010 το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Tο έργο του γραφείου και μια σειρά ζωγραφικών σχεδίων του Α. Κωτσιόπουλου παρουσιάστηκαν σε μονογραφική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα το 2011 και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη το 2012, με επιμέλεια της Άννας Σκιαδά με διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και με συνδιοργάνωση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ταυτόχρονα με την έκδοση της μονογραφίας «Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες: μια διαδρομή στα όρια του μοντέρνου» (2011, επιμέλεια: Α. Γιακουμακάτος, εκδόσεις Κτίριο).

Σχετικές ομιλίες