Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από την αποτύπωση στην ορθογραφία: Η εμπειρία της φωτογράφισης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Γερόλυμπος Γιώργης, Χατζηστεργίου Γιώργος

29 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 59:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 611
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» –ο κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού– που ξεκίνησε το Φθινόπωρο 2017 με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Αν. Προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Χατζηστεργίου, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον μελών και φίλων και να διευρύνει το κοινό της.   

Το 2018 ξεκίνησε με τις νέες διαλέξεις του κύκλου «Ώσμωση των Πολιτισμών» και θέματα ιδιαίτερα που δίνουν αφορμή για σκέψη και παραγωγική συζήτηση.

Η διάλεξη του φωτογράφου και αρχιτέκτονα, Γιώργη Γερόλυμπου, με θέμα "Από την αποτύπωση στην ορθογραφία: Η εμπειρία της φωτογράφισης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018.

Η παρουσίαση προσπαθεί να εξηγήσει την πορεία του δημιουργού κατά τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Με όχημα την διαδοχή των διαφορετικών φωτογραφικών ενοτήτων από το 1995 και έως σήμερα αποτολμάται μια σύνδεση των εργασιών, η μέθοδος που η κάθε προηγούμενη ενημέρωσε την εκάστοτε επόμενη φέρνοντας νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά που συνδεόμενα, συν τω χρόνω, όλα μαζί ενημέρωσαν το οπλοστάσιο του δημιουργού για να βρεθεί στη θέση να αντιμετωπίσει με επάρκεια και ει δυνατόν διακριτικότητα την ανάληψη της μεγάλης ευθύνης και τιμής της φωτογραφικής τεκμηρίωσης και ερμηνείας της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά τη διάρκεια μίας δεκαετίας.

Γερόλυμπος Γιώργης Φωτογράφος - Αρχιτέκτων
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Σπούδασε Φωτογραφία και Αρχιτεκτονική ενώ ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (1998) και διδακτορικό στην Tέχνη και το Design στο University of Derby (2007). Δίδαξε Φωτογραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο από το 2008 έως το 2011. Το 2008, με την υποστήριξη υποτροφίας του Ιδρύματος Fulbright, ολοκλήρωσε ένα οδοιπορικό στις ΗΠΑ, ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας από τη μια ακτή ως την άλλη. Το 2012 αποτέλεσε μέλος της Ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, εκθέτοντας εικόνες μεγάλου μεγέθους της Αθήνας επιστρέφοντας εκ νέου το 2014 με τοπία της Ελληνικής επικράτειας ενώ από το 2007 και ως το 2017 υπήρξε ο επίσημος φωτογράφος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2013 συμμετείχε στην κυρίως έκθεση "Παντού αλλά Τώρα" της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια της Αdelina von Fürstenberg. Το βιβλίο του "Orthographs" εκδόθηκε το 2017 από το Yale University Press και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης την 1η Ιουνίου του 2017.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργη Γερόλυμπου

Χατζηστεργίου Γιώργος Πολιτικός μηχανικός, Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς
Ο Γιώργος Χατζηστεργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1955. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Διατηρεί στην Αθήνα Γραφείο Μελετών ειδικών τεχνικών έργων και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών του ΤΕΕ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και συγγραφέας των βιβλίων ΣύνΕργον με αντικείμενο τεχνολογικά και οικονομικά ζητήματα των κατασκευών. Στον κόσμο των ιδεών έχει εμφανιστεί με μια σειρά δοκιμίων στο Βήμα της Κυριακής και στα «Ενθέματα» της Κυριακάτικης Αυγής, όπου με όχημα τις κατασκευές και τα τεχνικά έργα επιχειρείται η διερεύνηση γενικότερων κοινωνικών εξελίξεων. Έργα του είναι: Μικρή πόλη, μεγάλα μυστικά (2000), Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία; (2008), Η γη τρέμει! Άνθρωποι και κατασκευές σε έναν κόσμο που αλλάζει (2009), Έξοδος (2011), Χορός μεταμφιεσμένων (2016).

Σχετικές ομιλίες