Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Biomimicry: The Art of Science and Creativity

Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα

29 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2130
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
29/06/2015

Διάρκεια
24:39

Εκδήλωση
3ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Βιολογία

Ετικέτες
Hellenic Forum 2015, βιομιμητική

Η Βιομιμητική είναι μια προσέγγιση που επιδιώκει να βρει βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις της ζωής του ανθρώπου μέσω των δοκιμασμένων προτύπων της φύσης. Πριν από όλους και όλα, η Φύση είχε επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της ύλης και της ζωής μέσα από τις δοκιμασίες και τις αποτυχίες που είχαν σημειωθεί δισεκατομμύρια χρόνια πριν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η μελέτη της φύσης και των μηχανισμών της, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρούμε λύσεις σε προβλήματα κάθε είδους ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη φύση, υπάρχουν μοντέλα και ιδέες των οποίων τις διαδικασίες μπορούμε να μιμηθούμε και να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και στρατηγικές για μια καλύτερη ζωή. Το «Biomimicry Greece research and innovation» είναι ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα της Βιομιμητικής. Το κέντρο προωθεί την ιδέα των βιομιμητικών διαδικασιών σε συνεργασία με 32 άλλα κέντρα Βιομιμητικής και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, κυβερνητικών οργανισμών και ερευνητικών κέντρων. Το Κέντρο διαθέτει αναμφισβήτητα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο έγκειται στην εξασφάλιση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Παρέχει υπηρεσίες για την ενίσχυση της κατανόησης της φύσης και της λειτουργίας της και συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία, με την επινόηση νέων καινοτόμων λύσεων. Η προσανατολισμένη στo σχεδιασμό γνώση, η εμπειρία και τα βιομιμητικά ανταγωνιστικά προγράμματα του Κέντρου, αποσκοπούν στη διασφάλιση της δυνατότητας να συνεργαστούμε με περιφερειακούς εταίρους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει επιχειρηματικά μοντέλα με τη χρήση της Βιομιμητικής και τεχνολογιών εμπνευσμένων από το φυσικό κόσμο. Η ελληνική ομάδα Βιομιμητικής είναι μια προσπάθεια νέων ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικά πεδία της επιστήμης και της τέχνης, να προσεγγίσει τα προβλήματα των κοινωνιών. Πρόκειται για ένα κέντρο που υιοθετεί μία ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, με σκοπό την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων και μοντέλων από τη φύση.

Ζητούμε συγγνώμη για τα περιοδικά προβλήματα ήχου, τα οποία οφείλονται σε ανεπιθύμητες παρεμβολές στο κύκλωμα του αυρμάτου μικροφώνου.


Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα Ιδρύτρια, Biomimicry Greece

Η Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Μαιευτική στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πληροφορική Υγείας από το 2008. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Μαιευτική από το Πανεπιστήμιο του Middlesex (2007). Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Trinity College του Δουβλίνου στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία και την εφαρμογή για κινητά. Είναι επικεφαλής και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά projects σχετικά με τη μεταφορά καινοτόμων γνώσεων. Επιπλέον, είναι ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Biomimicry Greece Research and Innovation Centre. Συμμετέχει σε επιτροπές διαχείρισης, βασικές ομάδες, και είναι επικεφαλής ομάδων εργασίας της δράσης EU COST σχετικά το ευρύτερο πλαίσιο, την κουλτούρα και τις συνέπειες του τοκετού, καθώς και σε διάφορα άλλα έργα, όπως ένα κέντρο καινοτομίας στη διαχείριση της υγείας (Ενίσχυση του ρόλου της ιατρικής στη διαχείριση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας).

Είναι μέλος της Higher Education Academy του Ηνωμένου Βασιλείου, του UKCHIP (UK council for health informatics professionals) και του παγκόσμιου φόρουμ των ομάδων για την υγεία μου. Έχει εργαστεί σε νοσοκομεία (ιδιωτικά και δημόσια) στη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα.

Από το 2011 είναι μέλος του Knowledge Management Working Group (KM WG) met στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health/Center for Communication Programs (JHU∙CCP) and health innovations. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και 5 κεφάλαια βιβλίων.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: πληροφορική υγείας,  Βιομιμητική, e-Health, e-learning, εικονικές κοινότητες, επιστήμη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητα, καινοτομία στον τομέα της υγείας, τεχνολογίες κοινωνικής καινοτομίας, επιγενετική, κινητή υγεία, μεταφορά γνώσεων, μαιευτική φυσιολογικού τοκετού και παγκόσμια υγεία.

Σχετικές ομιλίες