Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αντιδραστήρες σύντηξης

Αποστολόπουλος Γεώργιος

7 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 42:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 872
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια

  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις

  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες

  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

  • Επιστήμες Ζωής

  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Περίληψη της ομιλίας:

Η Θερμοπυρηνική Σύντηξη είναι η θεμελιώδης πηγή ενέργειας του κόσμου. Είναι η διαδικασία που δίνει ενέργεια στον ήλιο και τα αστέρια. Σε μια αντίδραση Θερμοπυρηνικής Σύντηξης, η ενέργεια απελευθερώνεται όταν συγχωνεύονται οι πυρήνες δύο ελαφριών ατόμων (όπως π.χ. το υδρογόνο) για να σχηματίσουν ένα βαρύτερο. Η πηγή αυτή ενέργειας προσφέρει την προοπτική μιας μακροπρόθεσμης, ασφαλούς, φιλικής προς το περιβάλλον επιλογής ώστε να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Έπειτα από δεκαετίες έρευνας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, η δυνατότητα ελεγχόμενης παραγωγής ενέργειας από τη Σύντηξη έχει πλέον καταδειχθεί σε πειραματικό επίπεδο. Η ελεγχόμενη Σύντηξη προϋποθέτει τη δημιουργία και συγκράτηση ύλης σε μορφή πλάσματος υψηλής θερμοκρασίας (της τάξης των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου). Αυτό επιτυγχάνεται σε ειδικές συσκευές όπως το ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor, www.iter.org) που κατασκευάζεται τώρα στο Cadarache της Γαλλίας. Παρά όμως τα σημαντικά επιτεύγματα της έρευνας, ο δρόμος προς την χρήση της Σύντηξης σαν ενεργειακή πηγή από τον άνθρωπο παρουσιάζει ακόμα αρκετές προκλήσεις. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η εξεύρεση κατάλληλων νέων υλικών που θα αντέχουν στα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και θερμοκρασίας γύρω από το πλάσμα των μελλοντικών αντιδραστήρων Σύντηξης.

Στα πλαίσια αυτής της ομιλίας θα γίνει μια εισαγωγή στην ελεγχόμενη Θερμοπυρηνική Σύντηξη και θα παρουσιαστούν τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στην εφαρμογή της Σύντηξης για παραγωγή ενέργειας. Επίσης θα παρουσιασθούν πρόσφατα αποτελέσματα από τη σχετική έρευνα που διεξάγεται στον «Δημόκριτο».

Αποστολόπουλος Γεώργιος Ερευνητής, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος είναι ερευνητής στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (INRASTES) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Κατέχει πτυχίο (1991) και διδακτορικό δίπλωμα (1997) από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στο Paul-Drude Institut, Βερολίνο (1997-2000) και στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (2000-2003). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το έργο του έχει αφιερωθεί κυρίως στην ανάπτυξη και χαρακτηρισμό των υλικών και συσκευών ημιαγωγών. Το 2004 εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ως επιστημονικός συνεργάτης. Από το 2008 είναι ερευνητής του Ινστιτούτου.

Σχετικές ομιλίες