Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αποκρυπτογραφώντας ένα αινιγματικό έπιπλο στο Μουσείο Μπενάκη

Μαγγίνης Γιώργης

28 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:33:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 794
Ομιλητές
Μαγγίνης Γιώργης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
28/06/2020

Διάρκεια
00:33:44

Εκδήλωση
BLOD Web Lectures

Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη

Διοργάνωση
BLOD

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ερμάριο, Ελένη Σταθάτου, εικονογραφία, μυθολογία

Κύκλος διαλέξεων του επιστημονικού προσωπικού
του Μουσείου Μπενάκη για το Bodossaki Lectures on Demand

Αυτή η σειρά διαλέξεων από μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει τόσο τις μοναδικής ποικιλίας συλλογές του Μουσείου όσο και τις ερευνητικές και εκθεσιακές δράσεις που αναπτύσσει: επιστημονικές αναλύσεις, καταλόγους υλικού αλλά και σημαντικές εκθέσεις, όπως αυτή που θα εορτάσει την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η καλειδοσκοπική αυτή εικόνα αντικατοπτρίζει την αέναη και παντοδαπή δραστηριότητα ενός πολιτιστικού οργανισμού που παραμένει αφοσιωμένος στην πρωτότυπη έρευνα αλλά και στην ευρεία διάχυσή της στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures, μιας προσπάθειας που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου στο διάστημα που αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.

«Αποκρυπτογραφώντας ένα αινιγματικό έπιπλο στο Μουσείο Μπενάκη»
Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

Σε ένα πλατύσκαλο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στέκει ένα ερμάριο με βάση από ξύλο με χρωματισμό εβένου και διακοσμήσεις από αλάβαστρο και επίχρυσο μπρούντζο που αποτελεί δωρεά της Ελένης Σταθάτου. Στο εξωτερικό των θυρόφυλλών του παριστάνονται οι αλληγορικές μορφές τεσσάρων από τις αρετές: Καρτερία, Πίστη, Ανδρεία και Φρόνηση. Στο εσωτερικό μία σκαλιστή πλάκα απεικονίζει τον Ορφέα να γοητεύει με τη λύρα του ζώα υπαρκτά και φανταστικά, τα οποία παριστάνονται σε επιπλέον πλάκες που κοσμούν συρτάρια και άλλες επιφάνειες. Σε μια άλλη πλάκα εικονίζεται ο Νάρκισσος και απέναντί του η Αρπαγή της Ευρώπης από το Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο. Η διάλεξη αυτή αναλύει τόσο τις πηγές των μορφών και σκηνών αυτών όσο και τον τόπο και χρόνο παραγωγής του ερμαριού, προτείνοντας μια ερμηνεία της σύνθετης εικονογραφίας του.

Μαγγίνης Γιώργης Αρχαιολόγος - Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γιώργης Μαγγίνης είναι ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS), όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2001 διδάσκει ιστορία της βυζαντινής τέχνης (SOAS κ.α.), της ισλαμικής τέχνης (SOAS, Ινστιτούτο Courtauld, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Κατάρ κ.α.) και της κινεζικής τέχνης (SOAS, Μουσείο Μπενάκη). Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Αίγυπτο. Έχει εργαστεί στον καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου ως υπεύθυνος αρχείου και επιμελητής μουσείου, στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, τις ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά. Το 2016 εξέδωσε δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics.

Σχετικές ομιλίες